Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo o – zabuni

U redovnu srednju s više od 
18 samo iznimno, sa 50 – nikako

11.11.2014., Zagreb - Ministar Vedran Mornar dolazi u Sabor.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.11.2014.
u 18:30

Osnovnu i srednju školu odrasli mogu završiti u sustavu obrazovanja odraslih osoba

Možete li zamisliti da u klupi pokraj vašeg 15-godišnjaka u prvom razredu redovne srednje škole sjedi – pedesetogodišnjak? Većina roditelja to pitanje neće smatrati ozbiljnim, ali ako inzistirate na odgovoru, jednoglasno će reći: Ne, to je nemoguće. I bit će u pravu.

Odlučuje školski odbor

Unatoč tome što su pojedinci predložene izmjene čl. 8. Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju protumačili tako da će se u redovne srednje škole moći upisivati i pedesetogodišnjaci, to nije točno. – Ne, pedesetogodišnjaci ne mogu biti redoviti učenici osnovne škole koju upisuju djeca sa šest i pol i sedam godina te stoga nije moguće biti ni da pedesetogodišnjaci upisuju redovitu srednju školu. Odrasle osobe mogu upisati osnovnu i srednju školu u sustavu obrazovanja odraslih – naglasili su nam jučer u Ministarstvu obrazovanja. Podsjećaju da je Zakonom o odgoju i obrazovanju za osnovnu i srednju školu, koji je na snazi, propisano da pravo upisa u prvi razred srednje škole imaju svi kandidati nakon završenog osnovnog obrazovanja, pod jednakim uvjetima te da redoviti učenici upisuju prvi razred srednje škole u dobi do 17 godina, a iznimno do 18 godina uz odobrenje školskog odbora.

U Ministarstvu su predloženim izmjenama odlučili produljiti dob do koje se učenik može upisati u redovnu srednju školu jer je u proteklih nekoliko godina bilo slučajeva da je dijete zbog bolesti ili kasnijeg polaska u školu (zbog zanemarivanja i slično) redovnu osnovnu školu završilo sa 18 ili 19 godina i više, pa iako su željeli, nisu mogli nastaviti redovno srednjoškolsko obrazovanje. Zbog toga se izmjenama Zakona predlaže da se dijete u redovnu srednju školu može, iznimno uz odobrenje Ministarstva obrazovanja, upisati i nakon navršene 18. godine.

Pravo svakog djeteta

– Cilj nam je omogućiti svakom djetetu pravo upisa u srednju školu. To znači iznimno i samo djetetu koje zbog opravdanih okolnosti nije osnovnu školu moglo završiti ranije. Dakle, zakonska se odredba odnosi na osobe koje imaju status redovitog učenika osnovne škole i koji nakon toga upisuju redovnu srednju školu, objašnjavaju u Ministarstvu.

>> Školarine bi se mogle uvesti čak i za srednje škole

Komentara 7

TH
than
19:04 28.11.2014.

Pa to onda bas vise i nije dijete, ako upisuje srednju nakon 18te godine. Znaci po ovome se mo's da ne pisem sto do 19te. Upisati srednju, poceti uciti i upisati fakultet ?!?! Na kraju i doktorirati. Auuu. Sto ga mi napredujemo u svakom pogledu. I sada kada dijete ovo procita i pita me tata, a zasto me teras da ucim, sto da ja sada kazem moj Mornaru ptico sa grane ?

Avatar d-ano
d-ano
20:35 28.11.2014.

Mogućnosti besplatnog studiranja u Rusiji za strane državljane 28. studeni 2014. Gleb Fjodorov.............Buduci brucosi obratite paznju na besplatno skolovanje za koje vas niko nece ucjenjivat gdje cete kasnije radit.

HR
Hrvatska3014
19:54 28.11.2014.

Šteta što je ministar Malnar povukao odluku o vraćanju novca za školovanje, ako osoba sa fakultetom odlazi iz Hr. Mogla je to biti povijesna odluka ministra upoće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije