Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI U korčulanskom Pupnatu traže uklanjanje komunikacijskog tornja

U dvije godine 10 oboljelih od raka

hrv_kobno_tx.jpg
import
07.03.2006.
u 19:53

Stanovnici korčulanskog mjesta Pupnat već dulje vrijeme vode borbu da se s mjesnog groblja Svetog Jurja ukloni 16-metarski komunikacijski toranj.

Pokrenuta peticija
Otkad je postavljen, stanovnici imaju zdravstvene tegobe, pa su odlučili peticijom izboriti se da bude premješten.  – Toranj je postavljen 1998. radi boljeg TV signala – kaže prof. Marko Farac, koji je pokrenuo potpisivanje peticije. – Nakon toga postavljeni su i uređaji mobilnih operatera, neki i tajnovito, preko noći. Peticiju smo uputili vlasniku tornja tvrtki Odašiljači i veze d.o.o. još 2004., ponudili im novu besplatnu lokaciju.

Zahtjev su odbili, uz obrazloženje da bi time dio mjesta uz groblje ostao nepokriven TV signalom i da je zračenje TV pretvarača, prema obavljenim mjerenjima, znatno ispod propisanih razina. Pritom uopće nisu spomenuli tehniku mobilnih operatera na njihovu stupu, koja je za nas najspornija – tvrdi Farac.  Sustav mobilnih operatera postavljen u Pupnatu, tumači Farac, namijenjen je velikim urbanim područjima.

Ima smjer, odnosno kut zračenja, kako bi mreža optimalno opsluživala plovni koridor Mljet, Vis i Lastovo. – Jednostavna skica sa smjerom zračenja od tornja i lokacija kuća u kojima netko boluje od maligne bolesti nevjerojatno se poklapaju. Od 2002. do kraja 2004. u tom smjeru deset je ljudi oboljelo od malignih bolesti. To je alarmantan podatak – upozorava Farac.

Prave posljedice
 – Sve više Pupnaćana ima problema sa štitnjačom, glavoboljom, gubitkom imuniteta i nesanicom. Simptomi su isti ili slični onima koje spominje svjetski ugledni stručnjak Denis Hanshaw. Prema njegovu mišljenju, prave posljedice bit će vidljive za dvadesetak godina, pa je to veća bojazan za naše i zdravlje budućih naraštaja – tvrdi Farac.


Samo 80 m od prvih kuća

Sve više zemalja uvodi stroge norme kad je riječ o postavljanju takvih tornjeva. Najmanja dopuštena udaljenost tornjeva od stambenih objekata u Novom Zelandu 500 metara, u Rusiji 2000 metara, a u Pupnatu udaljen je samo 80 metara od prvih kuća. Iz podataka koje sam našao na internetu, različite su i dopuštene razine zračenja – kaže Farac.


Nekad najzdravije mjesto na Korčuli

Od predaje peticije tvrtki Odašiljači i veze d.o.o. prošlo je više od godinu dana. Na brojne dopise MO Pupnat nitko se ne javlja. – Kad sam prije četiri desetljeća došla u Pupnat, gdje sam se udala, uvjeravali su me da dolazim među najzdravije ljude i mjesto na otoku. Pupnat je bio primjer zdravog mjesta i zdravih ljudi, a pogledajte što se sada događa – kaže Dolores Kalogjera-Farac, umirovljena učiteljica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije