Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTAVILI im KUĆICE

U Posavini živi čak 11 vrsta ugroženih savskih šišmiša

Mirna Mazija
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
28.09.2016.
u 15:21

U mladim šumama u kojima toj ugroženoj vrsti sisavaca nedostaje prirodnih skloništa postavljeno je 24 kućica

Javna ustanova Natura Slavonica u suradnji s brodskom Zajednicom tehničke kulture na nekoliko je lokacija u Brodsko-posavskoj županiji postavila kućice za šišmiše, koje su u sklopu ekološkog projekta "Savski šišmiši" izgradili učenici osnovnih škola iz Vrpolja, Slobodnice i Slavonskog Broda. Ukupno su izgrađene 24 praktične drvene nastambe, koje su postavljene u mladim šumama u kojima toj ugroženoj vrsti sisavaca nedostaje prirodnih skloništa.

- Cilj projekta je podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja šišmiša. Malo ljudi zna da su oni egzistencijalno ugroženi, a veoma su korisni za ravnotežu u prirodi, jer pod kontrolom drže brojne štetne kukce i jedna su od ključnih karika za održanje zdravih šumskih ekosistema – rekao je Josip Bodrožić-Džakić, ravnatelj ustanove Natura Slavonica.

Projekt su financirale zaklade EuroNatur, Aage V. Jensen i Michael Otto Stiftung, a djeca koja su sudjelovala u radionicama i izradi kućica nagrađena su izletom u zaštićena područja. Na završnoj konferenciji u Slavonskom Brodu predstavljeni su rezultati istraživanja ove ugrožene vrste sisavaca u četiri zaštićena područja u Slavoniji uz rijeku Savu.

- Ovo je prvo veće istraživanje šišmiša u Posavini i samim tim vrlo značajno. Rezultati su izuzetno zanimljivi, jer smo evidentirali čak jedanaest vrsta, od kojih su neke poput velikouhog, širokouhog mračnjaka i velikog potkovnjaka važne na europskoj razini – kazala je biologinja Mirna Mazija.

>> Šišmiši iz pakla okupirali popularno ljetovalište: 'To je katastrofa za ljude'

Komentara 3

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
19:10 28.09.2016.

Koje nacionalnosti su šišmiši?

HH
helgin@hogar
16:34 28.09.2016.

najugrozenija vrsta je tamo domaci covjek, slavonac, koje je politicka elita sa svojom ruralnom politikom dovela na rub opstanka i do toga da se masovno iseljava iz slavonije....ali je ipak radostan i ponosan na svoju drzavu jer se brine za sismise...

OV
Ovozemaljski
17:24 28.09.2016.

Eto sismisi su u Slavoniji ugrozeni jer su otisli ljudi, a sa njima i komarci i muhe, pa je nestalo hrane za sismise... Vjerojatno su se pojavili neki investitori tamo, pa se shvatilo da su sismisi ugrozeni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije