Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleni turizam

U ekološkom hotelu čak i lift može proizvoditi struju

VilaDvor
Foto: hotel-villadvor.hr
26.04.2017.
u 16:50

Solarnom elektranom godišnje stvaramo 64 tone ugljičnog dioksida manje, na struji uštedimo 83.000 kuna..., kaže Petar Ćurlin.

Vlasnik Villa Dvora u Omišu na poslovanje svojeg hotela samo je preslikao lekciju iz djetinjstva. Kad je tjerao stoku na ispašu, otac mu je, kaže, govorio: “Ne ostavljaj ništa iza sebe u prirodi, uberi samo ono što ti treba.” Danas njegov hotel s dvadesetak soba posluje prema ekološkim postulatima i godišnje svom vlasniku štedi po 134.000 kuna.

– Samo zahvaljujući solarnoj elektrani na krovu hotela godišnje stvaramo 64 tone ugljičnog dioksida manje. Konkretno, ušteda na električnoj energiji iznosi 83.000 kuna. Imamo čak i lift koji, kada je razlika težine kabine i utega veća od 130 kilograma, proizvodi struju. Kompostiramo komunalni i kuhinjski otpad, radimo humus za vrt u kojem uzgajamo sve povrće potrebno za naše goste. Grijanje i hlađenje počiva na energiji vode iz Cetine. Potrošnju pitke vode smo, također, racionalizirali prema svim ekološkim uzusima, a, zahvaljujući uštedama, ostaje nam više novca za zaposlenike – kaže Petar Ćurlin, vlasnik Villa Dvora koji uz obitelj zapošljava još 12 ljudi.

Broj tzv. zelenih hotela, kako velikih, tako i malih, obiteljskih, kod nas polako raste, no na dvodnevnom međunarodnom skupu o sadašnjosti i budućnosti odgovornog i održivog turizma Ćurlin je, nažalost, bio jedini hotelijer... Zelena orijentacija u turizmu danas više nije trend, nego stil i sve više gostiju traži eco-friendly smještaj. Jedno istraživanje u SAD-u pokazalo je da bi čak 90 posto anketiranih, uz uvjet da je cijena ista, dalo prednost eko-objektu.

– S tim da domaćini moraju biti vrlo transparentni, gosti žele znati koliko su konkretno tijekom boravka u takvom objektu uštedjeli vode, struje, koliko je stabala zahvaljujući tome spašeno i sl. – napominje Simone Riccardi s portala za putovanja Ecobnb.

>>Treba nam političko čudo - kolaps na granici ugrožava milijarde eura

>>Hrvatska kreće u reformu turizma: Umjesto regija, brendirat će se zemlja u cjelini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije