Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vraćaju se

Povratak treće generacije – U Hrvatsku se u godinu dana vratilo 12 tisuća iseljenika

iseljenice
20.04.2017.
u 12:00

Jako volim Zagreb, sigurnost, kulturu... Želim ostati jer se ovdje osjećam kao kod kuće, napisala je Ana Vinka Derpić Burgos iz Bolivije.

Dok mladi u nedostatku perspektive odlaze iz zemlje, s druge strane u posljednje vrijeme jača interes za povratkom hrvatskih iseljenika i potomaka iseljenika treće i četvrte generacije u Hrvatsku. Vraćaju se pripadnici svih generacija, studenti, umirovljenici, ali i sve veći broj roditelja s djecom u dobi od 30 do 50 godina. Najviše se Hrvata vraća iz Njemačke, Austrije, SAD-a, Kanade, Australije i Južne Amerike, kažu nam u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Broj povratnika je, ističu, u stalnom porastu.

Na pitanje koliko se hrvatskih iseljenika i potomaka iseljenika vratilo u Hrvatsku ističu da se 2015. vratilo njih 11.706, dok je primjerice 2011. bilo 8534 povratnika. Vjeruju da će brojke za 2016. biti još veće.

Najprije dođu učiti jezik

Iz južnoameričkih zemalja u Hrvatsku dolazi treća i četvrta generacija mladih, koju zainteresira učenje hrvatskog jezika, no nakon boravka ovdje odluče i ostati. Među njima je i odvjetnica Ana Vinka Derpić Burgos iz Bolivije, koja je dobila i hrvatsko državljanstvo.

– Rodila sam se u gradu Potosi, ali živjela sam u La Pazu od 1999. do lani s mojom obitelj. Moj pradjed i prabaka bili su s Brača, iz Pučišća i Postira. Otišli su u Boliviju oko 1915., 1920. godine i, nažalost, nikad se nisu vratili u Hrvatsku. Bila sam prvi put u Pučišćima lani s tatom i sestrama i to je bilo posebno iskustvo za nas. Sada živim u Hrvatskoj godinu dana jer sam dobila stipendiju za učenje hrvatskog jezika. Kad sam stigla, nisam znala ništa na hrvatskom, samo brojeve koje me je naučio tata, i kad sam došla u studentski dom, razumjela samo sam da je moj paviljon broj 4. Sad bolje razumijem hrvatski i osjećam se dobro kad mogu razgovarati s ljudima. Jako volim Zagreb, sigurnost, kulturu... sve je fantastično. Želim ostati u Hrvatskoj jer se ovdje osjećam kao kod kuće – napisala je svoje dojmove Ana Vinka Derpić Burgos. Nastavit će učiti hrvatski jezik i onda će tražiti posao. Po struci je odvjetnica, specijalizirana za intelektualno vlasništvo.

Hrvatsko državljanstvo najviše traže polaznici Programa učenja hrvatskog jezika u RH iz Južne Amerike, koji su treća i četvrta generacija potomaka hrvatskih iseljenika, navode u Državnom uredu za Hrvate izvan RH.

Državljanstvo za 2223 ljudi

Za 2016./2017. dodijeljeno je 178 stipendija, među njima 10 za internetsko učenje hrvatskog jezika, za kandidate iz 20-ak država sa svih kontinenata, a najviše ih je bilo iz Južne Amerike.

Lani je hrvatsko državljanstvo dobilo 2223 pripadnika hrvatskog naroda izvan Hrvatske. No, iz zemlje se ipak više ljudi iseljava, nego useljava. Službeno se iseljava oko 30 tisuća ljudi, a stvarne brojke su mnogo veće.    

>>Želimo sagraditi grad pokraj Zagreba u kojem će živjeti samo iseljenici

>>Kako žive Hrvati u Americi? 'Iseljenici su uspješni, ali platili su visoku cijenu'

Komentara 26

Avatar pendreck
pendreck
12:09 20.04.2017.

lijepo da je tako. Samo nek tak nastavi. Samo treba jo sposloziti odredene okvire za poduzetnistvo

DU
Deleted user
12:10 20.04.2017.

Većini su stariji rodjaci već uspjeli nači dobra mjesta, položaje pa mlađima nije problem vratiti se; imaju kamo i na što. Ne odlaze iz Hrvatske situirani maldi kojima rodbina može osigurati dobro plaćeno mjesto u sigurnoj službi, Odlaze oni kojioji sami izbore svoje pozicije, sami se bore.

NS
Nuclear_Strike
13:43 20.04.2017.

A što se nisu vratili tamo odakle su im roditelji otišli u inozemstvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije