Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela obnova

U Gunji se vjenčao prvi par nakon poplave

ivana i marko margić
Foto: Privatni album
1/3
21.07.2014.
u 23:00

Slaba organizacija: Nema isušivača, a neki ih imaju i nekoliko. Nema alata, nema kolica, čekaju se komisije, kažu stanovnici Gunje

Više od dva mjeseca otkako je nasip pokraj Rajeva Sela i Račinovaca popustio pred nabujalom Savom, život se polako, ali sigurno vraća u Gunju i sela županjske Posavine. Jučer je počela obnova gunjanske osnovne škole, koja mora biti gotova do početka rujna, a uskoro će radnici 20-ak građevinskih tvrtki početi obnavljati obiteljske kuće. Na svakom koraku mogu se vidjeti mještani kako rade u svojim kućama i dvorištima. Na ulicama se mogu vidjeti i djeca, biciklisti, a otvorena su i dva kafića. Otvoreno je i kontejnersko naselje u koje je danas postavljena igraonica za djecu. Od ponedjeljka u Gunji djeluje i ispostava Crvenog križa u kojem se mještanima dijele prehrambene i higijenske namirnice. Prošlog vikenda održano je i prvo 'poslijepoplavno' vjenčanje. Brak su 19. srpnja sklopili Ivana i Marko Margić, koji su za ovu priliku organizirali ručak za stotinjak osoba. Prije poplave planirali su "pravu" slavonsku svadbu za 700 uzvanika, a poručuju kako će se ona i održati sljedeće godine. Iako su sad i službeno u braku, mladenci nemaju vremena za putovanje jer obnavljaju kuću.

– Puno je tu još posla. Radimo sve sami jer nismo imali vremena čekati državu. Međutim, problema je puno. Nema isušivača, a neki ih imaju i po nekoliko komada. Nema alata, nema kolica, čekaju se komisije... Nema ničeg – ogorčen je Marko.

>>Brodski harmonikaši donirali 7 hladnjaka poplavljenima

I pored očiglednih pomaka u obnovi, mještani Gunje nezadovoljni su tempom kojim se radi, ali i brojnim nelogičnostima. Žale se na rad općine, ali i ministarstava te tvrde da se sva neorganiziranost i sporost lome preko njihovih leđa.

– Nažalost, malo što ovdje funkcionira. Neki još iz nekog razloga nisu dobili pomoć od po 4000 kuna. Pomoć se ne dijeli ravnomjerno pa neko uzme troja ili četvera kolica, a netko ne dobije nijedna. Uvijek kad se dijeli pomoć dolazi do naguravanja pa i tučnjava tako da vrijedi zakon jačega – kaže Ante Lukić. Kaže i da je njegova obitelj imala u Gunji četiri obiteljske kuće, koje su redom stradale od vode, a da sada nijedna neće biti obnovljena.

– To je još jedan apsurd. Kuće nam neće obnavljati iako su legalizirane i plaćali smo račune jer nemamo tu prijavljeno prebivalište. Ista sudbina čeka još desetke mještana koji žive izvan Gunje, ali o tome svi šute. Pitao sam i ministricu Mrak Taritaš tko će obnoviti moju kuću. Njezin je odgovor bilo protupitanje zašto je nisam osigurao – kaže Lukić.

Dodatni problem je i što u selu nema prodavaonica pa se po namirnice ide u Brčko (BiH) ili u Županju.

Kasni i isplata plaća zaposlenima u javnim radovima koji vrlo često na posao nose alat iz svojih kuća jer ništa nisu dobili.

Komentara 7

ĆA
ćaćaća
23:38 21.07.2014.

a vidi i zašto .)

OB
Objektivno...
06:37 22.07.2014.

Ćaća, a zašto?

OB
Objektivno...
23:05 21.07.2014.

A zašto ispostava Crvenog križa a ne vlastito Općinsko društvo Crvenog križa Gunja? Zašto? Čija je to ispostava; Županje? A što se tiče mladenaca, neka zakupe neki broj 060 pa ćemo zvati umjesto plesa s mladom. Poslije neka mladenci too oroče i ... eto... malo po malo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije