Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ciklona Antonela

Hrvatsku zahvatilo nevrijeme, poplavljene ceste u više županija, u Gorskom kotaru snijeg

snijeg
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/38
22.10.2014.
u 13:17

Tijekom prijepodneva očekuje se slabljenje i prestanak oborina, a poslijepodne se očekuje djelomično razvedravanje

Nakon niza toplih dana u noći s utorka na srijedu stigla je velika promjena vremena koju je donijela ciklona Antonela, kako ju je nazvao Crometeo tim. Riječ je o sredozemnoj cikloni koju je dodatno ojačala ciklona nad sjeverozapadnom Europom, odnosno bivši uragan Gonzalo.

U Gorskom kotaru pada snijeg, slab u Lici, a zimski su uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Karlovca, kao i na državnim i županijskim cestama u Gorskom kotaru, uključujući i staru cestu kroz Gorski kotar (DC 3), izvijestio je jutros HAK.

Od 08.36 sati za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, zbog olujnog vjetra. Obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Karina – DC 50 i DC 27.

Oprez u vožnji

U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, a povremeno puše i olujni vjetar. Iz HAK-a pozivaju vozače na dodatan oprez zbog jakih pljuskova te ističu i opasnost zbog odrona zemlje i kamenja te granja i stabala na kolniku.

Zbog vode ili stabala na kolniku zatvorene su i neke prometnice, cijeli popis možete naći na stranicama HAK-a. Sljemenska cesta u Zagrebu je zatvorena za sav promet (od Blizneca i od Pila prema vrhu).

Poplave u Varaždinskoj županiji

Nevrijeme je pogodilo i Varaždinsku županiju. Zbog vode na kolniku zatvorene su mnoge prometnice, a u Brezničkom Humu otkazana je nastava zbog poplave u osnovnoj školi.

Zbog granja na cesti otežan je promet u Beretincu kod nogometnog igrališta, na cesti u Presečnom, granja na cesti ima na zaobilaznici kod Varaždina i na zapadnoj zaobilaznici kod Varaždina. Poplavljeni su i stambeni prostori u Ivancu, Varaždinu i Strmcu Remetinečkom, a više možete pročitati ovdje.

Zbog enormno velike količine kiše što je pala u nekoliko noćnih sati, jutros u 9.50 sati proglašena je opća opasnost u Koprivničkim Bregima kod Koprivnice. Prošle je noći Sisak zahvatilo olujno nevrijeme, praćeno orkanskim vjetrom i obilnom kišom. Sisačka javna vatrogasna postrojba imala je na širem području grada osam intervencija, a uglavnom se radilo o uklanjanju drveća s prometnica te tehničkim intervencijama na objektima koje je oštetio jak vjetar.

U Zagorju 30 intervencija

Zbog jake kiše i olujnog nevremena zagorski vatrogasci su noćas na području Krapinsko-zagorske županije do 8 sati imali 30 intervencija i to u svim dijelovima Zagorja. Najviše intervencija zabilježeno je zbog pada stabala i granja na lokalne prometnice te zbog ispumpavanja vode iz podruma obiteljskih kuća i gospodarskih zgrada. U Gornjoj Stubici jedno je stablo palo na obiteljsku kuću, a zbog pada stabala na cestu bile su nakratko, do intervencije vatrogasaca, zatvorene ceste do željezničke postaje u Zaboku, u Poznanovcu, u Dubrovčanu, Ravnicama i Andraševcu.

Vjetar je uništio krov i na jednoj gospodarskoj zgradi u Bolničkoj ulici u Tuheljskim Toplicama, a vatrogasci su vodu ispumpavali i iz podruma Policijske uprave u Zaboku. Kako nam je jutros rekao glasnogovornik PU Zoran Lončar, voda je ispumpana i veće štete nema. Također su sve ceste u Zagorju prohodne, no vozači moraju biti oprezni jer su na ceste nanesene veće količine mulja, blata i pijeska.

Kaos zbog kiše i u Zagrebu

Obilna kiša stvara probleme i u Zagrebu. Zatvoren je promet Štefanovčekom ulicom zbog nabujalog potoka koje stvara jezero, što onemogućuje promet stanovnicima Markuševca prema Zagrebu. Ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je kako je Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba jutros od početka nevremena odradila više od 150 tehničkih intervencija, uglavnom ispumpavanja vode. Prema podacima HAK-a zatvorene su Škorpikova ulica kod križanja s Alejom Bologne i Aleja Bologne između križanja s ulicama Dubravica i Prigornica. Za sav promet zatvorena je i Sljemenska cesta od Blizneca i od Pila prema vrhu.

Željeznički promet

Tijekom noći jak vjetar je polomio niz branika na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Hrvatske. Premda je većina kvarova sanirana, osim na pruzi Vinkovci – Osijek i na dionici riječke pruge Zvečaj – Generalski Stol, vozače cestovnih vozila i ostale sudionike u prometu iz HŽ-a i dalje pozivaju na dodatan oprez prilikom prelaženja preko željezničko-cestovnih prijelaza.

Zbog radova i supstitucijskog prijevoza putnika autobusima tijekom dana moguća su manja kašnjenja:

-  između kolodvora Đakovo i Strizivojna-Vrpolje na pruzi Osijek – Strizivojna-Vrpolje,

-  između kolodvora Ogulin i Skrad na pruzi Zagreb – Rijeka,

-  između kolodvora Budinščina i Novi Marof na pruzi Zaprešić – Čakovec,

-  između kolodvora Požega i Velika na pruzi Pleternica – Velika,

-  između kolodvora Koprivnica i Botovo na pruzi državna granica - Botovo - Dugo Selo i

-  između kolodvora Majur i Volinja na pruzi Sunja – Volinja – državna granica

Smirivanje vremena

Državni hidrometeorološki zavod navodi kako se sredinom dana i poslijepodne u većini krajeva očekuje smirivanje i barem djelomično razvedravanje, a mjestimične kiše bit će još uglavnom na istoku i jugu zemlje. Uz zahlađenje temperatura će danju na kopnu biti uglavnom između 5 i 11, na Jadranu od 15 do 20°C.

U pozadini ciklone čitavo će naše područje preplaviti hladna kontinentalna zračna masa. Između ove ciklone, koja će nastaviti svoj put prema Grčkoj i istočnom Balkanu, i anticiklone nad zapadnom Europom, nad nama će se uspostaviti hladno sjeverno visinsko strujanje. Vrijeme će se u drugom dijelu tjedna stabilizirati, ali će biti znatno hladnije u odnosu na aktualno vrijeme, osobito u noćnim i jutarnjim satima, javlja Crometeo.

Komentara 3

SU
sumar
14:36 22.10.2014.

Po našim fiškalima cela Hrvatska je poštena a svaki dan se netko privede i pokrene istraga o poštenim BANDIĆIMA, MAMIČIMA SANADERIMA,NADANI,i ostalim kompanjonima a raja to sve plaća.Još nešto,zašto prtvorene razdvajati sve u istu sobu i odma čete znati tko je glavni

SC
sc0rpion
11:19 22.10.2014.

ovo je tempirana vijest da se skrene pažnja sa suđenja u Njemačkoj i sa uhičenja lopova u RH , Milanovićevo maslo . Tako bi to nazvali naši poznati odvjetnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije