Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapad mobilizira

U diviziju protiv Rusije nitko iz NATO-a nije zvao Hrvatsku

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
01.09.2014.
u 15:08

Posebnu vojnu jedinicu stvaraju Britanija i šest zemalja NATO-a, a imala bi 10 tisuća vojnika spremnih brzo djelovati

Velika Britanija i još šest zemalja članica NATO-a stvorit će posebnu vojnu jedinicu veličine divizije sa 10 tisuća vojnika spremnih za brzo djelovanje, što bi mogao biti dosad najsnažniji pokušaj Zapada da odvrati Rusiju od vojne intervencije na Ukrajinu, no diplomatski izvori Večernjeg lista kažu da nitko nije dosad tražio od Hrvatske da se priključi toj diviziji.

Dodatne sankcije

Iako je plan da ta multilateralna vojna snaga bude operativna tek 2018., računa se da bi sama najava njezina formiranja mogla djelovati kao jedna od metoda odvraćanja Rusije. Druga metoda kojom se pokušava odvratiti Rusiju od invazije na Ukrajinu, uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija EU kao Rusijina najvažnijeg trgovinskog partnera, bit će pojačana u roku od tjedan dana, zaključeno je na summitu EU kasno preksinoć u Bruxellesu. Dodatne sankcije trebale su biti objavljene na samom tom summitu, no neslužbeno se doznaje da su Slovačka, Češka, Mađarska i Cipar izrazile protivljenje pa dogovor nije postignut, već je službeno najavljeno da će se dogoditi u idućih 7 dana.

To je komplicirano. Rusija zna što radi. Dobri su u manipuliranju, moram tako reći – ocijenio je premijer Zoran Milanović nakon završetka summita EU. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sudjelovao je na početku summita i pokušao motivirati 28 država EU tvrdnjom da je Ukrajina vrlo blizu “točki s koje nema povratka”, a ta je točka, kako je rekao, “rat punih razmjera”.  Predsjednica Litve dramatično je poručila da je “Rusija praktički u ratu s Europom” i da treba pomoći Ukrajini slanjem oružja, no njemačka kancelarka Angela Merkel tvrdi da to ne dolazi u obzir.

Ne smijemo ni stvarati dojam da se može postići rješenje slanjem oružja i jačanjem ukrajinske vojske – rekla je Merkel. I američki predsjednik Barack Obama poručuje da svi trebaju shvatiti kako Zapad neće poduzimati vojnu akciju u svrhu rješenja problema u Ukrajini.

Hrvatski stav

Zapad mobilizira snage samo da izvrši pritisak, ne da se uključi u sukob, a čini se da ruski predsjednik Putin to dobro shvaća. Premijer Milanović objasnio je novinarima u Bruxellesu hrvatski stav: – Nema potrebe da mi budemo ti koji će zaoštravati retoriku. To nismo radili ni od početka pa nećemo ni sad. Premda rješenje treba naći. Rusija prelazi određene granice i pravila ponašanja – rekao je Milanović.

U četvrtak u Walesu počinje summit lidera država NATO-a, gdje će delegaciju RH predvoditi predsjednik Ivo Josipović, a rasprava o Ukrajini bit će u središtu. Očekuje se i naglašavanje potrebe da članice NATO-a prestanu s trendom smanjivanja ulaganja u obranu i oružane snage te da na to troše najmanje 2 posto BDP-a, što je kriterij koji je većina država NATO-a dosad ignorirala. Prema podacima Jane’s Defencea, Hrvatska je u razdoblju od 2012. do 2014. srezala proračun za obranu za oko 6 posto, što je četvrti najveći rez od svih članica NATO-a.

>> Putin: Ne možemo samo stajati sa strane i gledati kako ubijaju ljude

Ključne riječi

Komentara 210

IV
ivanlovin
15:29 01.09.2014.

Novinar kao da place sto necemo poslati ljude da ginu u nekoj tudoj zemlji. Meni je dosta rata i nasi ljudi ne trebaju ici tamo

RO
Rizot.od.skampi
17:00 01.09.2014.

Nama nije u interesu da Hrvati ginu u Rusiji ili u ukrajini. Neka to rade Amerikanci i Ukrajinci. Nama je u interesu da oslobodimo Zemun i Srijem od okupacije istocnih agresora

VJ
vjerovnik
15:20 01.09.2014.

nakon Oluje, hrvatska je vojska bila dobro došao partner za sve operacije, ali sad kada u zemlji imamo Vladu koja rastače i samu opstojnost hrvatske nacije, normalno je da nikome ne pada na pamet zvati takvu vojsku, jer tko zna koga bi ovi poslali, možda špijune koji bi radili za drugu stranu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije