Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva tužba u kampanji

Tutić traži od Grabar Kitarović 20.000 eura za izvođenje pjesme 'Moja domovina'

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
28.11.2014.
u 15:15

Pozadina – 
U HDZ-u tvrde da Tutić piše pjesmu za kampanju Ive Josipovića

”Moja domovina” jedna je od najpopularnijih domoljubnih pjesama, simbol Domovinskog rata 1991., pronašla je svoje mjesto i u aktualnoj predsjedničkoj kampanji. Ne kao simbol, nego kao potencijalni problem zbog autorskih prava na izvođenje. Koji je počeo nakon što je 11. studenoga Kolinda Grabar Kitarović, pri predstavljanju izbornog programa u zagrebačkom Westinu, kao zvučnu kulisu koristila, uz 16 drugih pjesama, i “Moju domovinu”.

Ubrzo se javio jedan od autora pjesme, Zrinko Tutić, i zatražio, kažu, veliki novac, žele li u izbornom stožeru K. Grabar Kitarović nastaviti koristiti pjesmu u kampanji. U HDZ-u smatraju da je problem riješen kada je K. Grabar Kitarović platila ZAMP-u (autorskoj agenciji) naknadu. Njezin je stožer, prema pravilima, u roku od 15 dana ispunio obrasce ZAMP-a, naveo popis pjesama i izvođača, a potom je od ZAMP-a stigla i faktura za “glazbenu priredbu”, na 700 kuna zajedno s PDV-om. Kao korisnik računa navedena je Kolinda Grabar Kitarović, koja je fakturu podmirila. No, tada počinje izborni šou.

”Sugestije” protivnika

U HDZ-u smatraju da je naknadno javljanje Tutića posljedica nagovora iz tabora Ive Josipovića. Na prezentaciji programa njihove kandidatkinje u Westinu bio je i Marko Vojković, dugogodišnji prijatelj i poslovni partner Ive Josipovića. Vojković i Josipović bili su uključeni u osnivanje autorske agencije Hrvatskog društva skladatelja (gdje je Josipović bio i tajnik), pa je nastao ZAMP, tvrtka kojoj i u krizi ide dobro, a za nju radi Vojkovićev “Emporion”. Poslije su se afere koje su stavljali na teret Josipoviću često vezivale uza ZAMP.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Do HDZ-a je, neslužbeno, stigao glas da je Tutiću sugerirano da radi probleme stožeru K. Grabar Kitarović. Kako god bilo, dolazi do sastanka predstavnika stožera i Tutića, na kojem, saznaje se, Tutić od kandidatkinje traži 20.000 eura za pet emitiranja “Moje domovine”!? U izbornom stožeru kandidatkinje smatraju da je Tutić izmanipuliran, jer nije vidio događaj u Westinu” a kazali su mu da je pjesma postala “zaštitni znak kampanje”. – To nije točno, niti smo je mi koristili, primjerice u nekom TV spotu – kažu u stožeru. Objasnili su to Tutiću, kao i to da smatraju kako je dovoljno što za izvođenje pjesama uredno plaćaju ZAMP-u, a kako Tutić ima s njim ugovor o zastupanju, ne može se od Kolinde Grabar Kitarović tražiti dodatni novac.

Zastupa i Dujmića

Zrinko Tutić potvrdio je za Večernji list pregovore, kaže da su “radovi u tijeku”, te da se “ne događa ništa dramatično”. Na pitanje je li moralno polagati autorska prava na pjesmu koja je simbol svih Hrvata, a nastala je kao proizvod više od 100 glazbenika, Tutić, koji zastupa i drugog suautora, Rajka Dujmića, odgovara da to “pitamo patentni ured”. To odstupa od onoga što je rekao prije četiri godine, kada je izbio skandal, jer je “Moju domovinu” u reklamni spot ugradio B-net.

Hrvatska glazbena unija tada je prosvjedovala protiv komercijalizacije pjesme. No, ne i Tutić, koji je izjavio da je dao dozvolu, te da je “pjesma u jednom trenutku imala svoju misiju, ali sada, pitam vas kada ste je zadnji put čuli?”. Sada Tutić ipak traži novac. Toliki da mu ga HDZ neće dati, pa Tutić smatra da ima elemenata za tužbu, a u HDZ-u smatraju da nema. I tvrde da znaju pozadinu. Tutić, kažu, piše pjesmu za kampanju predsjednika Josipovića! Na pitanje o tome, Tutić odgovara: “Obratite se Uredu predsjednika, bez komentara”. U Izbornom stožeru Ive Josipovića odgovorili su da će “sve podatke važne za kampanju objaviti tijekom kampanje”, da su “stvari u procesu”.

>>Grabar Kitarović na chatu Barometra: Neću raditi ni na čiji daljinski upravljač

>>Gužva na Josipovićevu štandu: Daj reci nešto o ZAMP-u

>>Josipović i Grabar Kitarović tope podršku, raste samo Kujundžić

Komentara 151

MO
mojazemlja
15:31 28.11.2014.

Josipovćeva pjesma u kampanj biti će "od Vardara pa do Triglava"...i nemora ništa platiti ZAMP-ašima..

VB
Veseli Bekrija
15:29 28.11.2014.

Kolinda će pobijediti već u prvom krugu! Onda odmah slijede izvanredni izbori za Sabor, pa ćemo se baviti ZAMP-om i "autorksim pravima", oo daaa!

MA
maxxxx
15:35 28.11.2014.

a kad je Vesna Pusić pjevala 'Moju domovinu' Tutić joj je još dao 20000 eura da to više ne radi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije