Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborne promjene

'U ime obitelji' Leki predali 386.649 potpisa za raspisivanje referenduma

Željka Markić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/13
22.10.2014.
u 15:55

– Uvjeren sam da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava – kazao je pravni zastupnik inicijative Krešimir Planinić.

Inicijativa "U ime obitelji" predala je predsjedniku Sabora 386.649 potpisa za raspisivanje referenduma o ustavnim izmjenama izbornih pravila. Predstavnici inicijative zamolili su predsjednika Sabora Josipa Leku da napravi sve da bi se procedura odvijala što brže, a Željka Markić je dodala kako bi voljela da njihov zahtjev dobije u proceduri isti tretman kao pismo predsjednika RH Ive Josipovića.

Leko im je odgovorio da su temu izbornog sustava i predstavnika građana učinili doista javnom temom. - Ustav različito tretira građanske inicijative i inicijative Predsjednika Republike. Građanske inicijative imaju drugačiju poziciju i držat ćemo se toga – kazao je Leko.

"Uvjeren sam da je prikupljeno dovoljno potpisa"

Pravni zastupnik inicijative Krešimir Planinić objasnio je da je inicijativa, uz predaju potpisa Saboru, odmah zatražila i očitovanje Ustavnog suda o potrebnom broju potpisa za raspisivanje narodnog referenduma. - Uvjeren sam da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava, odnosno promjeni Ustava kojom bi se uvelo preferencijalno glasovanje i na parlamentarnim izborima, zabranile predizborne koalicije, smanjio broj izbornih jedinica, a izborni prag sa sadašnjih pet spustio na tri posto. Imamo podatak Zavoda za statistiku da je ispod 3,5 milijuna punoljetnih građana bilo u Hrvatskoj 2011. i 2013. - objasnio je Planinić te dodao kako žele da se referendum raspiše zajedno s predsjedničkim izborima.

Očekuje da Ustavni sud procijeni koliko je točno potpisa potrebno za raspisivanje narodnog referenduma. - Dugi niz godina nemamo određenje koliko je to 10 posto od ukupnog broja birača u RH. Uvjereni smo u našu brojku i ne sumnjamo u to. Ako ništa drugo, vjerujemo da je ovakav značajan broj razlog za promišljanje o promjeni izbornog sustava, ne samo kozmetičkoj promjeni o kojoj danas slušamo od predstavnika Kukuriku koalicije, nego suštinske promjene koje se trebaju dogoditi na način da sposobni ljudi upravljaju ovom zemljom. To je sve što želimo, ne mi, nego više od 380 tisuća građana – tvrdi Planinić.

"Bandić je prema ovoj inicijativi pokazao da poštuje građanske inicijative"

Željka Markić dodala je da je uvjerena da će vladajući učiniti sve da se referendum ne održi. - Inicijativa predsjednika zavarava birače. Te promjene stvaraju dojam da će veća moć odlučivanja biti u rukama birača, a to nije istina. Ona će opet ostati na šefovima stranaka. Nadamo se da će biti dovoljno razuma, poštenja i držanja Ustava da se referendum raspiše – tvrdi Markić.
Novinare je zanimalo je li ju iznenadilo uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je podupro inicijativu. - Bandić je jedan od niza gradonačelnika koji su pomogli ovu inicijativu, a svima smo jako zahvalni. On je u odnosu prema ovoj inicijativi pokazao da poštuje građanske inicijative, bio je komunikativan, bio nam je dostupan i na tome smo mu zahvalni, sve drugo mi ne znamo – zaključila je Željka Markić.

>>U ime obitelji u povorci do Sabora predali kutije s potpisima za referendum

>>Markić: Predsjednik nudi šećernu vodicu, a pacijentu treba antibiotik

Komentara 45

GL
glory
16:32 22.10.2014.

Kao što netko već reče, bila je to borba Davida i Golijata. David je pobjednik, bez obzira na sve prepreke, nagle izmjene Ustava i zakona, podmetanja, laži, medijski linč, ismijavanja, fizičke napade....Nije lako odreći se udobnih fotelja...Čestitka inicijativi na pokušajuu pobjede demokracije i buđenja narodne svijesti...Car je gol! Sada barem znamo da su i jedni i drugi isti i da im moć i diktatura jedino oružje kojim upravljaju. A narod je ispranog mozga. Sami smo si tako odabrali. Markićki hvala jer poslije nje i njezinih, ipak se nešto pokrenulo.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
16:15 22.10.2014.

Nadamo se da će se poštivati Ustav i raspisati referendum. Ali ništa me ne bi iznenadilo. Partija je trenutno opet iznad Ustava. Samo još nisu počele likvidacije, kao nekoć po Njemačkoj.

DU
Deleted user
16:40 22.10.2014.

bravo za gospođu markić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije