Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put u povijesti

U očima Srba Hrvati su gori od Albanaca i Amerikanaca

20.06.2016., Dalj - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic i mandatar za sastavljanje nove Vlade Srbije Aleksandar Vucic sastali se s predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i obisli rodnu kucu znanstvenika Milutina Milankovica.  Phot
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
30.07.2016.
u 19:08

Puhovski: To znači da svaka vlast u Srbiji ima legitimaciju za nekorektno ponašanje prema Hrvatskoj

Srbi doživljavaju Hrvatsku kao svog najvećeg neprijatelja, pokazalo je istraživanje beogradske nevladine organizacije Institut za europske poslove, provedeno od 28. lipnja do 6. srpnja na 1007 ispitanika u Srbiji. Najveći postotak ispitanika, njih 19,7 posto, smatra da je Hrvatska neprijatelj Srbije, 18,1 posto smatra da je SAD neprijatelj Srbije, a Albaniju kao neprijatelja Srbije vidi 12,1 posto ispitanika. Najvećim prijateljem smatraju Rusiju (41,3 posto).

Reformirani političar

– Prvi su put Hrvati ispred Albanaca. To je zaista vrlo neobično. Za Hrvatsku to može biti problematično jer to znači da svaka politička vlast u Srbiji ima legitimaciju za nekorektno ponašanje prema Hrvatskoj – komentira politički analitičar Žarko Puhovski.

Ovakav rezultat istraživanja dolazi u osjetljivom trenutku u kojem dužnosnici dviju država razmjenjuju verbalne optužbe i uvrede kao nikad prije. Doduše, svake godine početkom kolovoza ponavlja se situacija u kojoj službeni Beograd kritizira proslavu Oluje u Hrvatskoj kao da se ne radi o akciji koja je bila legitimno oslobađanje okupiranog teritorija, što je potvrđeno i oslobađajućom presudom generalima Gotovini i Markaču u Haagu. No ove je godine iznimna situacija jer su napetosti u međusobnim odnosima počele i puno prije ljeta.

Još krajem svibnja na summitu procesa Brdo-Brijuni u Sarajevu srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, inače četnički vojvoda, jednom je izjavom minirao bilo kakvu smislenu suradnju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Kako tvrde neslužbeni izvori upoznati s tim razgovorom, predsjednica je komentirala da u Narodnoj skupštini Srbije sjede političari koji se i dalje zalažu za granice Velike Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag, a Nikolić je na to rekao da su to – legitimni politički ciljevi.

Od toga trenutka predsjednica Grabar-Kitarović ne želi imati ništa s Nikolićem i partnera za potpisivanje deklaracije o rješavanju bilateralnih pitanja sa Srbijom pronašla je u premijeru Aleksandru Vučiću. Iako je Vučić u prošlosti također, kao i Nikolić, bio najbliži suradnik Vojislava Šešelja te iako je sam Vučić u okupiranoj Glini 1995. držao govor u kojemu je obećavao hrvatskim Srbima da će živjeti u Velikoj Srbiji i da nikad Glina više neće biti u sastavu Hrvatske, Vučić se danas trudi predstavljati kao proeuropski, reformirani političar.

Deklaracija postala obvezna

Tzv. Subotička deklaracija, koju su 20. lipnja potpisali Grabar-Kitarović i Vučić, trebala bi potaknuti rješavanje otvorenih pitanja i unaprijediti odnose Hrvatske i Srbije. No nakon što je predsjednica poslala deklaraciju i prijedlog sljedećih koraka hrvatskoj Vladi, iz Banskih dvora joj još nisu ništa odgovorili na tu temu. Glasnogovornica Vlade nije nam znala reći zbog čega nema odgovora Pantovčaku, a komentar nam je dao Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a.

– Za očekivati je da Vlada ne ignorira zahtjeve predsjednice jer stvari koje su deklaracijom dogovorene postale su sastavni dio međunarodnih obveza Hrvatske i to su sad i obveze Vlade RH – kaže Pupovac. 

>> Srbija odbija optužnice jer ne razumije riječi bojnik ili satnik

Komentara 71

KA
kajinx
19:27 30.07.2016.

Oni nikad neće niti mogu prežaliti izgubljeni Jadran i kravu muzaru koja ih je trebala hraniti.

OL
olrajt
19:27 30.07.2016.

Odlično!Niti oni u mojim očima nisu bolji!Napadali su nas u povijesti ,ubijali,klali,palili ,rušili.....mi njih nismo...iiiii!

BU
Bulaba
19:17 30.07.2016.

I onda se netko čudi "rezultatima" Milanovićeve vlade u kojoj je bilo 50% Srba i 50% jugoslovenčina. Normalno da su nas uništili, normalno da su nas iselili kao nitko u povijesti...to su napravili iz čiste mržnje prema nama. Pa to su ljudi koji veličaju i komemoriraju pokolje nad hrvatskim civilima kao "antifašizam" i isti tretiraju kao svoju temeljnu ideološku odrednicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije