Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manji broj županija

U Hrvatskoj s osam regija najmanja bi bila dubrovačka, a regija Zagreb najveća

03.11.2015., Dubrovnik - U blizini gradskih zidina u Pilama snima se nova NBC-jeva serija Emerald City. Serija ima deset nastavaka, a osim u Hrvatskoj snimat ce se jos u Spanjolskoj i Madjarskoj. U snimanju serije sudjeluje produkcijska tvrtka Embassy Fil
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/2
21.11.2015.
u 07:00

Dva su modela - povijesni ili najmanje 500.000 stanovnika

Smanjenje broja županija jedan je od glavnih zahtjeva Mosta u pregovorima sa SDP-ovom i HDZ-ovom koalicijom. Iz dosadašnjih pregovora u javnost je iscurilo da se Most zalaže da se sadašnji broj od 20 županija plus Zagreb smanji na najviše osam regija.

Struka će odlučiti

One bi se odredile prema dva modela – povijesne regije ili regije s najmanje 500.000 stanovnika. Doduše nakon razgovora s HDZ-om predstavnici Mosta kazali su da je smanjenje broja županija i dalje jedan od njihovih glavnih zahtjeva, no da će struka odlučiti o njihovu broju i da je stoga moguće da ih i dalje bude 21.

No ako prođe ideja o najviše osam regija i da se pri tome one odrede po povijesnom modelu, onda bi te regije mogle biti Istra, Dalmacija, Slavonija, Dubrovnik, Hrvatsko primorje s Likom, Središnja Hrvatska, Sjeverna Hrvatska te Zagreb.

Dubrovačka regija bi pri tome bila najmanja, ostane li u njoj samo sadašnja Dubrovačko-neretvanska županija, jer bi imala 122.508 stanovnika. Dalmaciju bi činile Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska županija i imala bi 734.733 stanovnika.

Primorje i Lika (Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija) imali bi 346.822 stanovnika, a Istra njih 208.055.

Foto: VLm

Slavonsku regiju bi mogle činiti sadašnja Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavka, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija u kojima ukupno živi 647.423 ljudi.

Središnja Hrvatska bi mogla nastati spajanjem Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije i brojila bi ukupno 738.994 stanovnika. Sjeverna Hrvatska (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka županija) imala bi 405.339 stanovnika. U Zagrebu pak živi 790.017 ljudi.

Moguć i referendum

Nijedna sadašnja hrvatska županija, osim Zagreba, ne udovoljava kriterij o najmanje 500.000 stanovnika. Najbliže tom broju je Splitsko-dalmatinska županija u kojoj živi 454.798 ljudi, a najdalje od tog broja je Ličko-senjska županija koja ima samo 50.927 stanovnika.

Ako se Most i dogovori s nekom od koalicija o smanjenju broja županija, o tome će se donijeti odluka u Saboru, a otvorena je i opcija da o tome koliko regija ili županija treba Hrvatskoj na kraju zadnju riječ kažu građani na ustavnom referendumu.

>> Most i SDP za manje županija, HDZ za status quo, ali se nećka

Komentara 3

RO
rotšild
19:31 21.11.2015.

U regiju Sjeverna Hrvatska mora uči i Krapinsko Zagorska županija.

Avatar slaven0
slaven0
05:33 25.07.2016.

zanimljivo kako clanak koji govori o necemu konkretnom u politickim programima stranaka prolazi potpuno nezapazen, ali da je o ustasama i partizanima bi bio 3 dana na naslovnici..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije