Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILANOVIĆEV KABINET

U Kukuriku vladi tri Ostojića, neki ministri neće sjediti u Zagrebu

\'unutrasnja.....zagreb.....08.09.2007. dom sportova - konvencija sdp-a/ milanovic snimio: marko lukunic\'
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/20
VL
Autor
Jasmina Popović
18.03.2011.
u 12:00

IDS-u bi trebao pripasti turizam koji bi iz Pule vodio Veljko Ostojić, u prometu Kalmetu bi mogao naslijediti Z. Komadina

– Naša vlada neće imati 100 dana predaha nakon izbora i toga smo svi svjesni. Očekivanja građana bit će velika, a opozicija neće mirovati. Stoga je iznimno važno da tim koji sa Zoranom Milanovićem na čelu želimo predstaviti ima težinu i da građani od prvog dana znaju na što mogu računati. Istina, to je osjetljiv posao. Koalicija nije homogeno tijelo, različiti su tu i unutarstranački i međustranački interesi i treba dobro razmisliti – složni su u Kukuriku koaliciji kada im se postavi pitanje tko će biti ljudi nove vlade.

Strah od gramzivosti
Milanović šuti, kažu, da ne bi izazvao trvenja i nezadovoljstvo unutar svoje stranke, a ostali se, s HNS-om na čelu, čuvaju da ne ispadne da su gramzivi. Dok u HNS-u kažu da oni ne trguju i ne traže ništa što im ne pripada, već nude programe pa uz njih i ljude, u SDP-u je dosta onih koji smatraju da bi HNS trebalo "namiriti" većim brojem mjesta na izbornim listama, a manjim u Vladi. No, svi se zajedno zaklinju da se o konkretnim imenima ne razgovara ni službeno ni neslužbeno.

– Sigurno je da će biti nekih promjena u strukturi Vlade, ali još se ne zna puno toga. Recimo, koliko će biti potpredsjednika. Sigurno ne šest koliko ih ima sadašnja vlada, ali treba vidjeti što je doista potrebno. Uvest ćemo vjerojatno i neka nova ministarstva, možda razdvojiti neka koja su sada nelogično spojena, a neka možda i ukinuti. Nije nemoguće ni da neka ministarstva budu izvan Zagreba. No, tek kada usuglasimo tu strukturu, moći ćemo ozbiljno razgovarati i o imenima – objašnjavaju u koaliciji.

Postoji, međutim, nekoliko čvrstih imena i resora za koje su već planirani ljudi. Radimir Čačić trebao bi biti potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a nije isključeno ni da bude ministar novog ministarstva za razvoj i regionalne fondove, koje bi trebalo zamijeniti sadašnje Ministarstvo za regionalni razvitak. Vesna Pusić sigurna je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, a o još jednom haenesovcu, Peri Lučinu sa Sveučilišta u Rijeci, govori se kao o ministru znanosti, obrazovanja i sporta. IDS-u bi trebao pripasti turizam, a ministarstvo bi, možda iz novog sjedišta u Puli, mogao voditi iskusni turistički stručnjak Veljko Ostojić.

Od esdepeovaca ministri će gotovo sigurno biti Milanka Opačić, moguće kao ministrica socijalne skrbi i možda onog dijela koji se sada u sklopu Ministarstva branitelja bavi obitelji i međugeneracijskom solidarnošću, a Ingrid Antičević-Marinović mogla bi se ponovno naći u ulozi ministrice pravosuđa. Za dvojicu SDP-ovih Ostojića, Rajka i Ranka, rezervirana su mjesta ministra zdravstva i ministra unutarnjih poslova.

O svim ostalim ministarstvima više se nagađa. Očekuje se da će Slavko Linić dobiti jaku poziciju u novoj vladi. Hoće li biti potpredsjednik Vlade za financijski resor, ministar financija ili jedno i drugo, još nitko ne govori. Zna se da je Linić i u Račanovoj vladi želio mjesto ministra financija, ali je Račan to mjesto dodijelio Mati Crkvencu. Milanović navodno želi da državnim financijama upravlja čvrsti Linić, a on, iako često daje do znanja da bi izašao iz operativne politike, svaki put doda da će ići tamo kamo ga stranka pošalje. I o Branku Grčiću, esdepeovcu iz Splita i profesoru na tamošnjem Sveučilištu, govori se kao o mogućem ministru financija. Pripadne li to mjesto Liniću, Grčić bi mogao biti opcija za ministra gospodarstva.

U SDP-u pak kažu da Grčić ne bi želio da mu Čačić bude "šef" i da nije nemoguće da odbije to mjesto. U tom slučaju, nagađaju u SDP-u, mogao bi to biti Gordan Maras, još jedan esdepeovac čijim se imenom barata na potezu od financija do gospodarstva. U kuloarima se spekulira i sa županom Zlatkom Komadinom kao nasljednikom Božidara Kalmete u resoru mora, prometa i infrastrukture i spominje se da bi to ministarstvo možda moglo biti premješteno u Rijeku. Za Ministarstvo poljoprivrede najčešće se spominje esdepeovka Dragica Zgrebec, ali u optjecaju je i ime Igora Dragovana. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva možda bi moglo biti podijeljeno, pri čemu neki tvrde da bi ministrica zaštite okoliša u tom slučaju mogla biti SDP-ova ekoaktivistica Mirela Holy, a da bi graditeljstvo moglo pripasti nekome iz prakse, iz neke veće građevinske tvrtke.

Mlađa ekipa
Gužva je i pred golom Ministarstva obrane. Neki tipuju na liječnika Miranda Mrsića, jednako bliskog SDP-u kao i predsjedniku Josipoviću, a drugi podsjećaju da je on bio u igri za zagrebačkoga gradonačelnika te da će se ministar obrane tražiti među mlađom ekipom: Arsenom Baukom ili Igorom Dragovanom. Ima i zagovornika ostanka sadašnjeg nestranačkog ministra iz HDZ-ove vlade Davor Božinovića iako mu navodno Milanović nije nimalo sklon. Za Ministarstvo branitelja već se dugo spominje Ante Kotromanović, a za kulturu kandidata nema, čini se, ni u kuloarima.

Komentara 524

MA
maraosta
12:27 18.03.2011.

I kukuriku koalicija je puna kriminalaca .Prokleti internacionalisti.

FE
feniks1
12:49 18.03.2011.

Tko pri zdravoj pameti može gls dati SLAVKU LINIĆU.

KU
kukuriku
15:23 18.03.2011.

..sanjala svinja o kukuruzu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije