Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novinar economista

'Milanović se u Londonu žalio da su mu najveći problem sindikati'

'17.09.2013., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Makedonije Nikolom Gruevskim. Dvojica premijera odrzala su nakon
Foto: Pixsell
1/2
16.04.2014.
u 11:37

Richard Grieveson šef je odjela za Hrvatsku Economist Intelligence Unita. Upravo je on sastavio izvješće koje je objavio šef EUI-ja Robert Ward

Richard Grieveson šef je odjela za Hrvatsku Economist Intelligence Unita. Upravo je on sastavio izvješće koje je objavio šef EUI-ja Robert Ward, po kojem Hrvatska spada u deset najlošijih ekonomija svijeta.

Koliko ste država analizirali?

– Radimo prognoze za njih 200-tinjak, no u ovom slučaju – a riječ je o redovitoj mjesečnoj prognozi – analizirali smo više od stotinu.

Hrvatski premijer Zoran Milanović skeptičan je prema vašim prognozama. Kaže da ste prije 12 godina prognozirali pad njemačke industrije?

(Smijeh) – Procjene radimo na temelju podataka. Trendovi u hrvatskom gospodarstvu nisu dobri, a ekonomija se posljednjih pet godina smanjuje.

Koji vas od negativnih trendova najviše brine?

– Dio problema dolazi izvana. Ovo su teška vremena za europske države, a Hrvatska je specifična. Morala je ispuniti kriterije za ulazak u EU – restrukturiranje brodogradilišta, gubitak CEFTA-e, a sada i mjere štednje Bruxellesa. S druge strane, unutarnji problemi su nedostatak konkurentnosti, tržište rada i onda, posljedično, loši rezultati.

O tim problemima govori se godinama.

– Znam da je hrvatska vlada toga i te kako svjesna, što se vidi i po tome što se krenulo u mijenjanje legislative za reformu tržišta rada.

Sindikati se tomu protive.

Slušao sam premijera Milanovića u Londonu kad je govorio o otporu sindikata, što njemu, ljevičaru, teško pada, ali je istaknuo da će provesti reforme bez obzira na to kako će se one odraziti na njegovu popularnost.

Kako komentirate premijerovu izjavu da je “jedino dugoročno rješenje smanjenje rashoda”?

Bruxelles pritišće u postupku prekomjernog deficita, i tu nema iznimaka.

Deregulirano tržište rada, radnih mjesta nema. Nema ni ulaganja. Nije li to recept za katastrofu?

– Jest, to je i naša prognoza ako sve ostane na smanjenju fiskalnog deficita. Bez rasta ništa. No, mi nismo vladini savjetnici.

Ima li Hrvatska izgleda?

Dvije su točke: turizam i potencijal za novac EU, no važno je imati mogućnosti apsorpcije fondova. Baltičke države povukle su 70 posto, Rumunjska samo 40 posto.

U 2015. slijedi oporavak?

– Ove je godine najveći udar od ulaska u EU. Nismo veliki optimisti što se tiče eurozone, ali središte – Njemačka i Austrija – bilježi rast. Hrvatska bi – ne toliko kao npr. Češka – od toga mogla profitirati.  

>> Milanović: Godine gospodarskog rasta potrošene su na krive stvari

Komentara 38

SL
_Slavonac_
11:50 16.04.2014.

Najveći problem Hrvatske si ti Milanoviću! A taj problem lako možeš rješit samo kad bi htio - daj ostavku i rješi problem!

TO
torcidaš
11:41 16.04.2014.

Milojici je najveći problem NAROD a prvi izbori ćemu to i pokazati.

Avatar Vuglec
Vuglec
11:49 16.04.2014.

Zoki nikako da se riješi tog groznog zadaha pa stavlja ruku na usta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije