Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Mrsić u Požegi

U Hrvatskoj dvostruko više radnika na crno nego u EU

Mirando Mrsić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
21.10.2014.
u 13:57

Prema njegovim riječima, radnike se zapošljava bez ugovora o radu, radi se na temelju prividnih ugovora, krše se propisi o radnom vremenu, a plaća ili njezin dio isplaćuju se "na ruke"...

Radnik koji radi na crno najnezaštićeniji je radnik i tu pojavu treba iskorijeniti koliko god je moguće – rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u Požegi.

Prema njegovim riječima, radnike se zapošljava bez ugovora o radu, radi se na temelju prividnih ugovora, krše se propisi o radnom vremenu, a plaća ili njezin dio isplaćuju se "na ruke". Hrvatska je s udjelom od 28 posto druga po broju radnika na crno u Europskoj uniji. Prosjek u EU je 18 posto, a u zemljama poput Austrije i Nizozemske ispod 10 posto. Prema Mrsiću, mjere kojima bi se mogla suzbiti ili barem smanjiti ova pojava su osvješćivanje javnosti o njezinoj štetnosti, zakonjivanje svakog oblika rada te pojačana inspekcija.

Problem koji je u izravnoj korelaciji s radom na crno je nezaposlenost. Ministar smatra da problem nije samo nedostatak radnih mjesta, nego i strukturna nezaposlenost. - Dosta kadrova obrazuje se za zanimanja s kojima se u budućnosti realno ne mogu zaposliti, poput vodoinstalatera, montera centralnog grijanja ili bravara. Takva zanimanja trebalo bi objediniti kako bi se u konačnici lakše probili na tržište rada zbog šireg izbora naobrazbe. U tom pravcu nešto treba mijenjati, jer ovakav obrazovni sustav nije dobar - istaknuo je Mršić.

>>Mrsić: Prosvjetari će dobiti plaće za prosinac

>>Puna mirovina iz 1. i 2. stupa 2027. bit će 5119 kuna

Komentara 5

TA
tamanitelj
14:06 21.10.2014.

Od kuda se pojavio ovaj pajac ,,možda je malo zaspao

VA
vanelic
14:55 21.10.2014.

A da smanjite izdavanja koja poslodavac mora platiti državi za svakog zaposlenog (što je daleko iznad EU prosjeka i što nas čini nekonkurentnim), možda bi onda ti isti poslodavci zaposlili legalno više ljudi i tako potaknuli zapošljavanje???? Ali ne, radije udri... Svaka vlast, bilo lijeva, bilo desna je jedna smijurija...

SA
satar
14:17 21.10.2014.

Pa to je tvoj posao.Za toliku plaću i druge pogodnosti u tri godine nisi napravio ništa.Daj ostavku jer nemaš pojma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije