Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
druga avionska nesreća u dva dana

Sam je ručno sklopio hidroavion u kojem je pao pokraj Lapca i poginuo

Ivan Habčić
Foto: Dino Stanin/ PIXSELL
1/6
03.08.2015.
u 19:57

Ivan Habčić (37) tražio je mjesto gdje će sletjeti, ali ga je magla omela

Ivan Habčić (37), pilot malog hidroaviona dvosjeda, kružio je u ponedjeljak rano ujutro možda i desetak minuta iznad mjesta Kruge tik uz granicu s BiH. Vjerojatno je tražio mjesto za slijetanje. U to vrijeme na donjolapačkom području bila je magla.

Dva kruga oko kuće

Oko 6.30 sati začuo se prasak. Mali zrakoplov srušio se gotovo u dvorište, 15-ak metara od kuće obitelji Blanuša. Pilot je poginuo. Na mjestu tragedije zatekli smo razbacane dijelove malog zrakoplova i nekoliko uplašenih staraca, jedinih stanovnika sela Kruge u općini Donji Lapac nedaleko od granice s BiH.

– Spavala sam kada me oko 6 sati, možda nešto kasnije, probudilo brujanje motora. Mislila sam da to policija autom ili motorima kruži. Odjednom je '‘ruknulo’'. Izletjela sam van i pogledala iza svoje kuće, raspao se avion – rekla nam je 61-godišnja Nada Blanuša. Kroz plač nam je rekla kako je uz avion vidjela pilota cijelog u krvi.

– Dok sam ja došla, već su drugi zvali Hitnu i policiju. Slabo mi je srce pa sam se vratila kući. Sve je smrdjelo na benzin. To je neki manji avion, rekli su mi da je dvosjed. Pilot je jadan kružio i tražio mjesto gdje će sletjeti, a bila je i magla. Jadan čovjek što je stradao – rekla nam je Nada Blanuša, a njen suprug Petar tvrdi da je avion kružio iznad njegove kuće dva puta i da je odjednom jako puklo.

– Inače ovdje avioni ne kruže. Ni u što nije udario. Možda je imao kvar – kazao nam je Blanuša. I 87-godišnja Boja Slavić kazala nam je da je spavala u trenutku kada je “nešto eksplodiralo”.

– Cijela se kuća zatresla, mislila sam da će krov pasti. Izašla sam, ali od straha sam se vratila. Moj je ujak bio pilot i poginuo je u padu zrakoplova. Strašno je to – kazala je Boja Slavić i dodala da se još sva trese.

Stalno bio na rijeci Kupi

Ivan Habčić je iz Donjeg Vukojevca pokraj Lekenika. Upravljao je malim hidroavionom koji je sam ručno izradio. Habčić je bio veliki zrakoplovni entuzijast, poznat među zrakoplovcima, no nije bio član nijednog aerokluba.

Najpoznatiji je bio po svojim ručno rađenim letjelicama, žirokopterima i hidroavionu u kojem je i poginuo. Njegov zeleni hidroavion često se moglo vidjeti na rijeci Kupi gdje je letio. U subotu su pokraj Daruvara u padu aviona poginuli pilot Vladimir Vojta (57) i Tomislav Bublić (27).

>> Jedna osoba poginula u padu zrakoplova: 'Nakon eksplozije cijela se kuća zatresla'

>> Pilot nakon prvog pada 2008.: Nije bilo vremena da pomislim na smrt

Komentara 54

Avatar Honduras
Honduras
21:09 03.08.2015.

čovjek je živio svoj san... i poginuo je radeći ono što najviše voli. mnogi u čitavom životu ne dožive ni djelić uzbuđenja i ljepote koje je on doživljavao na svakom letu. lijepo je da na svijetu ima takvih zanesenjaka.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
20:54 03.08.2015.

Covjek napravio zrakoplov, svaka cast. Zasto ga nije registrirao, pa da netko to i provjeri jel iradi normalno?

DU
Deleted user
21:12 03.08.2015.

Vrlo često se vide čudne letjelice sklepane negdje u garaži od ljudi koji možda i nemaju puno znanja strojarstva, elektrotehnike i graditeljstva letjelica. Pitam se tko odobrava uporabu takovih letjelica i tko ih kvalificira-certificira kao sigurne i pouzdane. Bila kakova mala greška na tom području može izazvati katastrofalne posljedice. Da li je ta letjelica uopće bila registrirana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije