Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.09.2014. u 12:00

Hercegovce su nekad svi voljeli. Danas, kada su dosanjali RH, postali su krivci za sve. Narod su kao saveznika izgubili

Večeras će u Međugorju Hercegovci prirediti svečani doček Marinu Čiliću. Pljeskat će “zemljaku” najviše jer je proslavio “matičnu domovinu” (RH). Nitko neće biti nesretan što nije igrao za državu u kojoj je rođen (BiH). Dapače. Hercegovina je neshvaćena zemlja nedosanjanih snova. Koja živi u nekom virtualnom svijetu.

Nikad Hercegovci iza sebe nisu imali državu. Zato su uspješni samo tamo gdje ona nije potrebna. Kako drukčije objasniti da su u kamenitoj Hercegovini pojedinci sami izgradili desetke teniskih terena. Na kojima elitni sport vježbaju djeca siromašnih roditelja. Danas je iz dva sela, koja broje pet-šest tisuća stanovnika, troje susjeda Marin Čilić, Ivan Dodig, Mirjana Lučić na svjetskim teniskim top-ljestvicama. Takvo što nemaju višemilijunske države.

Nisu to jedini fenomeni Hercegovine. Prepuna je apsurda, stereotipa, individualnih čuda. I razočaranja. Kada je počeo rat, hercegovački Hrvati imali su na svojoj strani Hrvatsku. Bili su omiljeni i kod naroda i kod vlasti. Brzo se kod dijela Hrvata ljubav pretvorila u podsmijeh, pa čak i mržnju. Mediji su nametnuli stav da su Hercegovci zapravo teret Hrvatskoj. Nakon svega, izgubili su prirodnog saveznika u RH (narod), a izgladili odnose s “crvenom vlasti”. Koju su uglavnom rušili.

Jedan od raširenijih stereotipa je da su Hercegovci isključivo desničari. Oni su, kao i svi drugi, politički razjedinjeni. Desnica je nekad stvarala Hrvatsku (Gojko Šušak, Jozo Martinović, Blago Zadro...), a ljevica (Josip Leko, Milan Bandić, Ljubo Jurčić...) danas vodi neke druge ratove. Možda nekadašnji susjedi i imenjaci Ante Pavelić i Ante Marković najzornije oslikavaju radikalne različitosti Hercegovine. Obojica su rođena u Konjicu.

Neki će reći, Hercegovci su konzervativni, tradicionalisti. Književnici poput Predraga Matvejevića govore o njihovoj liberalnoj crti, a ne treba zaboraviti Antuna Branka Šimića koji je samo jednom zbirkom, “Preobraženjima”, označio prekretnicu hrvatske poezije.

Hercegovce doživljavaju i kao one koji pjevaju gangu i narodnjake, a upravo tamo često pred punim dvoranama nastupaju filharmonije. Mediji Hrvatskoj plasiraju drukčiju istinu. Osim tisuća intelektualaca, primitivci, kojih, naravno, ima kao i drugdje, najčešće dobivaju prostor u javnosti. Pristojni ih se Hercegovci srame više od onih koji ih preziru. Nemoćni su plasirati pravu istinu. A nerijetko ih se optužuje za kriminal, prijevare. Nebitno je što nikoga od njih nema u Remetincu. Zapravo ima jedan – Jure Žulj iz Gruda. On je ravnatelj zatvora!

Hercegovina nije samo krš, već i bogata plodna dolina uz Neretvu, ona je i more u Neumu, skijalište na Čvrsnici... Nažalost, život je težak. Tisuće je nezaposlenih, mladi odlaze... Najveći je broj onih koji jedva preživljavaju.

Hercegovci nikad nisu živjeli u državi koju su doživljavali svojom. Bili su pod Turskom, Austro-Ugarskom, Jugoslavijom. Današnja BiH prema njima se odnosi poput okupatora. Surova prošlost u hercegovačke je gene usadila stav da je država neprijatelj. Zato su prednjačili u rušenju država, ali nisu imali iskustva u gradnji. Kao rijetko tko na svijetu izgubili su republiku (Herceg Bosnu), nisu se snašli ni u matičnoj domovini (RH), a još manje u svojoj državi (BiH). Individualno postižu svjetske uspjehe, kolektivno ne postoje. Bez radikalnog zaokreta sve će postati bezvrijedno. Ova generacija mora objediniti sve snage u zajednički pokret. Koji će krenuti u borbu za institucionalnu (i teritorijalnu) zaštitu svih Hrvata u BiH. Kao što su nekada rušili Jugoslaviju, istom energijom treba krenuti u gradnju BiH. Unutar nje ima mjesta za sve narode koji će živjeti u drukčijim kantonima, entitetima ili možda, pak, u uniji triju republika. Ne nađu li makar jedno rješenje po mjeri Hrvata, Hercegovina će postati zemlja siromašnih i obespravljenih beskućnika. Vjerojatno će pod zastavama Hrvatske, Njemačke, Amerike... imati svjetski uspješne individualce i starce koje će pokapati na “ničijoj zemlji”.

Komentara 28

QQ
qqriqrac
12:44 16.09.2014.

Ma Hercegovci su ok ljudi. Pustite ove udbaško-jugoslavenske talibane koji još ridaju za totalitarnom državom.

DP
dado plus
13:58 16.09.2014.

Iskreno do tamo negdje 2008. nisam ni znao da netko mrzi Hercegovce, a onda sam se prištekao na internet i na portalima u komentarima razno raznih iskompleksiranih anonimusa imao što vidjeti. Po Hercegovcima najviše pljuju komentatori koji su tzv. lijevog svjetonazora. I sad na ovom članku ili portalu kada pogledam profile komentatora koji su napisali provokatorske komentare o Hercegovcima, vidim da su tzv. ljevičari. Iako se za Hercegovce misli da su svi bili u ustašama, bilo ih je dosta i u partizanima, moj djed je bio dio dalmatinskog partizanskog korpusa koji je bio stacioniran 1944. u Zapadnoj Hercegovini. Doselio se u Zagreb 1947. tata mi je rođen u Zagrebu, mama iz Podravine i ja se smatram Hercegovcem treće generacije u Zagrebu. Zanimljivo da se uglavnom negativno etiketira Hercegovce koji su desnog svjetonazora dok za npr. Leku (predsjednika sabora) nikada nisam vidio da ga je netko etiketirao kao kamenjara ili lopova. Zanimljivo kako je Mamić uvijek nekakav Hercegovac iako je tip rođen u Bjelovaru i ima slično porijeklo kao Milanović kojem je djed iz Livna, ali Milanovića nikad nitko ne etiketira kao Hercegovca. Agresivna ljevičarska manjina tko zna koje nacije i porijekla se jako pjeni kada su Hercegovci i Bosanci u pitanju, ali mislim da se mi Hrvati BiH korijena zbog toga ne trebamo zabrinjavati jer kada se zbroji prva, druga i treća generacija, ima nas dva milijuna. I za kraj, najbolje mi je kada uhite nekog kriminalca koji ima BiH prezime i kada ti tzv. ljevičari odmah sve Hrvate BiH korijena poistovjećuju s tim nekakvim kriminalcem BiH porijekla, pa zar su svi Dalmatinci kriminalci zbog Sanadera? Nas Hrvata BiH korijena u Hrvatskoj kada se zbroji prva, druga i treća generacija ima dva milijuna, 60% hrvatskih prezimena ima BiH porijeklo i prirodno bi bilo da 50% kriminaliteta otpada na Hrvate BiH porijekla kao što i 50% i više Hrvata BiH porijekla participira u sportu, kulturi, gospodarstvu, itd.

Avatar jebb
jebb
14:33 16.09.2014.

Dobro napisano, i istinito. Te anti-hercegovacke orgije s kraja proslog i pocetka ovog stoljeca su bile fantasticno organizirane, i meni su izgledale kao osveta jugo-nostalgicara za uspostavljanje neovisne drzave Hrvatske. Hercegovci su postali sinonim zla koje je prouzrokovalo raspad voljene Juge. Nijedna prilika nije propustena da bi se sotoniziralo sve Hercegovce. To je bila blatantna manifestacija medijske moci i povodljivosti neukih masa. Narodu su toliko isprali mozak da je taj intenzitet mrznje bio nepodnosljiv cak i onima koji su tu tragikomediju promatrali sa udaljenosti od desetak tisuca kilometara. I taj stereotip o Hercegovini kao kamenjaru ne drzi vodu. Hercegovina je prelijep kraj sa mnogo prelijepih rijeka, jezera, planina, dolina..., pa cak i komadicem morske obale. Nisam se previse bavio time, ali mislim da u Dalmaciji ima daleko vise kamenjara nego u Hercegovini, iako to uopce nije bitno, barem nije normalnim ljudima kojima je Bog podario intelekt i razum. Cak i u tim kamenitim predjelima, ljudi su na ledjima donosili zemlju i sadili vinovu lozu, i danas prave svjetski poznata vina na koja mogu biti ponosni... Zivjet ce taj narod, i biti uspjesan, pa makar i pod tudjim zastavama. Ali geni ostaju, geni kameni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije