Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakav je trend

Tko od hrvatskih političara ima najmanje djece a tko je apsolutni rekorder

političari
Foto: Pixsell
1/9
23.02.2017.
u 17:08

Trendovi se i u Hrvatskoj mijenjaju, političari na vlasti sve su mlađi, pa smo tako dočekali i prvo dijete rođeno dok je tata predsjednik Vlade

Nedavno rođena, Mila Plenković, drugo dijete premijera Andreja Plenkovića, prvo je u povijesti Hrvatske dijete Banskih dvora.

Od samostalnosti naše države, naime, niti jedan premijer od njih dvanaestero koji su se izmijenjali na toj visokoj funkciji, za svog mandata nije postao roditelj do HDZ-ova Andreja Plenkovića koji je prije dva dana dobio kćerkicu.

Iako su tijekom mlade hrvatske povijesti premijerske funkcije obnašali većinom stariji političari nego je to Plenković, koji su na te pozicije dolazili već kada su im djeca ili pohađala školu ili već bila punoljetna, premijer ima razloga za dvostruko slavlje – uz rođenje djevojčice u njegovu je mandatu s radom započelo nedavno formirano Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade.

Poboljšanje demografije

Tako premijer vlastitim primjerom svjedoči o poboljšanju demografske slike države, no nije apsolutni rekorder. O istom ministarstvu koje demografsku slike države nužno stavlja na najvišu stepenicu važnosti raspravljalo se i u prethodnom mandatu kada je u premijerskom stolcu kratko sjedio 11. premijer Hrvatske, Tihomir Orešković, koji se u našoj političkoj povijesti bilježi kao premijer s najviše djece. Njih četvero – dvije kćeri i dva sina.

Foto: Instagram

Tijekom povijesti, proučavajući obitelji naših premijera, primjećujemo da je većini zajednička ista brojka – dvoje djece, do naše jedine premijerke, Jadranke Kosor, koja ima jednog sina.

Tako Stjepan Mesić ima dvije kćeri, Franjo Gregurić sina i kćer, dok su Josip Manolić i Hrvoje Šarinić triput postajali očevima.

Peti premijer Hrvatske Nikica Valentić ima sina i kćer, a premijer s najduljim stažem Zlatko Mateša koji je ujedno bio i ministar gospodarstva, ministar u Vladi RH od 1993. do 1995. godine, ali i direktor Agencije za restrukturiranje i razvoj iz četiri braka ima dvoje djece – sina i kćer.

Pokojni premijer Ivica Račan, ujedno prvi hrvatski premijer ljevice (SDP), bio je otac dvojice sinova, a HDZ-ov Ivo Sanader ima dvije kćeri koje su od sve djece premijera najzanimljivije medijima.

Njihove objave na društvenim mrežama redovito se prate, a obje Sanaderove kćeri, Petra i Bruna, napustile su Hrvatsku – jedna je otišla u Ameriku, druga u Njemačku.

Drugi u povijesti premijer Hrvatske iz redova SDP-a, ukupno deseti predsjednik Vlade, Zoran Milanović iz braka sa Sanjom Musić-Milanović s ima dva sina – Antu i Marka, a njega nakon odrađena mandata nasljeđuje Tihomir Orešković sa svojih četvero djece. Najviše do sada! Oreškovićeve nasljednike, barem u njihovoj brojnosti, nisu “dostigla” ni djeca četvero predsjednika Hrvatske. Prvi predsjednik Hrvatske tako je imao troje djece, Mesić je otac dvije, a Ivo Josipović jedne kćeri, Lane Josipović. Prva predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ima dvoje djece – sina Luku i kćer Katarinu. Analizirajući pak samo sastav ove Vlade, Mostovi zastupnici su oni s najviše djece, no među svima prvak u jačanju demografske slike Hrvatske je ministar okoliša – Slaven Dobrović koji ima sedmero djece, dok šef Sabora Božo Petrov ima troje nasljednika. U sadašnjoj Vladi je i mladi tata – ministar pravosuđa, Ante Šprlje, koji je prošlo ljeto dobio kćer pa mu je na sjednici Vlade tadašnji premijer Tihomir Orešković poklonio velikog medu.

>> Kći predsjednice Grabar-Kitarović oduševila osvojivši novu medalju

>> Novi mandatar sa sinovima prošetao Zagrebom i kupio im igračke

>> O čemu pišu i što vole djeca Zorana Milanovića, Tomislava Karamarka, Željka Reinera...

Komentara 21

MT
mačak tom
17:47 23.02.2017.

Ništa od svega toga. Drugarice SDP-ovke Sabina Glasnovac i većina ostalih nema djecu. Rade na sebi i na karijeri.

ZG
zorbas.grk
19:17 23.02.2017.

Karamarko ima troje djece....ste zaboravili ??

MA
maki
17:43 23.02.2017.

Nadam se da mladi nece slijediti primjer naseg premijera koji je zenio sa 44 sa zenom pred rodenje i drugo dijete dobio sa 47,nego da ce stvarati obitelj u godinama koje su optimalne za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije