Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene napustile kirurški način abortusa

U riječkoj bolnici 85 posto pacijentica odabralo je medikamentozni pobačaj

Foto: Thinkstock
1/2
17.04.2016.
u 20:49

Da bi bolnica uvela medikamentozni pobačaj mora imati odluku svojeg upravnog vijeća, koje određuje i cijenu

U proteklih godinu dana, otkad je u riječkom KBC-u dostupan medikamentozni pobačaj, većina pacijentica – njih čak 85 posto – odlučilo se upravo za tu metodu. Medikamentozni pobačaj, podsjetimo, neinvazivna je metoda i alternativa kirurškom načinu obavljanja pobačaja. Bolnica u Rijeci prva je i jedina započela s medikamentoznim pobačajem odnosno davanjem abortivne pilule, a neslužbeno se može čuti kako isto namjeravaju uvesti i ostale bolnice. Ipak, tomu mora prethoditi dopuštenje njihova sanacijskog odnosno upravnog vijeća koje mora odobriti interventni uvoz pilule, a potom i cijenu takva pobačaja.

Prvo razgovor s liječnikom

Cijena medikamentoznog pobačaja u KBC-u Rijeka je 995 kuna i dvostruko je jeftiniji od klasičnog pobačaja kirurškim zahvatom. Dio će liječnika kao glavne prednosti navesti upravo izostanak kirurškog zahvata, a slijedom toga manje moguće komplikacije i oporavak te visoku učinkovitost. Kao nedostatak pak upozorit će na teški psihičko-emotivni moment koji žena doživljava za pobačaja neovisno o načinu na koji se on radi, a u slučaju medikamentoznog pacijentica može očekivati krvarenje u idućih 12 sati, koje može potrajati i više dana. Potom je obvezna kontrola kod liječnika i pregled kojim će se utvrditi je li pobačaj dovršen.

Nakon razgovora s liječnikom pacijentica odabire način izvođenja

prof. dr. sc. Herman Haller

– Nakon što pacijentica obavi ginekološki pregled kod primarnog ginekologa, dolazi u našu kliniku gdje joj se ponudi način izvođenja prekida trudnoće – medikamentozni ili kirurški. Nakon razgovora s liječnikom i upoznavanja s načinom izvođenja prekida trudnoće te prednostima i nedostacima obje metode, pacijentica odabire način izvođenja pobačaja – objasnio je proceduru prof. dr. sc. Herman Haller, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka. Hoće li medikamentozni pobačaj postati dostupan i u drugim hrvatskim bolnicama nismo dobili odgovor iz Ministarstva zdravlja, ali je zasigurno riječ i o politički osjetljivoj temi kakva pobačaj i jest.

Trećina pobačaja na zahtjev

U osječkom KBC-u planiraju, doznajemo, u idućih šest mjeseci također omogućiti pacijenticama izbor abortivne pilule, no cijena će ovisiti o odluci upravnog vijeća bolnice.

Tako je teoretski moguće i da upravno vijeće svake pojedine bolnice odluči odrediti bitno višu cijenu kao destimulans za medikamentozni pobačaj, ali i za pobačaj općenito.
U Hrvatskoj je, prema posljednjim podacima, u 2014. godini registrirano 9103 pobačaja, od kojih je 3020 prekida trudnoće bilo na zahtjev žene, dok su ostali bili spontani i pobačaji radi raznih patoloških stanja.

Na 100 poroda registrirano je osam namjernih prekida trudnoće, najčešće kod žena u dobi od 30 do 39 godina i kojih je 45 posto u braku. Kako i stoji u objašnjenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ti podaci ukazuju da je pobačaj još uvijek sredstvo kontracepcije. 

>> Supruge bivših poljskih predsjednika zajedno protiv potpune zabrane pobačaja

>> Poslodavci traže od Vlade: Nema radnika, dopustite uvoz

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
21:48 17.04.2016.

Pod hitno uvesti zatvorsku kaznu za ubojstvo nevine osobe, i ginekolozima koji vrse pobacaje treba suditi za sudjelovanje u ubojstvu

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:09 17.04.2016.

Pa jel ima iko u ovoj državi da stane na kraj ovim ubojicama, pa kakvi ste vi to ljudi, doktori a samo o parama pričaju, daj odite van radit oslobodite mjesta za normalne, moralne i etički savjesne lječnike nama ovakvi netrebate.....

AM
Axis Mundi
01:42 18.04.2016.

kako se uvijek nađe načina za "post festum", a ne nađe se načina da ni ne dođe do trudnoće. pa kaj je fakat lakše abortirati, nego odgovorno se ponašati? težak grijeh, i ubojstvo s predumišljajem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije