Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesreća kod plasine

U HAC-u lagali i ugrozili sigurnost putnika na A1

Dario Šimić
Marko Lukunić
26.07.2013.
u 07:35

Svake godine najmanje dvaput moraju se pregledati svi šahtovi, ali odgovorni u HAC-u to ipak nisu radili

U tvrtki Hrvatske autoceste – Održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC) lagali su kada su nakon tri prometne nesreće u tunelu Plasina koje su se dogodile jedna za drugom u subotu nakon puknuća šahta tvrdili da su tu dionicu detaljno pregledali 19. lipnja ove godine! Naime, u HAC-ONC-u nisu se pridržavali Standarda redovnog održavanja koji podrazumijeva najmanje dva puta godišnje detaljni pregled autoceste, a time i svakog šahta.

Za pregled sedam sati

Kako bi se očuvala sigurnost prometa na autocesti, taj standard zahtijeva da se svaki šaht detaljno pregleda, pogotovu nakon zime, i zamijeni ako se na njemu uoče oštećenja. Sporni šaht pokraj Plasine nije bio pregledan!

To je utvrdilo i povjerenstvo HAC-a, a na temelju čijeg je izvještaja jučer uprava te tvrtke smijenila direktora sektora održavanja Milana Stankovića, njegova pomoćnika za redovito održavanje, šefa operative, šefa pravca operativne jedinice jug i voditelja tehničke jedinice Perušić.

A u HAC-ONC-u i prije dva su dana Večernjem listu te dan nakon nesreće svim medijima tvrdili da je detaljan pregled obavljen 19. lipnja.

– Pregledom obavljenim 19. lipnja nije primijećena hrđavost predmetnog poklopca niti je uočeno oštećenje poklopca kao ni redovitim ophodnjama autoceste, koje se obavljaju minimalno četiri puta dnevno – tvrdili su tada u HAC-ONC-u.

No, u izvještaju povjerenstva od 24. srpnja ove godine navodi se da se iz priloženih dokumenata – Ispis aktivnosti redovnog održavanja i Pregled planiranih/realiziranih poslova redovnog održavanja – ne može utvrditi da je pregledom bio obuhvaćen i sporni šaht. Povjerenstvo je utvrdilo i da pri pregledu tunela Plasina 19. lipnja nije predočeno izvješće o pregledu, a koje je propisano Standardom redovnog održavanja.

Usto, u tablicama u kojima se opisuje stanje šahtova na dionici autoceste na kojoj je tunel Plasina navedeno je da je stanje 56 šahtova dobro, no u toj tablici nije naveden i sporni šaht koji je pukao. Povjerenstvo je zaključilo da kod izgrađenog sustava odvodnje nisu uočena odstupanja od projekta, no zato je utvrdilo velik nerazmjer utrošenih sati na pregledu poklopaca u odnosu na broj sati propisan Standardom održavanja – za pregled tunela Plasina utrošeno je, naime, samo sedam radnih sati.

Sjekirom i žaračem

A nepridržavanje Standarda održavanja ozbiljno ugrožava sigurnost prometa na autocestama, čega su svjesni i u Povjerenstvu pa su tako njegovi članovi predložili da se u što kraćem roku detaljno pregledaju svi poklopci i sustav odvodnje na trasama svih dionica u cilju prevencije mogućih nesreća.

U trostrukoj nesreći pokraj Plasine u subotu teško je ozlijeđen sedmogodišnji dječak, a dvije su osobe lakše ozlijeđene.

I dok se uprava HAC-ONC-a, izgleda, nećkala koga bi trebalo smijeniti zbog golemih propusta u održavanju i time ugrožavanja sigurnosti prometa, cijelu stvar presjekao je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nakon što je pročitao izvještaj povjerenstva.

– Upravi HAC-ONC-a dao sam sat vremena da sjekirom i žaračem smijeni sve odgovorne – kazao nam je Hajdaš Dončić.  

>> HAC smijenio šefove održavanja zbog nesreće u tunelu Plasina  

>> HAC: Šaht je vjerojatno pukao 30 sekundi prije nesreće

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije