Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HV ide u Afriku

Hrvatska šalje jednu satniju u Afriku i drugu u Litvu

Hrvatska vojska
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
09.12.2016.
u 20:42

Veće sudjelovanje u mirovnim operacijama potaknuo je predsjednik SAD-a Barack Obama

Hrvatski vojnici vraćaju se “na velika vrata” u mirovne operacije UN-a i već u 2018. planirano je da jedna inženjerska satnija Oružanih snaga RH bude poslana u Afriku. – Još obavljamo bilateralne razgovore, tako da ne možemo potvrditi o kojoj je državi riječ, no izgledno je da je riječ o operaciji UN-a u Africi, kažu u MORH-u. Potvrđuju da je Hrvatska preuzela obvezu da do 1. siječnja 2018. za ovu operaciju bude potpuno spremna satnija inženjeraca. Dakle, postrojbi koja može brojiti od 100 do 150 vojnika.

Veliki troškovi

Inženjerska postrojba već se određeno vrijeme pojačano priprema za odlazak. Posebno uvježbava gradnju horizontalnih mostnih konstrukcija, pa je izvjesno da će taj posao obavljati i u Africi. Vojni kuloari kažu da je najvjerojatniji odlazak u UN-ovu operaciju MINUSCA u Srednjoafričku Republiku, a u igri je i UN ova operacija MINUSMA u Maliju. Podaci o toj operaciji kriju se u projekciji vojnog proračuna Vlade RH za Ministarstvo obrane, gdje se za stavku mirovnih misija UN-a proračun diže s ovogodišnjeg plana od 2,1 milijun kuna na 76 milijuna kuna u proračunu za 2018. U “pripremnoj” 2017. proračun iznosi 10 mil. kn. U MORH-u kažu da je planirani izdatak popriličan jer je riječ o velikim troškovima transporta naše postrojbe na “veliku udaljenost”. Ovim proračunom nisu obuhvaćene i plaće vojnika s obzirom na to da će taj trošak pokrivati UN.

RH je prije tri i pol godine s Golanske visoravni povukla, u tajnoj operaciji u suradnji s izraelskom vojskom, 97 naših “plavih beretki”, a nakon što su se dogodila tri opasna incidenta između hrvatskih vojnika i raznih sirijskih pobunjeničkih skupina. Vlada Zorana Milanovića i predsjednik RH Ivo Josipović tada su zajednički reagirali i ministar obrane Ante Kotromanović hitno je povukao naše snage. Otad pripadnici OSRH sudjeluju u tri UN-ove operacije, no s vrlo malim brojem pripadnika (Kašmir, Zapadna Sahara i Libanon, 17 vojnika ukupno). Politička odluka bila je da se vojnici HV-a šalju u većem broju samo u mirovne operacije NATO-a, u Afganistan (100) i KFOR na Kosovu (25).

Sa dva na 76 milijuna

Do promjene političkog stava došlo je prije godinu dana, prilikom zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, gdje je inicijatoru većeg sudjelovanja vojski u operacijama UN-a, američkom predsjedniku Baracku Obami, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala pozitivan odgovor. Potom je, tijekom 2016., ministar obrane Josip Buljević deklarirao spremnost i krenuo realizirati ustroj inženjerijske postrojbe koja će biti spremna u Africi, možda i u Siriji odraditi posao na obnovi infrastrukture, mostova i cesta, primjerice. Novi ministar obrane Damir Krstičević, uz potporu nove Vlade, nastavio je posao i ova će postrojba biti pripravna. Prije toga slijedi saborska procedura davanja zelenog svjetla za odlazak vojnika izvan granica RH. Kao i u slučaju upućivanja pješačke satnije HV-a u NATO-operaciju u Litvu, također 2018., što bi moglo stajati od 30 do 40 milijuna kuna za prvu 6-mjesečnu rotaciju. U 2018. će tako RH uputiti u mirovne operacije u svijetu ukupno 400 do 500 hrvatskih vojnika, za što je u proračunu planirano oko 203 milijuna kuna.      

>> Krstičević će prvo raditi na standardu vojničke prehrane

Ključne riječi

Komentara 7

SI
sinisas3
20:58 09.12.2016.

203 milijuna kn. Fino. Iz državnog proračuna. Odlično. A onda će kukati kako nemaju za ophodne brodove, za zrakoplovstvo se isto nema... A na godišnjoj razini se stotine milijuna kuna troše na misije.

DA
Darko22
22:04 09.12.2016.

Te misije su svašta, ali mirovne prirode sigurno ne.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:20 10.12.2016.

milijarde su potrošene na afganistan a koji je učinak? misija se nije pomakla ni za korak jedino što je nato štitio krijumčarsku vojsku predsjednika karzaia ...i tako već 13-14 godina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije