Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazne prijete na svakom koraku

U Hrvatskoj na snazi više od deset tisuća kazni

policija
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/3
04.05.2016.
u 14:33

Uz opće poznate kazne koje se primjerice naplaćuju nemarnim vozačima ili one na koje se osuđuju dužnosnici zbog korupcije, hrvatski propisi predviđaju kazne za prekršitelje u više od 360 područja

Mogućnost da i najdosljedniji poštovatelji zakona nesvjesno 'zarade' poneku kaznu raste s brojem kaznenih odredbi koje su prvi put pobrojene na jednom mjestu i uključuju više od 10.500 kaznenih i prekršajnih odredbi zbog kojih se može biti kažnjen u Hrvatskoj.

Popis propusta koji se kažnjavaju i pregled svih važećih hrvatskih kazni na jednom mjestu s mogućnošću pretraživanja prema područjima i pojmovima dostupan je na portalu www.kazne.hr.

Uz opće poznate kazne koje se primjerice naplaćuju nemarnim vozačima ili one na koje se osuđuju dužnosnici zbog korupcije, hrvatski propisi predviđaju kazne za prekršitelje u više od 360 područja – od pogrebničke djelatnosti i presađivanja organa do zračnog prometa i elektroničke komunikacije.

Građanima i tvrtkama može se u brojnim slučajevima naplatiti propisana novčana kazna bez da su uopće bili upoznati da takva kaznena odredba postoji, navode pokretači portala.

Znatno ste promijenili izgled i više mu ne odgovara vaša fotografija na osobnoj iskaznici, koristite netočnu akademsku titulu, stomatolog vam je uskratio pružiti hitnu pomoć ili niste propisano obračunali PDV - samo su neke od situacija za koje su predviđene kazne.

Mnogi vozači primjerice znaju da će zbog prekršaja tipa prekoračenja brzine ili vožnje pod utjecajem alkohola biti prekršajno kažnjeni, ali manje je poznato da je kazna predviđena i zbog blatnih kotača.

Portal sadrži i više od 90 tisuća pojmova za lakše pronalaženje određene kazne. Tako primjerice, određena kazna može sadržavati i veći broj pojmova.

Radi lakšeg snalaženja u brojnim zakonskim propisima portal je namijenjen poduzetnicima, pravnicima, računovođama, novinarim.

Detaljna pretraga pojmova i kaznenih odredbi omogućena je samo pretplatnicima, ali je korištenje portala do kraja godine besplatno.

>>Sudi li se u Hrvatskoj po pravu i pravdi ili po moći i politici?

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
17:41 04.05.2016.

Trebalo bi brisati iz propisa sve odredbe koje nisu primijenjene u praksi u prošloj godini. Ovo je pokazatelj neozbiljnosti države. Najlakše je nešto propisati, papir sve trpi. Primjena zapinje. Svašta bi trebalo, a skoro ništa se ne primjenjuje. Treba ostaviti samo one kazne koje se doista misle sankcionirati.

BA
balic
15:00 04.05.2016.

Samo deriiiiiiii,vidi se da su "domoljubi" na vlasti.Nezasitni :))

LA
LANA555
20:24 04.05.2016.

Kako pune drzavni proracun.Hopa cupa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije