Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor u povodu 25. godišnjice priznanja

Tusk citirao himnu na odličnom hrvatskom

tusk, grabar-kitarović
Foto: Denis Ceric/PIXSELL
1/6
16.01.2017.
u 19:12

Tusk se u govoru prisjetio svoga prošlogodišnjeg ljetovanja s obitelji u Opatiji, gdje je, kaže, shvatio, kako se i zašto fascinacija Hrvatskom prenosi s koljena na koljeno

Dvodnevni program obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske završen je jučer svečanom sjednicom u Saboru te na Pantovčaku podjelom povelja zahvalnosti domaćim i stranim političarima koje predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović smatra najzaslužnijima za stvaranje i međunarodno priznanje Hrvatske u jeku rata za neovisnost nakon raspada Jugoslavije 1991. godine.

Posebni gost svečane sjednice u Saboru, kojoj je nazočio cijeli državni vrh te ostali predstavnici političkog i javnog života te vjerskih zajednica, bio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji je okupljene oduševio govorom na prilično dobrom hrvatskom jeziku – neki su komentirali i boljem od onoga bivšeg premijera RH Tihomira Oreškovića.

Dobro iskorištene godine

Tusk se u govoru prisjetio svoga prošlogodišnjeg ljetovanja s obitelji u Opatiji, gdje je, kaže, shvatio, kako se i zašto fascinacija Hrvatskom prenosi s koljena na koljeno. Poručio je i da Hrvatska ima pravo ponositi se s posljednjih 25 godina jer ih je dobro iskoristila.

– Noseći teret teških iskustava i vidajući rane nakon okrutnog rata, uspjeli ste svoj narod zaštititi od mržnje i započeli ste veliku zadaću izgradnje moderne europske države. Europa visoko cijeni vašu političku zrelost, strpljenje i dosljednost. Zahvaljujući vašim naporima raste ugled cijele regije, a pomirenje zavađenih naroda, iako teško, postaje stvarnost. Vi ste znak nade u promjenu teške sudbine koja je ovaj dio Europe stoljećima stavljala na velike kušnje – poručio je Tusk te govor u Saboru završio citirajući stihove hrvatske himne te zaradio veliki pljesak.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Božo Petrov te predsjednik Vlade Andrej Plenković u svojim su govorima podsjetili na težak put Hrvatske do samostalnosti i suverenosti te na veliku žrtvu branitelja u stvaranju slobodne domovine.

Priznanja zaslužnima

Visoka priznanja jučer su na primanju kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dobili posmrtno prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, branitelji, prva višestranačka Vlada nacionalnog jedinstva, Sveta Stolica, bivši njemački kancelar Helmut Kohl, nekadašnji šef njemačke diplomacije Hans Dietrich Genscher, bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alois Mock, britanska premijerka Margaret Thatcher, talijanski predsjednik Francesco Cossiga, slovenski i mađarski premijer, Alojz Peterle i Jozsef Antall, te filozof Alain Finkelkraut. Priznanja su uručena članovima njihovih obitelji ili veleposlanicima njihovih zemalja.     

>> Plenković: Pitanje nestalih i danas je jedno od najbolnijih pitanja u Hrvatskoj. Predsjednica: Razni emisari etiketiraju Hrvatsku

Komentara 4

RO
Rosali
23:06 16.01.2017.

Vrlo lijepo od predsjednice, da se je sjetila onih, koji su nam poogli, a vise ih nema. Stvarno za pohvalu.

CR
crodijaspora
01:42 17.01.2017.

Velo lijep govor gos Trusk svaka čast i hvala

ZA
zaki55
04:57 17.01.2017.

Tusk nije citirao hrvatskuhimnu, nego pjesmu Ljudevita Gaja koja je u stvari prepjev poljske himne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije