Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HND i SNH

U nepuna dva mjeseca gotovo 70 smjena na HRT-u

V. d. šefa HRT-a Siniša Kovačić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/4
02.05.2016.
u 15:55

Nije poznato po kojim se kriterijima popunjavaju upražnjena mjesta u rukovodećoj i uredničkoj strukturi

Hrvatsko novinarsko društvo (HND)  i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izrazili su zabrinutost zbog stanja na HRT-u gdje je u manje od dva mjeseca nova Uprava smijenila gotovo 70 ljudi.

U skladu s izjavama vladajućih, koji su još kao oporba najavljivali da će na HRT-u "raditi metla" kad oni dođu na vlast, te su otvoreno pozivali na smjene u javnom servisu, potvrđujemo da je ta zadaća uspješno obavljena, stoji u zajedničkom priopćenju ogranka HND-a i Podružnice SNH-a na HTV-u.

Brza egzekucija na svim razinama 

U v.d. mandatu nove Uprave HRT-a dogodila se brza egzekucija na svim razinama. Prisavska "metla" zahvatila je gotovo 70 rukovoditelja, urednika, novinara, redatelja, snimatelja, inženjera i pravnika. Za smjene za koje nekima trebaju godine, novoj v.d. Upravi trebala su tek nepuna dva mjeseca, naglašava se u priopćenju.

Nije poznato po kojim se kriterijima popunjavaju upražnjena mjesta u rukovodećoj i uredničkoj strukturi pa se postavlja pitanje jesu li oni profesionalne prirode i u skladu s pravilnicima HRT-a ili je riječ o politički motiviranim smjenama i postavljanjima kako bi vlast bila zadovoljna, kaže se u priopćenju i navodi više slučajeva smjena i otkaza, kao i programskih propusta HRT-a u mandatu nove Uprave.

Kao i u slučajevima otkaza u mandatu bivšeg ravnatelja Gorana Radmana, kojima smo se protivili, protiv smo otkaza novinaru Saši Kosanoviću koji je za navodno neodobrenu suradnju na projektu izvan HRT-a dobio najtežu kaznu, iako postoje mnogi primjeri slične suradnje zaposlenika HRT-a na različitim projektima ili u institucijama koje nisu sankcionirane, poručuju ogranci HND-a i SNH-a.

Javnost još nije dobila odgovor na pitanje zašto je otkazana honorarna suradnja novinaru Ivici Štoriću u Zadru, koji je otkaz ocijenio političkom smjenom u režiji lokalnih političara. Uz poruku da je naredba došla "s vrha" i da o njoj nema rasprave, nova v.d. rukovoditeljica zadužena za regionalne TV centre prenijela ju je rukovoditelju HRT centra Zadar Ediju Škovrlju. I on sam se potom našao na popisu bivših, također bez riječi objašnjenja o razlozima smjene.

O upitnosti kriterija po kojima se provode smjene svjedoči i smjena bivšeg urednika Trećeg programa HTV-a Deana Šoše, kojega su cijenili i struka i javnost, dodaje se.

HTV prešutio kritike povjerenika Vijeća Europe 

Svi vodeći mediji su 29. travnja prenijeli kritike povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava Nilsa Muižniekisa, koji je prozvao vladajuće zbog stanja ljudskih prava i medijskih sloboda. Izrazio je zabrinutost smjenama na HRT-u, koje je ocijenio političkima, a ne profesionalnima. HTV vijest o toj važnoj ocjeni nije niti spomenuo u svojim programima, niti na teletekstu, niti na web portalu hrt.hr.

Za predstavljanje Vesne Pusić, kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a, članicama svjetske organizacije u New Yorku, kao prve žene u povijesti Hrvatske koja je ušla u tu prestižnu utrku, niti na jednom od četiri TV kanala nije bilo mjesta. Istodobno, uz svog kandidata, bivšeg predsjednika Danila Turka, uživo je predstavljanje hrvatske kandidatkinje prenosila slovenska javna televizija.

HND i SNH također upozoravaju da nije bilo prijenosa uživo ni na jednom od četiriju HTV-ovih kanala niti na 25. obljetnicu stradanja 12 hrvatskih policajaca u Borovu selu, ali se komemoracija mogla pogledati na jednoj kablovskoj televiziji. 

Gotovo svakodnevna gostovanja vladajućih političara u programima HRT-a sada su primjer "objektivizacije medijskog izvješćivanja", dok su prije promjene vlasti i "preuzimanja Prisavlja" istima bili argument da je televizija u službi jedne stranke, one koja je predvodila tada vladajuću koaliciju.

Također se upozorava na probleme u funkcioniraju sustava, zbog kojih dolazi do velikih programskih propusta poput objave netočne vijesti o smrti poznatog sudionika TV kvizova Mirka Miočića ili emisije u kojoj je novinar Damir Matković, pozvan kao gost, postao voditelj višesatnog programa uživo, a da ga o tome nitko nije obavijestio.

Govor mržnje protiv Daniele Trbović

Od vodstva kuće ogranak HND-a na HTV-u zatražio je javnu zaštitu voditeljice Daniele Trbović, koja je zajedno s timom emisije "Bez veze" urednice Maje Tokić zadnjih mjeseci na pojedinim web portalima izložena nedopustivim napadima i osobnim uvredama, koji su prerasli u govor mržnje.

HND i SNH traže hitno formiranje Radničkog vijeća, koje će savjetovanjem, suodlučivanjem ili pregovorima, promicati i štiti interese zaposlenika kod poslodavca, a ne da u zamjenu za Radničko vijeće, kao prethodnih godina, to radi Koordinacija sindikata.

Ukazuju i na potrebu hitnih izbora za člana Programskog vijeća iz redova zaposlenika, koje je ispražnjeno ostavkom Joze Barišića nakon što je imenovan na funkciju v.d. ravnatelja PJ Program.

Od vladajućih zahtijevamo da stvore klimu i zakonske uvjete kako bi HRT konačno postao vrhunski profesionalan javni servisa na dobrobit svih građana, a ne izvršitelj naloga bilo koje vladajuće političke garniture, poručuju ogranci HND-a i SNH-a na HRT-u.

>> Nevenka Dujmović imenovana vršiteljicom dužnosti glavnoga urednika Trećega programa HR-a

Komentara 85

DK
divna.kragic
16:11 02.05.2016.

HND i sindikat bili bi objektivni da su ovako reagirali kad je u "kristalnoj noci" smjenjeno 40 urednika za vrijeme kukuriku noci.

KU
kunigunda
16:30 02.05.2016.

tišina crvena bando kaj sad kričite ako ste šutjeli kad je milanovićeva kamarila radila to isto hvala bogu da su njegovi dobili nogu i ne ponovilo se

Avatar dpejakovic
dpejakovic
16:48 02.05.2016.

Novinar Saša Kosanović? Kako se to postaje novinar? Možda se prije toga treba završiti i nekakva škola? Govor mržnje protiv Daniele Trbović? Pa koliko sam ja primjetio u njenim emisijama ona je ta koja provodi ljevičarski govor mržnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije