Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24. obljetnica

U Lovasu je ubijeno 85 mještana, Hrvate su 'označavali' s bijelim trakama na rukavima

lovas
Foto: Branimir Bradarć
10.10.2015.
u 11:48

Nekoliko dana poslije okupacije skupina od 51 mještanina Lovasa prisilno je, uz prijetnje oružjem, odvedena u čišćenje minskoga polja. Natjerani su da dok se drže za ruke prehodaju kroz minsko polje

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja masovne grobnice danas je obilježena 24. obljetnica privremene okupacije Lovasa i stradanja mještana ovoga sela.

Lovas je jedno od naselja u Hrvatskoj koje je podnijelo najveće žrtve tijekom Domovinskoga rata. Smrtno su stradala 85 mještana Lovasa što je 5,5 posto od ukupne brojke Hrvata koji su do početka rata živjeli u ovome selu. Tijekom okupacije došlo je do svirepih ubojstava, tortura, silovanja, prisilnog rada…

Ubojstava su se događala po kućama, dvorištima, ulicama pa i u kapelici sv. Florijana na groblju. Mještani koji nisu srpske nacionalnosti morali su nositi bijele trake na rukavima kao znak raspoznavanja.

Spaljena je i devastirana crkva Sv. Mihaela stara oko 250 godina, počupani križevi i raspela po selo… Zabilježeno je i 11 ubojstava žena, djece i staraca. Nekoliko dana poslije okupacije skupina od 51 mještanina Lovasa prisilno je, uz prijetnje oružjem, odvedena u čišćenje minskoga polja. Natjerani su da dok se drže za ruke prehodaju kroz minsko polje. Pri tome je ubijen 21 mještanin, a 14 ih je ranjeno.

Ključne riječi

Komentara 12

BK
branko-kockica
11:59 10.10.2015.

A 80 posto zlocinaca glasuje za Milanovica. U cetnickim uporistima oko Lovasa Milanovic dobija 99 posto glasova.

DD
ddh
12:16 10.10.2015.

Koliko je tih zlocinaca procesuiralo hrvatsko pravosudje? Koliko su o tim zlocinima govorili Terselicka, Puhovski i Pusic? Koliko je o tim zlocinima govorio Pupovac ili koliko su o tim zlocinima govorili Josipovic, Pusicka i Milanovic, koji stalno potenciraju nekakve zlocinee od strane Hrvata? Koliko se o tim zlocinima uci u skolama kojima vladaju komunisti? Ne o tim zlocinima se govori jednom u prijestupnoj godini. Latini i ini s Jutela (HRT) su godinama obilazili Srbe i sa Savom Strbcem strikali t.zv. "zlocine" Hrvata nad Srbima, Jutelovci dan danas vode brigu o tome, hoce li pokoji Hrvatski Branitelj biti pribijen na stup zlocina, proganjali su i Glavasa i Norca i Mrecepa do bezsvijesti. I zakaj se ne pise o tome, da su Srbi na temeljima orusene Hrvatske Katolicke Crkve u Lovasu poceli graditi njihovu bogomolju i da je tu gradnju posvecivao njihov patrijarh? Sigurno je, da se ne pise, jer bi to pisanje bilo izvan politickih interesa "velikog crvenog Führera" s Iblerovog trga koji je radi nadolazecih izbora kao fol poceo svadju s njegovim srpskim istomisljenicima i priredio igrokaz sa zatvaranjem granice.

Avatar Bruno
Bruno
13:47 10.10.2015.

Gdje su sada Fred,Zoran, Bojan, Terselic,Ofr ???ljic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije