Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

Tvrtke od ponoći same određuju cijene goriva

benzin
Foto: Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL
20.02.2014.
u 08:47

Cijene se mogu mijenjati i više puta na dan

U ponoć je stupio na snagu novi Zakon o tržištu naftnih derivata, prema kojemu tvrtke mogu slobodno određivati cijene benzina. Cijene se mogu mijenjati i više puta na dan, a iz Ministarstva gospodarstva kažu da će Vlada i dalje imati mehanizme zaštite potrošača, prenosi HRT.

- Vlada će moći, u cilju zaštite potrošača, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana. Ta će se odredba primjenjivati samo u slučajevima izvanrednog i velikog poremećaja opskrbe tržišta nafte - izjavio je glasnogovornik Tomislav Cerovec.

Ina je pozdravila novu regulativu jer je takva praksa već prihvaćena u većini zemalja Europske unije, uključujući Austriju, Njemačku i Francusku. Tržište je najbolji regulator i najprirodniji način formiranja cijene, priopćila je Ina. Stručnjaci ističu kako će takvo tržište pridonijeti novim investicijama i dugoročnim pozitivnim efektima na gospodarstvo.

>> Od sutra poskupljuje gorivo. Provjerite koliko!

Komentara 3

Avatar El Indio
El Indio
09:03 20.02.2014.

Samo da nebude par-nepar

DU
Deleted user
13:34 20.02.2014.

...ovo sto su napravili bit ce najveca pljacka potrosaca goriva koja postoji. Nije uvedena kako bi doslo do sto bolje konkurencije i pri tome do jeftinijeg goriva vec da bi vozace mogli bolje opljackati. Sistem je poznat u Njemackoj i sto se tu dogadja? U jutro kada ljudi kreci na posao cijena benzina skace i do 10 centa da bi nakon dva do tri sata (kada su svi na poslu) ponovo pala za tih 10 centi. Istotako popodne kada se radni svijet vraca kuci cijena opet skace do 10 centi. Svaki puta kada se blizi vikend cijene skacu. Kada je vrijeme blagdana ili skolskih raspusta cijene skacu, vrijeme godisnjeg odmora - cijene skacu i t.d. Naravno da i drzava kod toga zaradjuje jer sa svakim povisenim centom i oni ubiru veci porez zato nemojte misliti kako ce se drzava brinuti o cijenama, jer je i ona ta koja ce kod tih manipulacija dobro zaradjivati. Ovo vise nije slobodno trziste vec slobodna pljacka.

Avatar El Indio
El Indio
09:02 20.02.2014.

Znam samo da tocim u OMV i Shell

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije