navigacija Hrvatska 117
Nakon teške bolesti

U 81. godini umro 'hrvatski Mandela', ekonomist i političar Marko Veselica, za vrijeme Jugoslavije označen kao vođa 'kontrarevolucije'

Preminuo je jutros u bolnici, gdje je završio još u prosincu prošle godine, zbog duge i teške bolesti

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

U 81. godini života umro je Marko Veselica, ekonomist i političar poznat kao hrvatski Mandela, bivši čelnik HDS-a i HKDU-a. Preminuo je jutros u zagrebačkoj bolnici Fran Mihaljević nakon duge i teške bolesti. U bolnici je završio još u prosincu prošle godine.

– Marko je preminuo jutros u bolnici najvjerojatnije od sepse. Bio je teško bolestan i u bolnici je završio još lani u prosincu – potvrdio nam je Vladislav Veselica, nećak Marka Veselice. 

Bio je angažiran u Hrvatskom proljeću, nacionalnom pokretu kojim su se tražila veća prava za Hrvatsku unutar tadašnje Jugoslavije. Nakon sloma tog pokreta, Veselica sljedećih osamnaest godina provodi po suđenjima, u jugoslavenskim zatvorima i u potpunoj izolaciji od javnosti. S početkom demokratskih promjena 1989. osniva Hrvatsku demokratsku stranku (HDS).

Hrvatsko pitanje – smrtonosna bolest Jugoslavije, bio je naslov intervjua što ga je Marko Veselica dao njemačkom tjedniku Der Spiegel 1980. godine. Tadašnje komunističke vlasti su ga pod optužbom da lažno predstavlja političku situaciju u bivšoj Jugoslaviji osudile na 11 godina zatvora  (koje su kasnije smanjene na sedam), uz četiri godine zabrane javnog nastupanja. 

Za vrijeme Hrvatskog proljeća bio je poznat po svojim govorima i člancima. Njegove teze bile su da je Hrvatska u ekonomskom pogledu opljačkana, zalagao se za tržišnu ekonomiju u okvirima socijalizma, a u političkom pogledu za više samostalnosti i državnosti Hrvatske. Veselica je bio jedan od medijski najeksponiranijih za vrijeme Hrvatskog proljeća.

Rođen je 9. siječnja 1936. u mjestu Glavice, općina Sinj. Potječe iz partizanske obitelji. Otac mu je jedno vrijeme ratovao zajedno s djedom premijera Zorana Milanovića, poginuo je pred kraj rata kad su Titove snage napadale Knin. Stipe Milanović, otac Zorana Milanovića, u mladosti je bio blizak prijatelj Markova brata Vladimira. 

Gimnaziju je završio u Sinju, a ekonomiju je diplomirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Godine 1967. postao je docent na Ekonomskom fakultetu. U listopadu 1995. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru. Na izborima 1999. ne uspijeva ući u hrvatski parlament. 

Napisao je desetak knjiga. Među ostalima „Moja hrvatska sudbina“ te „Uznički dnevnik“. 

>> Hrvatski Mandela: bio je označen kao vođa 'kontrarevolucije', danas u kritičnom stanju leži na Rebru

Minuta šutnje u Saboru

Za Veselicu je danas u Saboru održana minuta šutnje. Predsjednik Sabora Božo Petrov rekao je da je preminuo istaknuti hrvatski političar koji je trpio progon u vrijeme Hrvatskog proljeća.

- Bio je borac za interese hrvatske države i hrvatskog naroda. Molim vas da minutom šutnje odamo počast hrvatskom velikanu - rekao je Petrov.

Petrov je također uputio pismo sućuti obitelji Veselica:

„Poštovana obitelji, 

sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku gospodina Marka Veselice, hrvatskog političara, zastupnika u Hrvatskom saboru i borca za samostalnost naše Domovine.

Njegov je život obilježila dugotrajna beskompromisna politička i ljudska borba za prava i slobodu hrvatskoga naroda. Njegova uloga u Hrvatskom proljeću, kao i u vremenima koja su uslijedila, postala je sinonim za hrvatsku političku emancipaciju. Zbog toga ćemo ga se zauvijek prisjećati kao hrvatskog velikana koji je u ključnim trenucima dao presudni doprinos u stvaranju samostalne Hrvatske.

Molim Vas, u ime zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru i u moje osobno ime, primite izraze najdublje i iskrene sućuti. 

U ovom tužnom trenutku, uz obitelj preminulog Marka Veselice misli su i molitve svih nas koji smo ga poštovali i cijenili.“

(Bojan Arežina)

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (12 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

49
Registracija
 • arizin arizin

  17.02.2017 u 11:15h

  Bitno da ste vi napisali da je iz partizanske obitelji i da mu je otac bio blizak s djedom Milanovića, samo za razliku od Milanovića Veselica je pimjer pravog Hrvata koji je želio slobodnu i neovisnu Hrvatsku, koji je za tu istu robovao i koji je želio bolju budućnost bez da nas drugi tlače. Možemo biti ponosni na ovakve ljude šteta što ih narod ne prepozna kada najviše treba...Počivao u miru !
  39 83% 8
 • drago41053

  17.02.2017 u 11:08h

  legendo laka ti hrvatska gruda
  35 88% 5
 • starcevicanac starcevicanac

  17.02.2017 u 11:14h

  Neka mu je laka hrvatska zemlja za koju je mnogo propatio. Pocivao u miru Bozjem.
  33 89% 4
 • m.muharremi m.muharremi

  24.02.2017 u 09:42h

  Uzoj obitelji i prijatelima izrazavajuci moje duboku zalost i neiskreniju sucuti radi gubitka svog najdrazeg M.Veselicu koji, zajedno s Savkom Dapcevic , Mirkom Tripalo , Matic hrvatske i drugim hr. intelektualcima koji su doprineli na rusenju komunistickog jug. rezima '71 i otvaranju puta neovisnosti hrvatske nakon 20 g. ,i neovisnost drugih naroda bivse jugoslavije
  1 100% 0
 • ban1903 ban1903

  18.02.2017 u 01:42h

  Počivao u miru Božjem! Živjet ćeš vječno u srcima svih nas koji smo te poznavali…. "Blago mrtvima koji umiru u Gospodinu: počinut će od svojih trudova: ta slijedit će ih njihova djela!" (Otk 14,12).
  1 50% 1
 • trpimir53 trpimir53

  17.02.2017 u 19:57h

  Pravi Hrvat .pocivao u miru Božijem!
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare
Pogledajte još
ranko ostojić
Kazneni postupak zbog klevete

MIP nije skinuo imunitet Ranku Ostojiću na zahtjev njegovog stranačkog kolege Draženka Pandeka