Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rad u inozemstvu

U godinu i pol otišlo je oko stotinu liječnika

20.06.2014., Zagreb - Lijecnici iz udruge HUBL (Hrvatska udruga bolnickih lijecnika). Dr.Kresimir Luetic.
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
21.03.2015.
u 09:30

Ministarstvo zdravlja idući tjedan objavljuje profil emigranata

Od ulaska Hrvatske u EU na rad u inozemstvo otišlo je oko stotinu liječnika, što je deset puta manje od broja onih koji su zatražili dokumentaciju za rad u zemljama EU. Koji je profil liječnika koji su doista i napustili hrvatsko zdravstvo, Ministarstvo zdravlja, kako doznajemo, predstavit će idući tjedan kada se očekuje dovršetak detaljne analize odlaska liječnika. Da se radi o bitno manjem broju od onog koji se javno navodi, potvrdio je jučer i ministar zdravlja prim. Siniša Varga. Taj podatak bitno mijenja percepciju o sustavu koji je pred kolapsom zbog egzila doktora, što je bit ove javne rasprave, posebice posljednjih mjeseci.

– U redu je napor Ministarstva da konačno netko tko odgovara za sustav dozna koliko je liječnika otišlo, ali metodologija kojom se to pokušalo je insuficijentna. Upitno je koliko je bolnica odgovorilo i s kojim podacima jer oni nisu dužni znati takve podatke: kada date otkaz, to ne morate obrazložiti – komentirao je dr. Krešimir Luetić, tajnik Hrvatske udruge bolničkih liječnika u kojoj ažuriraju svoje podatke o broju liječnika koji su otišli iz bolničkog sustava. Prema posljednjim podacima HUBOL-a, do 1. srpnja prošle godine hrvatske je bolnice napustio 91 liječnik. Bili su to većinom mlađi liječnici, a to je činjenica koju prof. Ante Ćorušić naziva uobičajenom fluktuacijom kadrova. Kako komentira predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo, priznati stručnjak sigurno neće otići iz Hrvatske osim ako mu se ne ponudi mjesto u vrhunskim inozemnim klinikama poput berlinske Charite.

Mladi su ljudi uvijek odlazili, to jest problem i činjenica o kojoj moramo razmišljati. Ali među zemljama EU prosjek broja liječnika na broj stanovnika svrstava nas u sredinu. Uz bolju organizaciju sustava zdravstva, što mi namjeravamo napraviti, i ti mladi bi se zadržali u Hrvatskoj – komentirao je prof. Ćorušić. 

>> Za svijet je vrhunska znanstvenica, ali za nas nije dovoljno dobra 

>> U inozemstvu najtraženiji programeri, medicinske sestre, kuhari i njegovatelji

Komentara 10

PI
pidocha
10:43 21.03.2015.

nije problem samo radno misto i plaća.po meni,veliki problem u hrvatskoj je kvaliteta života.a on je u hrvatskoj na jako niskim granama pogotovo za doktore/medicinare.u hrvatskoj dobro žive moćni bogati i ugledni.moćni su političari,bogati su tajkuni/bankari a ugledni su sportaši tipa monegaši te razni televizijski voditelji/glumci/odvjetnici.ostalo spada pod razno!!!

AN
AntonioPozaic
10:08 21.03.2015.

Nije to nerješiv problem. Mogu se sklopiti ugovori sa studentima medicine prema kojim bi ih država stipendirala, a zauzvrat bi oni ostali raditi nakon faksa. Naime, broj studenata medicine koji mogu dobiti u ovom trenutku stipendiju je mizerno mali i velik broj njih bi prihvatilo tu opciju. Druga stvar koja je nužna da mladi ostanu u Hrvatskoj jest da se ovdje prestane živjeti u prošlosti (čitaj: u 91.) i počinje bacati pogled u budućnost, što se najvjerojatnije neće dogoditi. Liječnici ne odlaze zato jer ne bi ovdje našli posao ili zato jer su plaće niske ili jer nisu cijenjeni u društvu, odlaze jer žele bolju budućnost za sebe i svoju djecu što ovdje postaje neostvarivo upravo zbog toga što smo zapeli u prošlosti.

PE
petnaestica
11:36 21.03.2015.

pa neka idu -ne žele uzdržavati mlade penzionere i uhljebe u ovoj upropaščenoj državi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije