Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bijela kuga

U Ribniku lani nijedna beba, svi mladići odu čim se ožene

26.08.2015., Karlovac - Opcina Ribnik u Karlovackoj zupaniji jedina je u Hrvatskoj u kojoj u 2014. godini nije rodjeno niti jedino dijete.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/5
27.08.2015.
u 23:00

U kraju je 15-ak neženja, a u prvom razredu samo petero učenika

– Ne čudi me da nema djece, kako će i biti kada mladi odlaze zbog posla. I žalosno je da u ovom kraju ima 15-ak mladića od 25 do više od 40 godina koji su neoženjeni – kaže nam djed Stjepan kojeg smo zatekli na glavnoj cesti koja kroz Ribnik vodi od Karlovca do Slovenije. Njegova općina, koja po popisu stanovništva iz 2011. ima svega 475 stanovnika, a, danas i manje, neslavni je rekorder u Hrvatskoj. Lani se jedino u toj općini u Hrvatskoj nije rodilo nijedno dijete! A izgubili su čak šestero sugrađana.

Desetak obrtnika

Čak i manja općina, poput Zadvarja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja ima oko 280 stanovnika, lani je dobila novog stanovnika – jednog, ali vrijednog!

– Žalosno – ponavlja naš sugovornik dok s brda promatramo središte Ribnika u kojem nema neuređene kuće ili okućnice. Pogled nakon starog grada, jedinog starog grada na vodi, puca na moderno uređene katnice, s novom PVC stolarijom, ili su to nove drvene kuće i okućnice. Uređene su i ceste koje vode do udaljenijih sela. Takvim se komunalnim uređenjem ne mogu pohvaliti ni neke veće općine po Hrvatskoj. Do Slovenije ima pet minuta vožnje, do Novog Mesta oko 40, do Karlovca 20-ak minuta, do autoceste A1 pet. Prometna je povezanost odlična.

Pa, što je onda problem?

– Imate momaka koji su se odselili iz Ribnika i žive u stanovima u Karlovcu iako ovdje imaju čitava imanja, posao koji ih čeka. Takva je moda, odlaze u veće gradove i radije žive u nekoliko kvadrata stana nego na imanju na kojem imaju sve. A tu su i neženje. Puno je to kada vam u ovako malenoj sredini 15-ak momaka ostane samo – brine se djed Stjepan. No, ove godine, kaže, ipak se situacija popravila.

– Jedno se dijete rodilo, za nešto više od mjesec dana očekujemo još jednog Ribničanina – otkriva Stjepan.

U Ribniku je desetak obrtnika, bave se preradom drveta, uzgojem bilja, dva su kafića, autoprijevoznik...

– Gosti su u kafiću stariji ljudi, mladi navrate samo vikendom ako imaju neku utakmicu prije. Izlaze ili u susjedno Žakanje, u kojem je više kafića, ili u Jastrebarsko, Karlovac – kaže konobarica Anita. Osim dvije djevojke koje su iz Slovenije, gosti su joj bili i jedan bračni par, Ribničani koji su se davno odselili u Sloveniju.

Bili su gastarbajteri

– Otišli smo zbog posla i ostali. Djeca su odrasla, rade u Sloveniji i neće se vraćati – objašnjavaju.

Načelnik Željko Car kaže da je Ribnik primjer onoga što se događa u čitavoj ruralnoj Hrvatskoj. Mladi odlaze i ne mogu dočekati državu da smisli model te osigura to da im se isplati živjeti i ulagati u takve krajeve.

– Prije su autobusima odlazili u Novo Mesto ili Metliku raditi i vraćali se živjeti u Ribnik. Danas se dečko oženi i ode živjeti u Karlovac ili Zagreb. I to vam je odmah još barem dvoje malenih Ribničana manje. Lani je prvi razred u područnoj školi upisalo petero, a u osnovnoj je školi u Žakanju samo 30-ak učenika. Posao je najvažniji. Kada bi država omogućila poreznom politikom da se manje odbija od plaće radnika u Ribniku ili poticala otvaranje obrta ili pogona, ljudima bi se ovdje više isplatilo živjeti – kaže načelnik Car. Ostaju, kaže, stariji ljudi, čije su kuće odlično uređene jer su radili po Njemačkoj, Sloveniji. A puno ih je i u Americi i Kanadi.

>> Zbog pada nataliteta i emigracije stanovništva Grabar-Kitarović sastala se s demografima

Komentara 4

Avatar NasaPosla
NasaPosla
09:27 28.08.2015.

Svakom ditetu 1000 kn misečno (500kn iz općinske, 500 iz državne blagajne) i već bi se značajno prominila situacija. Onima koji imaju više djece bi puno isplativije bilo ostati na svom imanju nego odlaziti u veći grad kao podstanari. Zakoni o građenju također sprječavaju mlade ljude da ostanu živjeti na selu, država bi tu tribala biti puno liberalnija.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
23:03 27.08.2015.

slovenci su natalitet riješili s uvozom radne snage iz Bosne...

Avatar dario554433
dario554433
08:47 28.08.2015.

profesor Baltazar ima plan: Trebalo bi im u vodovod sipat viagru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije