Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbjeglička kriza

U Hrvatsku ušlo preko 121 tisuće izbjeglica: Kamp u Opatovcu posjetili veleposlanici pet zemalja

izbjeglice, izbjeglička kriza, migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
06.10.2015.
u 14:40

Danas su privremeni prihvatni centar u Opatovcu posjetili i veleposlanici Kanade, Japana, Irske, Švedske i Slovenije

I tijekom protekla 24 sata nastavljen je priljev izbjeglica u Hrvatsku s područja Srbije. Prema službenim podacima MUP-a RH u Hrvatsku je do 12 sati, od početka izbjegličke krize 16. rujna, ušlo 121.763 izbjeglica.

Samo od ponoći pa do 12 sati u Hrvatsku je kod Bapske i Tovarnika ušlo 3.654 izbjeglica. Službeni podaci MUP-a govore i kako je tijekom jučerašnjeg dana u Hrvatsku ušlo 6.338 izbjeglica tako da se i dalje bilježi dnevni priljev od oko 6.000 izbjeglica.

Komentirajući najave iz Njemačke kako bi dio izbjeglica mogao biti vraćen u Sloveniju i Hrvatsku, ministar unutarnjih poslova Vlade RH Ranko Ostojić rekao je kako se tijekom izbjegličke krize vidi da se Hrvatska humano i civilizirano ponaša prema izbjeglicama za razliku od nekih drugih država koje su naznačene kao prostor u koji se netko ne može vraćati.

– Tehnički je to nemoguće izvesti jer prije toga morate otići u neke druge europske zemlje koje još uvijek nisu Grčka. Prvo trebate u Austriju i Mađarsku pa tek onda možete doći do Hrvatske, ali ovaj dogovor već postoji – rekao je Ostojić dodajući kako Hrvatska stoji pri tome da će prihvatiti 1.650 ljudi prema dogovorenom planu koji EU ima oko relokacije izbjeglica iz Sirije.

Danas su privremeni prihvatni centar u Opatovcu posjetili i veleposlanici Kanade, Japana, Irske, Švedske i Slovenije. Ovom prilikom upoznali su se s organizacijom kampa, problematikom s kojom se suočavaju hrvatske žurne službe, ali i uvjetima u kojima borave izbjeglice prije transporta prema Mađarskoj. Kamp u Opatovcu danas su posjetili i Crveni nosevi – klaunovi doktori s ciljem da zabave mališane koji su trenutačno u centru.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Bruxelles će opomenuti Hrvatsku jer krši obveze i ne registrira izbjeglice

>>Njemački ministar: Moramo istražiti možemo li vratiti izbjeglice u Hrvatsku i Sloveniju

Komentara 6

DU
Deleted user
14:55 06.10.2015.

Moji su iz predgrađa Vukovara.. cca 15-tak kilometara od Opatovca, dosta žena, uključujući i moju mamu ( Bapska, Mohovo, Šarengrad itd) su išle kuhat u kamp..kaže što god skuhaju, sve bace. Ništa ne žele!! navodno su u strahu da imim netko ne bi podvalio svinjetinu.. Sad opet dolazim do zaključka..Bježiš pred radikalistima svoje vjere..dolazis u pretežito kršćansku zemlju/kontinent, i svejedno se pusto držiš zatucanosti Islama, tj. onoga pred čime bježiš, radne navike nula..kultura bacanja papirića u koš isto nula.. Buduća integracija još veća nula!

DU
Deleted user
16:52 06.10.2015.

Vidimo sve mladi muškarci, a mladih žena nigdje. Ne vjerujem u te priće da će doći naknadno.

DU
Deleted user
15:38 06.10.2015.

120 000 ma dajte misli li još netko da je predsjednica kada je govorila o 40 000 širila paniku ili zoka i njegovi ministri trabunjaju po običaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije