Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeftiniji izlaz

Tvrtke za deset kuna zatvarat će se za 600 kuna

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.05.2015.
u 19:45

Ukida se objava u Narodnim novinama, manje novca bilježnicima

Tekst u Večernjem listu potaknuo nas je da reagiramo, kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić i najavljuje da će u hitnu saborsku proceduru pokrenuti izmjene triju zakona kako bi srezao trošak zatvaranja tvrtki, posebno kad su u pitanju tvrtke registrirane kao j.d.o.o. i d.o.o. Upravo je Milanovićeva vlada inicirala brzo i jeftino osnivanje jednostavnih poduzeća, ali propustili su promijeniti uvjete za zatvaranje tvrtke. Jednostavni d.o.o. sa svim se pratećim troškovima može otvoriti za 800 kuna u roku od 24 sata, no kad ga vlasnici žele zatvoriti, cijena je od 15.000 do 30.000 kuna i postupak traje i do dvije godine.

– Trošak zatvaranja j.d.o.o. spustit ćemo 90 posto, na 600 kuna – kaže ministar Miljenić. Hitno će se promijeniti Zakon o sudskim pristojbama, Zakon o trgovačkim društvima i Zakon o javnobilježničkim pristojbama. Drastično će se rezati sudske i javnobilježničke pristojbe za zatvaranje "tvrtki za deset kuna", ali i d.o.o. tvrtki koje imaju osnivački kapital od 20.000 do 50.000 kuna.

– Sve to radimo zbog ljudi koji žele zatvoriti tvrtke, a nisu nikome dužni. Žao mi je što iznose tih pristojbi nismo promijenili istovremeno kad smo omogućili jeftinije otvaranje jednostavnih društava – kaže Miljenić.

Prema podacima iz sudskog registra, godišnje se postupak likvidacije pokreće za 600 do 700 tvrtki, a pravila su kompliciranija za tvrtke koje imaju dug te prolaze kroz stečajnu proceduru.

Najavljenim će se zakonskim promjenama napustiti obvezna objava likvidacije u Narodnim novinama za tvrtke od deset kuna i društva ograničene odgovornosti, a smanjit će se i broj podnesaka sudu, što će ubrzati postupak i srezati trošak zatvaranja 80 do 90 posto, ovisno o tipu tvrtke.

Ministarstvo je uočilo da su javni bilježnici imali neujednačene tarife i praksu pa će se pripremiti unificirani obrazac i iznos naknade koju bilježnici mogu zaračunati. Primjerice, za zatvaranje d.o.o. javni bilježnici moći će naplatiti dva puta po 750 kuna naknade uvećane za PDV, dok će sudske pristojbe biti dva puta po 150 kuna za dvije osnovne isprave koje se moraju priložiti. Za j.d.o.o. dvije sudske pristojbe bit će po 30 kuna, a javnobilježničke naknade po 200 kuna plus PDV. Dosad su građani osnovali 16 tisuća takvih tvrtki, a skupo zatvorili njih deset.

>> Tvrtku otvorenu za 10 kuna ne možeš zatvoriti bez 15.000

Komentara 24

NI
nibunika
20:38 06.05.2015.

„Žao mi je što iznose tih pristojbi (za zatvaranje jednostavnih j.d.o.o.) nismo promijenili istovremeno kad smo omogućili jeftinije otvaranje jednostavnih društava – kaže Miljenić. Zbog takvog propusta ministar nema što žaliti, već mora snositi odgovornost, a najmanje što može učinitiiti je da odmah podnese ostavku.

ME
Merlin
20:18 06.05.2015.

pa kak te nije sram, miljeniću, nacimaš jadne ljude da otvore firmu za 10 kn, da pokušaju nešto, i onda ako ne uspiju, onda moraju dat 600% više za zatvorit. besprizorni ste. odvratni, pohlepni crveni kmeri. gori ste od hdz

SK
skakavac
20:35 06.05.2015.

Kako biti pristojan??? Mater vam, jeli to bio vas projekt, kada ce ovi idioti otici sa vlasti? Vec tada san govorio da je to vasa pokvarena igrica, BAS STE PRAVI GADOVI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije