Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIA-INI IZVJEŠTAJi

'Tuđman je bio 'kralj Daytona', a Milošević je tražio jastoge iz Mainea'

Dayton
Foto: Wikimedia Commons
23.09.2014.
u 14:50

CIA je tajni izvještaj o pregovorima u Daytonu iz 1995. deklasificirala na zahtjev predsjedničke knjižnice Billa Clintona u listopadu 2013.

- Hektičan ritam na svim frontovima. Tuđman je bio domaćin večere za svoja dva amigosa (Izyja i Slobu) u časničkom klubu. Ostajem zapanjen njihovom sposobnošću da u društvu uključe svoj šarm, a istovremeno rigaju otrov tijekom pregovora. Izyjeva nesposobnost da okupi svoju delegaciju oko ujedinjene pozicije prijeti uspjehu Daytona… - tim riječima visoki američki časnik Don Kerrick započinje jedno svoje izvješće o mirovnim pregovorima u Daytonu, napisano 14. studenog 1995., ali sve do nedavno označeno visokom oznakom tajnosti.

CIA ga je, naime, deklasificirala na zahtjev predsjedničke knjižnice Billa Clintona u listopadu 2013., ali do sada nije prenošeno u medijima u Hrvatskoj ili susjedstvu. Istoga dana, posebni američki izaslanik za Balkan Richard Holbrooke piše također klasificirano izvješće o napretku pregovora i tvrdi "četrnaestog dana mi smo ondje gdje smo trebali biti osmog ili devetog dana".

- Najviše zabrinjava to što smo imali niz emotivnih rasprava o zemljovidima, tijekom kojih su Bošnjaci konstantno mijenjali mišljenje. Dok su Bošnjaci na neki način prijatelji koji testiraju čovjekovo strpljenje, Milošević je često otvoreno lagao oko činjeničkih podataka ili mijenjao svoju poziciju nakon što bismo pomislili da smo nešto uglavili. Što se tiče Tuđmana, on brzo postaje Kralj Daytona (tek nakon što je Strobe preselio u Cleveland, naravno) - piše u tom tajnom izvješću.

Strobe je vjerojatno tadašnji zamjenik državnog tajnika SAD-a Strobe Talbott. Malo dalje u svojoj bilješci Holbrooke navodi da Tuđman "obično drži aseve u ovoj igri".

- Bošnjaci su se i dalje borili s Hrvatima oko mnogih pitanja, a Tuđman je vješto navodio jednu stranu protiv druge režući dijelove teritorija za svoje ljude. Izy je danas bio u očajnom raspoloženju i odbijao je vidjeti i Miloševića i Tuđmana, dok je Tuđman odbijao vidjeti Miloševića - piše Holbrooke u izvješću naslovljenom na državnog tajnika Warrena Christophera.

- Sve strane žele mir, ali još ne znaju kako da do njega dođu. Nadaju se da ćete im Vi pomoći da se ne poubijaju međusobno. A i mi također (se nadamo, op.a.) - zaključuje Holbrook.  Deset dana ranije, u tajnom izvješću od 4. studenog 1995., američki časnik izvještava o tome kako je protekao treći dan mirovnih pregovora. Nema pomaka na ključnim pitanjima, ali zato ima raskošnih večera i druženja.

- Petak navečer večeralo se pod krilima zrakoplova B-52 i Stealth F-117, s pogledom na projektile Tomahawk, u zrakoplovnom muzeju, što je bilo prigodno okruženje za mirovne pregovore. Smijeh i drugarstvo među svim stranama, s ponekim zanimljivim razgovorima sa strane (Chris Hill-Krajišnik, Slobo-Haris, Kerrick-Koljević itd). Središnja pitanja ostavljena netaknutima - piše na početku tog izvješća, koje je također CIA deklasificirala u listopadu prošle godine.

Večer kasnije, u subotu, Milošević je bio domaćin večere priređene u časničkom klubu za američku delegaciju. 

- Chris Spirou organizirao je da se dopreme jastozi iz Mainea. Milošević nas je svakog pojedinačno zadirkivao - piše u bilješci.  Jastozi iz savezne države Maine, čija je obala udaljena oko 1500 kilometara od Daytona u Ohiju, smatraju se najboljim jastozima u Americi, a po nekima i u svijetu.

>>Bill Clinton: Dayton je bio gorka pilula za sve

>>Dodik: Srbi nisu za BiH, ali mi smo racionalni i poštujemo Dayton

>>CIA-ini tajni dosjei otkrivaju kako je George Bush reagirao na rušenje 'blizanaca'

Komentara 124

Avatar Viking1
Viking1
15:13 23.09.2014.

sve stoji Suncokreti ko Suncokreti okrecu se kako vjetar puse , a Srbi jedino sto znaju ,a to je laz

Avatar franioprvi
franioprvi
15:17 23.09.2014.

Franjo je kralj i danas. Dao mi je Lijepu Nasu , koja je sad nasa. I ne samo to , razhebao je Jugu , najpokvareniju tvorevinu 20-og stoljeca.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:08 23.09.2014.

Franjo hvala ti za sve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije