Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moderni superman

U četrdeset godina Brođanin Duško Živić darovao 60 litara krvi

duško živić (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
27.01.2013.
u 21:27

– Ne smatram se čudom, a na davanje me potiče humanost. Kao mladić sam, znam, jednoj ženi krvlju spasio život – kaže Duško

– Ne smatram se čudom, a na davanje me potiče humanost. Kao mladić sam, znam, jednoj ženi krvlju spasio život – kaže Duško

Duško Živić rekorder je Brodsko-posavske županije i nedvojbeno jedan od hrvatskih rekordera po broju dragovoljnih darivanja krvi. Ovaj humani Brođanin dragocjenu je krv darivao čak 140 puta i tako pomogao mnogim bolesnim i unesrećenim ljudima, a nekima i spasio život. Duško je svojevrsni Superman našeg doba, čovjek koji ne žali dati dio sebe kako bi drugi živjeli.

Počeo kao mladi vojnik

– Prvi sam put dao krv 1973. godine na poticaj svog oca koji je također bio dragovoljni darivatelj. Od tada redovito dajem krv tri do četiri puta na godinu, a davat ću je i dalje, sve dok me zdravlje bude služilo – govori Duško koji se, kaže nam vedar i veseo uz osmijeh, unatoč brojnim darivanjima osjeća odlično. Dragovoljno darivanje krvi donijelo mu je mnogo državnih priznanja. Kada se broj davanja pomnoži s gotovo 4,5 decilitra, koliko obično daje u jednoj dozi, nije teško izračunati da je iz njegova tijela u protekla četiri desetljeća darovano 60-ak litara krvi.

– Ne smatram se čudom od čovjeka, a na davanje me potiče humanost i činjenica da je to moj obol spašavanju života. Kao mladić sam, za služenja vojnog roka jednoj ženi krvlju spasio život, i to je osjećaj koji se ne može opisati – nastavlja Živić.

Dobro za sve

– Pozivam sve ljude da dođu na transfuziju i daju krv. To nije ništa strašno, običan ubod igle, a k tome i prilika da kontrolirate i čuvate vlastito zdravlje jer bi vas u slučaju bilo kakve bolesti liječnici odmah izvijestili – zaključio je Živić.

>> Darivanje krvi u Podravaca i Prigoraca kao način života

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije