Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nitko nije ozĺijeđen'

Turist točio vodu na spomeniku neprocjenjive vrijednosti u Dubrovniku, a onda se dogodilo nešto neočekivano

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/7
22.10.2016.
u 18:15

Restauracija oštećene fontane počet će već u ponedjeljak

Komad Male Onofrijeve fontane, spomenika kulture neprocjenjive vrijednosti, odlomio se u Dubrovniku kad se na nju naslonio jedan turist, no sve je prošlo bez ozljeda.

Prema navodima očevidaca, u trenutku te nezgode turist se naslonio na fontanu kako bi napunio bocu vodom.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić potvrdio je ovaj događaj te istaknuo kako će restauracija početi već u ponedjeljak.

"Naši djelatnici su izašli na teren kako bi pokupili odlomljeni dio. Već od ponedjeljka ćemo početi radove na konzervaciji. Ljepila danas gotovo drže bolje od kamena, a na sreću nitko nije ozĺijeđen", rekao je Kapetanić.

Mala Onofrijeva fontana nalazi se u niši na zidu Glavne straže, a postavio ju je Onofrio della Cava 1446. godine na istočnom dijelu Straduna, nakon što je projektiran javni vodovod 1438. godine. Klesarske radove ovoga malog remek djela izveo je kipar Pietro di Martino iz Milana. Reljefi golih dječaka na osmerostranim stranama bazena, te likovi dupina sa školjkama, maskeroni i klečeći dječaci na stupu za skupijanje i izljev vode, izražavaju renesansni svjetonazor, makar još odišu gotičkim načinom izradbe.

Inače, Velika Onofrijeva fontana smještena nedaleko od zapadnog ulaza u Grad nedavno je potpuno obnovljena, a radovi vrijedni više od milijun i pol kuna su trajali su gotovo devet mjeseci.

>> Redatelj Robin Hooda: Dubrovnik je idealna lokacija za snimanje, dolazimo u veljači

Komentara 36

FA
fakin2012
19:28 22.10.2016.

bojite se napisat da su to sve srbi srokali? preko 2.000 granata na centar dubrovnika, a očito da kvaliteta obnove nije poput srednjovjekovne kamene gradnje

Avatar neidemdalje
neidemdalje
20:05 22.10.2016.

napravit će da fontana bude još starija...

RT
ribaric.tomislav
19:40 22.10.2016.

pa da tipicno nasi. reagira se tek dok se nesta desi ovaj put je bilo srece

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije