Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
talijanski Cavour

U Hrvatsku stigao jedan od najvećih europskih nosača aviona

Nosač zrakoplova 'Cavour'
Foto: dubrovackidnevnik.hr
1/4
21.11.2014.
u 21:44

Brod je prije Hrvatske posjetio Crnu Goru, a višednevni posjet realiziran je u sklopu obrambene suradnje između Hrvatske i Italije.

Jedan od najvećih europskih nosača aviona, talijanski Cavour, stigao je u Hrvatsku, javlja Dubrovački dnevnik. Talijanski nosač, koji će u Hrvatskoj biti od 21. do 24. studenog, bit će privezan na gatu 12 luke Gruž, glavne točke povezanosti s gradom Dubrovnikom.

Brod je prije Hrvatske posjetio Crnu Goru, a višednevni posjet realiziran je u sklopu obrambene suradnje između Hrvatske i Italije.

Nosač aviona Cavour izgrađen je u brodogradilištu Fincantieri, dužine 244 metara, širine 34, te ima 544 članova stalne posade pod vodstvom Kapetana bojnog broda Luca Conti. Brod je uveden u službu talijanske Ratne mornarice 2009. godine. Izgradnja broda uzela je u obzir potrebu da isti bude “dual use”. S jedne strane, brod zauzima centralnu ulogu u misijama projekcije na moru i s mora, u raznim organizacijskim situacijama, bilo da se radi o akcijama zajedničkih unutrašnjih snaga, bilo na multinacionalnoj razini.

Brod odgovara potrebama da kao instrument sa visokim kapacitetom komande i kontrole, može biti korišten kao operativni instrument za vođenje bilo kojeg zahvata nužnog za globalnu sigurnost i za zaštitu interesa Italije u svijetu. S druge strane, opremljen je za vršenje potencijalnih intervencija, pravovremeno i sa logističkom samostanošċu, u zonama gdje se dogodila ekološka katastrofa ili u zonama gdje je potrebna humanitarna pomoċ.

U takav kontekst ulazi humanitarna misija “White Crane” u korist populacije Haitija nakon razornog potresa u siječnju 2010. Intervencija je pokazala primjer potencijala Nosača aviona Cavour: s bolničkim odjelom te karakteristikama logističke samostalnosti, mobilnosti i fleksibilnosti, postignuti su značajni rezultati što se tiče pomoċi i dobrobiti za stanovnike Haitija.

>> Talijanski nosač aviona Cavour stiže u Hrvatsku

Komentara 32

MA
marsovac
23:18 21.11.2014.

tja, ova talijanska snaga vam je isto kao i komentar od @spira, ipak njih @spira "razume" kad zagusti begaju i jedni i drugi. Drugari imaju istu tehniku..........................@spira bre tih 500 godina sa turcima su vam lose dosle i ono malolo pameti se totalno razvodnilo.

Avatar fircik
fircik
06:02 22.11.2014.

Sad ste sigurni. Jos kad izadju mornari u provod a nisu videli zenu mesecima...

Avatar nula
nula
11:05 22.11.2014.

Dabogda ovaj nosac nikad ne otisao iz Jadrana. S njim nam ne treba ni vojska , ni mornarica, ni avijacija , a sve mukte. A jos trose lovu po nasim gradovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije