Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjenje plaća za zastupnike

U obračunu s HDZ-om Mostu je bolje da ne računa na SDP

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.11.2016.
u 07:05

Božo Petrov krajem prošlog tjedna najavio je da će oko korekcije plaća "arbitražu" u sporu s HDZ-om prepustiti saborskim zastupnicima

Nakon negativne reakcije HDZ-a na prijedlog da se onemogući rast dužnosničkih plaća zbog porezne reforme, iz Mosta su najavili da će samostalno Saboru predložiti takvo rješenje. Pritom su, očito, računali na podršku oporbe, prije svega SDP-a, iz kojega je najavljivan sličan prijedlog, no iz najveće oporbene stranke poručuju kako ne namjeravaju pomagati Mostu da glumi opoziciju.

Imaju vremena za rješenje

– Nećemo podržati nijedan zakonski prijedlog ni amandman Mosta. Oni su dio vladajuće koalicije i neka izvole prihvatiti odgovornost za tu činjenicu – najavio je potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Tumači kako bi jedino prirodno bilo da Most sjedne s HDZ-om i dogovori da se na Vladi donese odluka o smanjenju osnovice za izračun plaća dužnosnika. Podsjeća kako je sličnu odluku u tri navrata donosila Vlada Zorana Milanovića, posljednji put u prosincu 2014., kada je, upravo zbog promjene poreznih stopa, osnovica za dužnosnike smanjena sa 4221 na 3890 kuna. SDP, kaže, neće podržati ni mogući amandman kojim Most namjerava spriječiti da se Sektor za otkrivanje poreznih prijevara, tzv. porezni USKOK pripoji Poreznoj upravi.

– SDP će sam podnijeti takav amandman, a Most ga onda, ako želi, može podržati – poručio je Hajdaš Dončić.

Na opasku da je neobično najavljivati kako će zastupnici glasovati protiv nečega što smatraju dobrim i korisnim za Hrvatsku, ponavlja kako se mora izvesti na čistac je li Most dio vladajućih ili oporbe. I drugi SDP-ovci s kojima smo razgovarati slažu se kako njihova stranka ne bi trebala pristajati na Mostovu igru, a napominju da je porezna reforma tek u prvom čitanju te da partneri u Vladi imaju sasvim dovoljno vremena da pronađu rješenje.

Da će Most predložiti korekcije vezane uz dužnosničke plaće i tako prepustiti saborskim zastupnicima da arbitriraju u njihovu sporu s HDZ-om krajem prošlog tjedna najavio je predsjednik stranke Božo Petrov, uoči izglasavanja porezne reforme na Vladi. Njegova je najava izazvala oštre reakcije u HDZ-u, prije svega premijera Andreja Plenkovića.

– Bit ću jasan i čvrst, ja sam protiv demagogije i populizma – rekao je tada Plenković.

Pomirljivi tonovi

HDZ-u je tako prijetila situacija u kojoj bi Most uz potporu oporbe izglasao zakon kojemu se protivi “stariji” partner u Vladi. Bio bi to novi udarac stranci i koaliciji, svega nekoliko dana nakon što je Most u tvrdim pregovorima uspio srušiti dijelove porezne reforme koji bi doveli do poskupljenja kruha, mlijeka, lijekova itd. Nezadovoljni u HDZ-u tada su komentirali kako su mostovci ispali dobri, a oni loši dečki, no o prijeporima oko dužnosničkih plaća nitko među HDZ-ovim zastupnicima jučer nije želio govoriti. U međuvremenu su i iz Mosta počeli pristizati pomirljivi tonovi pa tako poručuju kako će samostalnost poreznog USKOK-a osigurati kroz razgovore s HDZ-om.

Komentara 22

TW
TWITOIST
08:38 15.11.2016.

Plenkovic ne smije dozvoliti ''MOST-u da samo predlaze populisticke mjere nego zaduziti Bozu Petrova i ostale da to urade kako treba i u roku,a ne samo davati incijative .Ono sto Bozo i ''MOST'' predlazu zna svaki ''kopac'' po kontejnerima,oni svee znaju sto ne valja ali ne znaju nista sto valja i kako to napraviti .Jadno je gledati kako se ''najtanji'' covjek ''MOST-a'' Bulj razumi u sve,istina on je dobar covjek ali to nije dovoljno za Saborskog zastupnika.I on i ''MOST'' su najveca oporba HDZ-eu sto je u svjetu ne vidjeno a u jednu ruku i sramtno.

SN
snajper
07:27 15.11.2016.

Petrov dajuci zastupnicima da odlucuju o smanjenju svoje place pokazuje svoju slabost i nemoc da se dogovori sa koalicijskim partnerom . Ujedno je to pomalo licemjerno jer zna da zastupnici nece glasat za smanjenje duznosnickih placa. Kakav im je toto bio koal.dogovor kad sada kad su osvojili vlast ne zele da ga ispostuju.

DU
Deleted user
07:32 15.11.2016.

star narodna....vrana vrani oči ne kopa...njihove plaće mogu samo rasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije