Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INAUGURACIJA U WASHINGTONU

Trump već povukao prve poteze kao 45. američki predsjednik, a u govoru je oštro poručio: 'Islamski ću radikalizam izbrisati s lica zemlje!'

trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/68
20.01.2017.
u 22:00

Govor je završio porukom da će zajedno s narodom 'Ameriku ponovno učiniti velikom'

Američki predsjednik Donald Trump je u petak u svom inauguracijskom govoru kazao da će vratiti vlast narodu i zajedno s njime odrediti smjer Amerike i svijeta u godinama koje dolaze, poručujući da će mu od "danas pa nadalje" na prvom mjestu uvijek biti Amerika.

Na dan kad je prisegnuo za 45. predsjednika SAD-a već je povukao prve predsjedničke poteze. Predložio je da se uvede Dan patriotizma, u Senat je poslat svoje nominacije za članove kabineta, a ponovno je istaknuo predanost izgradnji zida na granici s Meksikom. Najavio je i razvijanje proturaketnih sustava kao zaštitu od Irana i Sjeverne Koreje.

U svom je inauguaracijskom govoru zahvalio dosadašnjem predsjedniku Baracku Obami i prvoj dami Michelle na njihovoj pomoći u razdoblju tranzicije, a kazao je i da današnja svečanost ima "vrlo posebno značenje".

"Danas se ne događa samo prijenos vlasti s jedne administracije na drugu, ili s jedne stranke na drugu, mi selimo moć iz Washingtona i predajemo je ponovo vama, narodu", rekao je Trump i obećao da će mu "od danas pa nadalje, Amerika biti na prvom mjestu" te će svaka donesena odluka biti na korist američkih radnika i obitelji.

"Mi, građani Amerike, zajedno ćemo odrediti smjer Amerike i svijeta u godinama koje dolaze. Suočavat ćemo se s izazovima, s teškoćama, ali ćemo napraviti posao kako spada", kazao je Trump.

"Od danas pa nadalje, na prvom mjestu će biti samo Amerika, Amerika prva. Svaka odluka o ekonomiji, porezima, imigraciji i vanjskoj politici bit će donesena na korist američkim radnicima i američkim obiteljima. Moramo zaštititi naše granice od pustošenja drugih država koji izrađuju naše proizvode, kradu naše tvrtke i uništavaju naše poslove", istaknuo je Trump.

Po njegovim riječima, "zaštićenost će dovesti do velikog blagostanja i snage".

"Gradit ćemo nove ceste i autoceste, mostove i zračne luke, tunele i željeznice"

"Borit ću se za vas sa svakim dahom svoga tijela i nikad vas neću razočarati", poručio je 45. američki predsjednik.

Naglasio je kako će SAD ponovno "početi pobjeđivati, kao nikad prije", te da će vratiti poslove, granice, bogatstvo i snove.

"Gradit ćemo nove ceste i autoceste, mostove i zračne luke, tunele i željeznice diljem naše prekrasne države", naglasio je novi američki predsjednik i istaknuo da će "maknuti ljude sa socijalne pomoći i vratiti ih na posao, ponovno izgraditi našu zemlju s američkim rukama i američkim radom".

Pri tome će pratiti dva jednostavna pravila, kazao je, a to su "kupujmo američko i zaposlimo Amerikance".

Poručio je da će SAD tražiti prijateljstvo i dobru volju među narodima svijeta, shvaćajući da je pravo svih nacija da stave svoje interese na prvo mjesto.

"Nije nam cilj nikome nametati naš način života, nego ga pustiti da svijetli kao primjer. Obasjat ćemo taj put za sve koji nas žele slijediti", rekao je Trump i obećao da će Amerika obnoviti stare saveze i stvoriti nove te ujediniti civilizirani svijet u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma.

"Obnoviti ćemo stare saveze i stvoriti nove te ujediniti civilizirani svijet u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma kojeg ćemo izbrisati s lica Zemlje", kazao je Trump i istaknuo da je vrijeme praznog govora završilo.

"Vrijeme je za djela", naglasio je.

Ističući da će u srži njegove politike biti potpuna privrženost SAD-u, kazao je da će Amerikanci kroz vjernost svojoj zemlji ponovo otkriti vjernost i odanost jednih prema drugima.

"Kada otvorite svoja srca domoljublju, predrasudama nema mjesta (...) moramo otvoreno izražavati svoja mišljenja, iskreno raspravljati o našim neslaganjima, ali uvijek moramo slijediti solidarnost. Kada je ujedinjena, Amerika je nezaustavljiva", poručio je Trump.

"Srednji sloj je opljačkan i njihovo bogatstvo preraspodijeljeno je diljem svijeta"

U govoru je, osvrnuvši se na političke elite, kazao da ljudi do sada nisu sudjelovali u blagodatima politike Washingtona. "I dok su slavili na Capitolu, obitelji koje se muče diljem naše zemlje nisu slavile. To će se sve promijeniti upravo sada. Jer ovaj trenutak pripada vama i svima okupljenima ovdje, kao i svima koji gledaju diljem Amerike. SAD je vaša država", poručio je Trump.

Kazao je da država postoji da služi građanima te da majke i djeca koja žive u siromaštvu, obrazovni sustav koji ostavlja učenike bez znanja, zločini, bande, droga (...) "to ovoga trenutka prestaje".

"Jedan smo narod i njihova bol je naša bol, njihovi snovi su naši snovi i njihov uspjeh je naš uspjeh", kazao je novi američki predsjednik i istaknuo da je Amerika "potrošila milijarde dolara u inozemstvu, dok je naša infrastruktura propadala".

"Jedna za drugom tvornice su se zatvarale i nismo mislili na radnike koji su ostajali bez posla. Srednji sloj je opljačkan i njihovo bogatstvo preraspodijeljeno je diljem svijeta. No to je prošlost i sada gledamo u budućnost", rekao je Trump.

Pozvao je Amerikance da sanjaju "velike snove" i ne dopuste da im itko kaže da je nešto nemoguće.

"Stojimo na početku novog milenija, spremni da otkrijemo tajne svemira, oslobodimo zemlju od patnje i bolesti te da upregnemo energiju, industrije i tehnologije budućnosti", kazao je Trump.

"Novi nacionalni ponos će nas pokrenuti i zaliječiti naše podijele (...) vrijeme je da upamtimo tu staru mudrost koju naši vojnici nikad ne zaboravljaju: da bilo da smo crni, smeđi ili bijeli, u svima nama je ista crvena krv domoljuba", istaknuo je Trump.

Amerikancima "od sela do gradova, od planina do oceana" poručio je da ih nitko više neće ignorirati.

"Vaš glas i snovi odredit će američku sudbinu. Na tom putu će vas zauvijek voditi vaša hrabrost, dobrota i ljubav. Zajedno ćemo napraviti Ameriku jakom i bogatom, ponosnom, sigurnom i velikom! Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio Ameriku", zaključio je Trump u inauguralnom govoru.

Trump u Bijelu kuću dolazi u vrijeme jako niskog rejtinga i optužbi na račun navodnih veza s Rusijom. U zemlji se tako danas i održavaju prosvjedi protiv Trumpa. U Washingtonu su prosvjednici koji su uzvikivali "Ne Trumpu, ne KKK-u, ne rasistima, fašisti, odlazite" prekinuli su pripreme za inauguraciju. Velike zvijezde poput Roberta de Nira sudjelovale su u prosvjedu u New Yorku.

Inauguracija će biti bez nastupa velikih glazbenih zvijezda, koje su odbile svirati za kontroverznog Trumpa. Najveća imena koja će nastupiti su country zvijezda Toby Keith i rock band 3 Doors Down.

U nastavku pratite tijek događaja:

18:50 - Barack i Michelle Obama ukrcali su se u vojni helikopter te su odletjeli prema zračnoj bazi Andrews. Tamo će se ukrcati na zrakoplov koji će ih odvesti u Kaliforniju gdje će se odmarati.

18:20 - Govor je završio porukom da će zajedno s narodom 'Ameriku ponovno učiniti velikom'

18:18 - Novi predsjednik narodu je poručio kako će se boriti za njih te da ih nikada neće iznevjeriti. Rekao je i kako će maknuti ljude sa socijalne pomoći i naći im posao.

- Slijedit ćemo dva jednostavna pravila: kupuj američko i zaposli Amerikanca - objasnio je Trump.

Govorio je i o svjetskim temama te je rekao kako će "ujediniti civilizirani svijet" protiv islamskog terorizma koji će "izbrisati s lica zemlje".

Kazao je i kako ne bi trebalo biti straha u zemlji te je pohvalio snage sigurnosti i reda.

- Najvažnije je da će nas štititi Bog - poručio je Trump.

18:11 - Moramo zaštiti naše granice i pobrinuti se da druge zemlje ne uništavaju naša mjesta i otimaju naše tvornice. Zaštita će pridonijeti do velikog prosperiteta i snage - izjavio je Trump i dodao da će 'Amerika početi pobjeđivati kao nikad do sad'.

18:05 - Hvala vam - kazao je Trump na početku govora zahvalivši se građanima i bivšim predsjednicima nakon što je prisegnuo kao 45. predsjednik SAD-a.

- Zajedno ćemo odrediti smjer u kojem će Amerika i svijet ići u narednim godinama - kazao je Trump koji se zahvalio Obami i njegovoj supruzi na pomoći tijekom prelaznog razdoblja.

- Danas prenosimo vlast iz Washingtona na vas, narod SAD-a - rekao je Trump i dodao da je preduga mala skupina 'pobirala vrhnje'.

- Političari su se bogatili ali su se tvornice zatvarale - izjavio je Trump.

- Ovo je vaš dan, ovo je vaša proslava i ovo je vaša zemlja - poručio je Trump i dodao da oni koji su bili zaboravljeni više to neće biti.

- Sada nije važno koja stranka vlada - kazao je Trump i objasnio da je sada važno je li ova zemlja pod kontrolom ljudi.

18:02 - "Ja, Donald John Trump, svečano prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a. Tako mi Bog pomogao", izgovorio je tekst svečane prisege, držeći desnu ruku podignutu prema sucu Robertsu, a lijevu položenu na dvije Biblije. Prvu mu je poklonila majka kao dječaku, a druga je ona kojom je prisegnuo Abraham Lincoln.

Trump, sa 70 godina najstariji američki predsjednik u prvom mandatu, nakon prisege će održati inauguralni govor koji bi trebao trajati dvadesetak minuta. Njegov glasnogovornik Sean Spicer najavio je u četvrtak da će govor biti "osoban i filozofski", odnosno da će Trump više naglasiti svoju viziju Amerike nego iznositi svoje političke ciljeve u mandatu.

17.52 - Prisegnuo je potpredsjednik Mike Pence

17:37 - Počela je molitva. Kardinal Timothy Dolan zamolio je Boga da pomogne Amerikancima i novom predsjedniku

17.30 - Stigao je i potpredsjednik Mike Pence. Ubrzo nakon njega došao je i Trump koji je dočekan pljeskom.

17:27 - Još uvijek aktualni predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle stigli su na svoje mjesto na bini. Tamo su i bivši predsjednici Clinton, Bush i drugi.

Čeka se dolazak Donalda Trumpa, Melania je već tamo.

17:15 - Uzvanici pristižu na svoja mjesta, a prema procjeni danas bi na inauguraciju trebalo doći oko 900 tisuća građana. Za usporedbu, Obami je 2009. godine došlo 1,8 milijuna, piše Sky News.

17:05 - Stigli su na Capitol Hill

17:01 - Obama i Trump krenuli su prema Capitol Hillu

16:53 - Obama i Trump napustili su Bijelu kuću kako bi krenuli na Inauguraciju. Njihov sastanak trajao je više od sat vremena, duže nego što se očekivalo, piše Sky News.

Na inauguraciju su stigli i Bill i Hillary Clinton.

16:50 - Napeto je na ulicama Washingtona gdje dio ljudi prosvjeduje. Ljudi bacaju kante na ulicu i razbijaju prozore, a osiguranje je moralo zatvoriti jedan prilaz paradi zbog prosvjeda pripadnika pokreta Black Lives Matter.

- J**** Trumpa - vikali su prosvjednici koji su formirali ljudski lanac kako bi spriječili Trumpove poklonike da dođu na inauguraciju, javlja BBC.

16:44 - Ceremonija inauguracije predsjednika jedan je od najvažnijih događaja Sjedinjenih država, a kroz njihovu povijest građani su imali prilike svjedočiti i nekim od najčudnovatijih i najbizarnijih incidenata. Provjerite pet najčudnijih inauguracija u povijesti SAD-a.

16:27 - Streljivo, alkohol, životinje, torbe, baloni, bicikli, dronovi, staklo, trube, zviždaljke samo je dio stvari koje su zabranjene na inauguraciji uz, naravno, oružje, eksplozive, petarde i noževe.

15:50 - "Gospodine, izabrani predsjedniče, kako ste"?, upitao je Barack Obama svog nasljednika i rukujući se s njim po dolasku pred rezidenciju.

Melania Tump i Michelle Obama su izmijenile poljupce, a skorašnja prva dama je u rukama držala poklon, poveću kutiju u bojama proslavljene draguljarske njujorške kuće Tiffany&Co. To je odmah stvorilo problem za protokol jer nitko nije bio tko bi iz ruku Michelle Obame preuzeo poklon. Dvojica marinaca su morala stajati u pozoru i nisu mogli priteći u pomoć, pa je priskočio Barack Obama i odnio poklon u Bijelu kuću.

15:20 - Donald Trump stigao je u petak u episkopalnu crkvu svetog Ivana u blizini Bijele kuće, čime započinju svečanosti inauguracije novoizabranog američkog predsjednika.

Trump je dan u kojem će postati 45. predsjednik Sjedinjenih Država započeo ranojutarnjim tweetom iz službene rezidencije Blair House, gdje je prenoćio u očekivanju preseljenja u Bijelu kuću, piše afp.

"Sve počinje danas!. Vidimo se na prisezi. POKRET SE NASTAVLJA, RAD POČINJE!", napisao je Trump.

Oko 800.000 ljudi okupit će se ispred Capitola, gdje će Trump prisegnuti točno u podne po mjesnom vremenu (18 po srednjoeuropskom) i na obližnjoj šetnici National Mall odakle će većina promatrati svečanost.

Mjere sigurnosti oko Bijele kuće i Capitola iznimne su. Oko 28.000 pripadnika sigurnosnih snaga u odorama i u civilu iz pedesetak raznih američkih sigurnosnih službi, uključujući tajnu službu, nacionalnu gradu, agente FBI-ja, raspoređeno je u Washingtonu.

Centar Washingtona površine sedam četvornih kilometara odsječen je za promet vozilima, a svi koji u tu zonu ulaze pješice pomno se pregledavaju.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Kako bi se spriječio mogući napad kamionom, vlasti su oko te zone postavili betonske barijere, kamione natovarene cementom, kamione za odvoz smeća, autobuse i druga teška vozila.

Uzvanike na Capitolu, među kojima će biti odlazeći i dolazeći predsjednik, bivši predsjednici i većina dužnosnika vlade i Kongresa, štitit će neprobojna stakla i snajperisti na krovovima.

Trump će nakon mise sa suprugom Melaniom otići u Bijelu kuću gdje će ih Barack Obama i supruga Michelle ugostiti na čaju u Bijeloj kući, a potom će zajedno otići na Capitol.

U 11.30 po mjesnom vremenu tamo počinju govori vjerskih čelnika, a potom će prisegu položiti potpredsjednik Mike Pence.

Točno u podne (u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu) priseže Donald Trump. Učinit će to s dvije Bibilije, svojom, koju mu je poklonila majka, i onom kojom se koristio Abraham Lincoln za svoju inauguraciju.

Trump nakon toga drži inauguracijski govor, a svečanost završava u 12.30 sati.

U skladu s tradicijom Trump i Pence zatim odlaze na ručak u Kongres, a u 15 sati počinje parada Avenijom Pensylvania od Capitola do Bijele kuće. Trumpa i Pencea će pratiti oko 8000 sudionika parade, ponovo raznih orkestara, mažooretkinja, predsatavnika svih rodova američke vojske.

Od 19 do 23 sata Trump, Pence i njihove supruge sudjeluju na tri službena inauguracijska bala.

U Washingtonu je svanulo hladno jutro, najavljena je i mogućnost kiše, ali to nije obeshrabrilo brojne Trumpove pristaše da od ranog jutra čekaju na ulaz u područje iz kojeg će moći gledati inauguraciju.

"Dugo sam ovo čekao", rekao je Thomas Mendenhall, umirovljeni bankar iz Missourija. "Mi samo želimo promjenu".

Svečanosti prate i nekoliko manjih prosvjeda, ali zasad se sve odvija u redu, javlja Reuters.

14.00 - Trump je objavio i prvi današnji tweet.

- Sve počinje danas! - objavio je Trump.

- Pokret se nastavlja - posao počinje - dodao je.

13.00 - Trump je na gala večeri održanoj u Washingtonu s donatorima rekao da mu kišovito vrijeme na inauguraciji neće smetati jer će tako ponovno dokazati da ne nosi tupe, već da je kosa njegova.

- Dosad je sve proteklo u najboljem redu, no veliki trenutak nastupa sutra oko 12 sati. I neće mi smetati ako bude kišilo, jer će se ljudi još jednom uvjeriti da je moja kosa prava - u šali je kazao Trump.

12.00 - Za novog predsjednika Donalda Trumpa i njegovu obitelj današnji dan službeno počinje odlaskom u Bijelu kuću gdje će ih dočekati Barack i Michelle Obama.

Susret će potrajati oko pola sata, a očekuje se da će budući i bivši predsjednik tijekom toga kurtoaznog susreta popiti čaj ili kavu, nakon čega će zajedno krenuti niz Aveniju Pennsylvania do zapadnog platoa američkog Kongresa gdje će se održati inauguracija.

Tijekom cijele ceremonije Barack Obama bit će uz budućeg predsjednika koji će zakletvu položiti pred predsjednikom Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Johnom Robertsom, i to s rukom na dvjema Biblijama, onom Lincolnovom i svojom vlastitom koju mu je majka poklonila 1955. kada je položio završni ispit iz vjeronauka.

>> 'Trump će Balkan prepustiti Putinu'

>> Trump će prisegnuti za predsjednika nakon čaja s Obamama

Ključne riječi

Komentara 118

DU
Deleted user
15:13 20.01.2017.

Čitam ne jednom Američkom portalu da Soros placa 2500 dolara profesionalne prosvjednike protiv Trumpa .

SA
Shariel Aron
15:44 20.01.2017.

Ajde Trump,napravi Ameriku ponovo velikom jer to odavno više nije.

LI
liskovaca
15:50 20.01.2017.

dobro došao predsjedniče!!!!! Konačno kršćanin!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije