Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praksa

U Italiji uzgoj medicinske konoplje preuzela vojska

'26.06.2012, Slavonski Brod - Policija na podrucju opcine Slavonski Samac u BP zupaniji otkrila i zaplijenila veliki nasad indijske konoplje tipa kanabis-marihuana. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL'
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
09.10.2015.
u 21:35

U imunološkom zavodu postoji ideja da za domaće bolesnike kanabis uzgaja Imunološki zavod

Korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe uskoro bi trebalo i Hrvatskoj biti dopušteno pa će oboljeli od multiple skleroze, AIDS-a, karcinoma i dječje epilepsije moći dobiti recept za lijek koji će im olakšati grčenje mišića, bolove i mučnine, a koji će im, prema dozama THC-a koje im propiše liječnik, pripremati u ljekarnama.

Preskup lijek

HZZO će, bar u početku, financirati samo manji dio cijene lijeka pa će pripravak i nakon ozakonjenja biti preskup mnogim teško bolesnim pacijentima.

– To može biti 500 ili 600 eura za mjesečnu dozu, a nije riječ o jednokratnoj terapiji, već je treba stalno uzimati. Ako ne ide na listu, bojim se da neće biti velikog efekta – govori dr. Vladimir Komparić, predsjednik Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, i sam bolestan i u kolicima već 15 godina.

Za teški oblik Dravetova sindroma, dječjeg epileptičnog sindroma, pripravak u ljekarnama stoji oko 1500 eura, navodi Saša Bajlo iz Udruge Medicinska konoplja, a do dragocjenog ekstrakta bilo bi lakše doći dopusti li država uzgoj roditeljima bolesnog djeteta.

Nekoliko udruga oboljelih proteklih je dana upozorilo na potrebu uzgoja sirovine za taj lijek, tj. indijske konoplje u Hrvatskoj. Ministarstvu zdravlja predložili su model regulacije uzgoja konoplje za potrebe liječenja, koji predviđa dozvolu uzgoja bolesnicima za vlastite potrebe ili licenciranje znanstvene institucije koja će za potrebe sustava uzgajati konoplju.

Potkrepljuju svoj prijedlog praksama drugih država. U nekima postoji državna institucija ovlaštena za uzgoj ili licencirani uzgajivači, a u nekim je državama uzgoj dopušten bolesnicima za potrebe liječenja.

U Austriji za potrebe sustava konoplju uzgaja Agencija za poljoprivredu, dok u Italiji službeni uzgoj obavlja visoko vojno učilište, i to je još u fazi probnog uzgoja. U Nizozemskoj jedna ovlaštena tvrtka proizvodi konoplju za sustav, a distribuira ga poseban državni ured za medicinsku konoplju. U Nizozemskoj svaka odrasla osoba za svoje potrebe može uzgajati 4 biljke. U SAD-u su različite regulative u pojedinim saveznim državama. Neke licenciraju uzgajivače te putem ovlaštenih prodajnih mjesta (dispensary) distribuiraju konoplju pacijentima koji imaju recept, dok u nekim državama treće osobe (caregivers) uzgajaju za potrebe određenih pacijenata. U svim saveznim državama osim New Jerseyja, u kojima je legalna upotreba konoplje u medicini, uzgoj je dopušten i bolesnicima.

Nekoliko zakona

U Kanadi je sustav “caregivera” nedavno napušten pa sada imaju licencirane proizvođače. Uzgoj bolesnicima u starom je sustavu bio dopušten, a trenutačno je u tijeku sudski proces u kojem se bolesnici bore za pravo uzgoja. Za vrijeme trajanja procesa uzgoj je bolesnicima dopušten. U Češkoj je licencirana jedna pravna osoba koja će proizvoditi za sustav. Izrael ima regulatorno tijelo pri Ministarstvu zdravlja, licencirane uzgajivače, ali i trenere medicinske konoplje koji bolesnicima pomažu savjetima o uzimanju lijeka.

Postoji ideja da za domaće bolesnike kanabis uzgaja Imunološki zavod. No, Hrvatska će do daljnjega sirovinu ipak uvoziti, potvrdio je i prof. Ognjen Brborović, šef povjerenstva za medicinsku konoplju. Zakonska regulacija zahtijeva niz međuresornih usuglašavanja o nekoliko zakona i pravilnika, a sada pred izbore za to nema vremena.

>> 'Konoplja-turizam produžio bi sezonu na 12 mjeseci'

Ključne riječi

Komentara 6

GE
gemist
22:06 09.10.2015.

Pripravak za bolesnu djecu kosta 1500 EUR?Kako i zasto pa to je obicna biljka ko kukuruz samo ju ne smijes saditi.Istrazite novinari kak su uopce dosli do te cifre jel se mozda i tu drzava okacila sa nekakvim ludim trosarinama?Imunoloski zavod bi to trzio,e pa ne moze,a zasto pa ne bi ja npr.imam zemlju i placal bum porez i sto onda? Imunoloski zavod je radio cjepiva,krvne pripravke i nek to dalje nastavi raditi,a ne ga unistiti i sad bi imao monopol na necem drugom,nis od toga

GU
General_U
10:38 10.10.2015.

ako je nešto legalno onda to hoću imati u svom vrtu kao ružu, šljivu, trešnju...ovo je legalizirano samo za one koji nam inače deru kožu na sve moguće načine. dok oni koji žele ne budu imali pravo posaditi desetak biljaka za svoju uporabu neka ovi ne govore da je nešto legalno.

DJ
djurex
11:08 10.10.2015.

Vidi cijena za obicnu biljku koja je bogom dani lijek?? Kako Vas nije sramota? Zasto je zabranjeno da bolesnici sami sebi sade lijek??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije