Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bdp pao

U minusu 11 kvartala, a još su na vlasti

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
29.08.2014.
u 21:20

Da ćemo opet imati pad, znali su svi stručnjaci osim same Vlade

Recesija se nastavlja šestu godinu zaredom, jedanaesti kvartal zaredom BDP je u minusu, drugi ovogodišnji čak 0,8 posto, no i dalje nitko iz Vlade tom problemu ozbiljno ne pristupa.

Jeftino dodvoravanje

– U 60 godina Europe nijedna vlada nije imala takav uzastopan pad BDP-a pa smo postali neslavni rekorder. Grčka ima dulji pad, ali su se zbog krize promijenile tri vlade, u jeku krize u Finskoj devedesetih također, no kod nas stvari stoje na mjestu, a nitko se u Vladi ne osjeća odgovornim zbog loše situacije. Zato je to jasan signal da se mora mijenjati izborno zakonodavstvo – proširiti preferencijske liste i uvesti kaznena odgovornost političarima – poručuje analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević.

Čini mu se nevjerojatnim što u šest godina nije sazvana nijedna sjednica Vlade čija bi tema bila ekonomija i život ljudi.

– To je nezamislivo i sve što Vlada radi jeftino je dodvoravanje – kaže Lovrinčević.

Kao i obično, jedino je ministar Branko Grčić, ali opet optimistično, komentirao pad BDP-a.

– Vlada će nastaviti podupirati restrukturiranje gospodarstva te javnim projektima, posebno onim financiranim iz fondova EU, pridonijeti bržem oporavku građevinskog sektora i povezanih industrija. Poreznim rasterećenjem povećat će se osobna potrošnja, a sve to preokrenut će negativne trendove – rekao je Grčić.

Pad BDP-a od 0,8 posto u drugom tromjesečju izračunat je prema novoj metodologiji (ESA 2010) i zato nije metodološki usporediv s dosad objavljenim stopama. No razlike, prema mišljenju analitičara, nisu velike i možda je BDP tek neznatno manji.

Analitičari RBA kažu da će konačni podaci, koji će biti objavljeni 10. rujna, potvrditi realan pad gospodarstva na godišnjoj razini. Prema novoj metodologiji u izračun BDP-a ulaze i prihodi od prostitucije, trgovine narkoticima, ilegalne prodaje i proizvodnje alkohola te duhana.

Jasno svima osim Vladi

Da ćemo opet imati pad, znali su svi stručnjaci osim same Vlade koja je voljela najavljivati pred svako sljedeće tromjesečje da će biti bolje. Naime, prihodi su znatno podbacili ove godine, prije svega onaj najbitniji, od PDV-a, investicija nema, to više što je u posljednjem rebalansu Vlada smanjila novac za kapitalne projekte, a većih privatnih nema, građevinski radovi su osam posto manji na godišnjoj razini, a posljednjih nekoliko mjeseci bilježi se i pad industrijske proizvodnje i trgovine na malo.

Navodno se PDV bolje punio u ovom mjesecu, ali ne i prihodi od dobiti, što govori o sve većoj slabosti naših tvrtki. Štoviše, analitičari očekuju da bi se do kraja godine mogao povećati broj tvrtki u stečaju. Zato najavljeno porezno rasterećenje kroz porez na dohodak vjerojatno neće znatno utjecati na povećanje potrošnje, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke SG, jer je pad zaposlenosti i dalje prisutan pa tako i raspoloživi dohodak.

Šantić kaže da bismo morali promijeniti strukturu BDP-a i povećati udio investicija. Analitičari očekuju da bismo do kraja godine mogli imati rast izvoza zbog oporavka eurozone, a sljedeće godini i rast BDP-a, no ne više od jedan posto.

>>Hrvatska uz Grčku, Italiju i Cipar rekorder po padu BDP-a

>>BDP u drugom tromjesečju pao 0,8 posto u odnosu na 2013.

>>Karamarko o padu BDP-a: Svugdje drugdje ostavke bi davno pljuštale u Vladi

Komentara 107

DU
Deleted user
21:24 29.08.2014.

Jesu li totalno bedasti ili se prave bedasti?

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
21:28 29.08.2014.

bdp- e je pao čeka se samo sdp-e....kofere su spremili, shup karte imaju svi, fali samo vritnjak......

Avatar WindFucker
WindFucker
21:36 29.08.2014.

Nije to ništa, mogu oni još koji kvartal biti u minusu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije