Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni dan nestalih osoba

U Hrvatskoj se trenutno traga za 933 osobe

vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/3
30.08.2015.
u 12:43

Predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara Igor Gavrić istakao je kako su nestali bol koja ostaje i rana koja ne zacjeljuje te je apelirao na Vladu RH da uloži više snage i volje u rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju danas je u Vukovaru obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.

– Ovo je prilika da se barem jednom godišnje prisjetimo nestalih osoba i posvetimo tome veoma važnome pitanju. Svi skupa moramo raditi na pronalasku nestalih osoba. Istina je u našem susjedstvu i pitanje je trenutka kada će nekome proraditi savjest i otkriti podatke koji mogu pomoći u pronalasku osoba za kojima tragamo više od 20 godina, rekla je Sandra Milić, tajnica Udruge djece poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata. Prema njenim podacima u Hrvatskoj se trenutno traga za 933 osobe od kojih je njih 410 sa područja Vukovarsko-srijemske županije, a 293 iz samoga Vukovara. Ona gotovo 24 godine bezuspješno traga za svojim ocem Borisom Rapčakom koji je odveden iz Sotina 30. rujna 1991. godine. Od toga dana Sandra i njena obitelj nemaju nikakvih informacija o Borisu, a nepoznata je i sudbina i ostalih osoba odvedenih iz sela u toj skupini.

Dok god sam živa tragat ću svojim ocem. Ne gubim nadu i nadam se da ću doći do istine. Nema tu nikakve želje za osvetom ili mržnje, nama je bitna samo istina da možemo pokopati ostatke oca i imati gdje da zapalimo svijeću, pomolimo se i smirimo dušu, kaže Milić. Podsjetila je i na sudski postupak koji se vodi u Beogradu odgovornima za ratne zločine u Sotinu 1991. godine. Kaže kako su obitelji ubijenih sjedili s njima, pričali o tim dešavanjima 1991. godine ali da izostaju konkretni podaci koji bi pomogli u pronalasku nestalih osoba.

– Oni govore razne detalje ali ne i podatke gdje su pokopana tijela. Tako je sve dok se ne suoče sa dokazima pa onda progovore kako bi smanjili svoju kaznu. Tako se i Žarko Milošević, jedan od optuženih na suđenju u Beogradu, dogovorio sa sudom i pokazao gdje je grobnica u zamjenu za kaznu zatvora od devet godina, rekla je Milić. Vijenac je na Memorijalnom groblju položio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istakavši kako je pitanje nestalih najteži teret iz Domovinskoga rata te zamolio sve koji imaju bilo kakve informacije o nestalim osobama da ih dostave nadležnim institucijama.

Predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara Igor Gavrić istakao je kako su nestali bol koja ostaje i rana koja ne zacjeljuje te je apelirao na Vladu RH da uloži više snage i volje u rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba.

>> Više od 12.000 obitelji traga za nestalima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije