Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukšić SDP-ovcima:

'U Planu 21 rekli ste da neće biti plaće od koje se plače, no od njih se danas rida'

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/15
20.11.2014.
u 13:47

Ni jednu reformu niste proveli, a ovo su vatrogasne mjere koje neće dati puno efekta, poručio je labirust tijekom današnje rasprave u Saboru o izmjenama Poreza na dohodak

Iako saborski zastupnici podržavaju više novca za građane koji će dobiti zahvaljujući izmjenama Poreza na dohodak, ali se ne slažu s time da sav teret pada na jedinice lokalne samouprave. Protive se i povećanju plaća državnim dužnosnicima. Izmjenama Zakona o porezu na dohodak, podsjetimo, predlaže se povećanje osobnog odbitka s 2200 na 2600 kuna, a za umirovljenike sa 3400 na 3800 kuna. Za građane s potpomognutih područja prve skupine osobni bi se odbitak povećao s 3200 na 3500 kuna, a za drugu skupinu s 2700 na 3.000 kuna. Ujedno se prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8800 kuna podiže na 13.200 kuna.

- Hoće li to povećati potrošnju - možda hoće, možda neće, no nije bio glavni cilj da se u ekonomskom modelu rade porezne promjene isključivo radi poticanja potrošnje, jer znamo da je ona 60 posto ukupnog BDP-a. Cilj je da se građanima koje u šestoj godini krize teško žive svaka kuna ostane – objasnio je ministar financija Boris Lalovac. HDZ-ovog Ivana Šukera zanimalo je što je s plaćama dužnosnika, koje se, drži on, ne bi sada trebale povećavati.

- Predsjednik Vlade i vi rekli ste da se predloženo povećanje plaća zbog smanjenja poreza na dohodak neće odnositi na državne dužnosnike i zaposlenike u javnoj upravi, no interesantno da o tome više nitko ne govori – primijetio je Šuker, a podržao ga je i HDSSB-ov Krešimir Bubalo naglasivši kako je “apsolutno protiv rasta plaća Milanoviću, Grčiću, hrvatskoj Vladi, ali i saborskim zastupnicima”.

- Tražimo još uvijek model: Hoće li to biti promjena koeficijenta ili osnovice ili nekakav drugi model, vrlo brzo će pred Vladu izaći instrument na koji način će se to napraviti – odgovorio im je Lalovac. Ustvrdio je da gospodarstvenici puno plaćaju, a radnici malo dobivaju. Nezavisnog Branka Vukšića zanimalo je što je vlada u tri godine mandata napravila da to promijeni.

- Ni jednu reformu niste proveli, a ovo su vatrogasne mjere koje neće dati puno efekta. U Planu 21 rekli ste da neće biti plaće od koje se plače, no od njih se danas rida pa je ovaj zakon tek još jedan neuspjeh vlade – zaključio je Vukšić, a Lalovac se složio s njime kako su u društvu prisutne velike nejednakosti u društvu.

- S jedne strane imamo kapital kojeg nitko ne oporezuje, a s druge strane imamo malo rada kojega strašno puno oporezujemo – dodao je Lalovac. Više zastupnika tijekom je rasprave ustvrdilo kako će zbog ovih izmjena zakona oni koji imaju veće plaće dobiti još više, dok oni kojima je to najpotrebnije, s niskim plaćama, ove izmjene gotovo neće niti osjetiti.

- Jasna posljedica ovoga zakona je da će oni koji dobivaju najmanju plaću dobiti najmanje, a oni koji dobivaju najviše će dobiti najviše. Tako je radio i Superhik u Alan Fordu. U isto vrijeme također uništavate jedinice lokalne samouprave, pogotovo one najmanje – kazao je HDZ-ov Frano Matušić, a njegov stranački kolega Josip Đakić je dodao kako će ovim zakonom napraviti još veću sirotinju u jedincama lokalne samouprave gdje neće biti novca za financiranje škola ili vrtića ili nove aparate u bolnicama. Vlada je izračunala da bi kod prosječne mjesečne neto plaće od 5500 kuna neto povećanje u godini dana bilo oko 2000 kuna, a za plaće od 3900 kuna neto do tisuću kuna u godini dana.

- Premalo je dano građanima koji imaju prosječne plaće do 5500 kuna. Manje je trebalo rasteretiti građane koji zarađuju iznad prosjeka – smatra bivši ministar financija Slavko Linić koji je upozorio da će zbog ovog zakona nastradati jedinice lokalne samouprave koje će izgubiti oko 2, 2 milijardi kuna.

- Udarit će se po jedinicama lokalne samouprave, dakle u konačnici građanima i to po onima sa najnižim plaćama. HDZ ne može prihvatiti takvu voluntarističku poreznu politiku koja ne akceptira stanje u državi – kazao je Ivan Šuker koji se usprotivio oporezivanju inozemnih mirovina. - Kad ti ljudi dođu u Hrvatsku nemaju zdravstveno osiguranje, a onda im se još oporezuje mirovina – dodao je Šuker. S kritikama oporbe nije se složila bivša šefica Porezne uprave, SDP-ova Nada Čavlović Smiljanec

- Govoriti da predložene izmjene ne znače ništa za građane je nevjerojatno. Preko milijun zaposlenika će dobiti veću plaću – rekla je Čavlović Smiljanec te dodala kako je ova Vlada u tri godine dva puta povećala neoporezivi dio dohotka.

>>HDZ: Izmjena poreza na dohodak šteti građanima. Izgubit će djeca i bolesni

>>Bubalo: Najavljene izmjene poreza na dohodak ubit će jedinice lokalne uprave

Komentara 9

TE
terrakon
13:58 20.11.2014.

Naša Vlada, sve sami stručnjaci! Propali poduzetnik Jakovina, obnaša poziciju ministra poljodjelstva? Njemu je bitniji aflatoksin, nego tisuće zatvorenih farmi krava! Jedan Maras, koji o ekonomiji zna samo nešto iz knjiga, a u životu nije ispisao virman ili napravio ii u djelo proveo konkretni poslovni projekt, obnaša poziciju ministra gospodarstva? Njemu je bitnije uhljebljivanje u HGK! Kakva je to poruka iz Banskih dvora, kad na čelo Imunološkog zavoda dolazi HNS-ovac, koji korespondira s privatnikom iz Rijeke, sa svrhom namještanja zavoda u stečaj i preuzimanja od strane podobnog igrača? Samo za plaće u 2013. iz proračuna izdvojili 1,1 milijardu kn VIŠE nego su planirali u istom? 70 000 novih uhljeba, a znamo da je i prethodni broj morao biti reduciran! Kao privatni poduzetnik, ukoliko nesavjesno vodiš VLASTITO poduzećem možeš biti kazneno procesuiran, a ukoliko nesavjesno vodiš državu, onda se pozivaš na izborni legitimitet?! (nevezano na političku opciju na vlasti) Pa to bi uništili i Njemačku, a i Norvešku (i njihove silne milijarde od izvoza nafte), a ne srpskom agresijom poharanu Hrvatsku!

SE
sestrićna
14:26 20.11.2014.

ne da nema plaća od kojih se plače,,plaća uopće nema.. osim za uhljebe iz partije..

MO
mojazemlja
15:57 20.11.2014.

Plan 21.Velika obmana.Velika sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije