Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.01.2017. u 15:44

I Kinezi i Trump vrlo su vješti trgovci, dogovorit će se i vrlo brzo pronaći zajednički jezik

Možete ga voljeti ili mrziti, ali Donald Trump je 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Usijane je glave, no inteligentan je. Istovremeno je nesiguran i arogantan. Njegovo učestalo tvitanje možda će spasiti Twitter od propasti.

No bez obzira na početne reakcije, riječ je o američkom predsjedniku koji u jednom trenutku ne vidi šumu od drveća, a u idućem demonstrira svoju genijalnost. Jednostavno rečeno, Trump je kompliciran. A ako postoji pojam koji Hrvati dobro razumiju, to je „kompliciran“.

Iako nisam Amerikanac, već dugo proučavam jedinstveni američki mentalitet – barem djelomično kroz vlastiti brak. Mogu vam reći da je duboko u njihovu psihu usađena osobita mitologija samoodržanja koja ih pogoni po principu „ako dovoljno radiš, napredovat ćeš“.

Na žalost, u nekim saveznim državama ekonomska mobilnost predstavlja sličan problem kao i u Hrvatskoj i već dugo je tako. Američki teritorij oko Velikih jezera pogrdno se naziva Pojasom hrđe. Taj je pojas nekoć predstavljao dom moćnog industrijskog sektora.

Međutim, tvornice danas stoje napuštene i hrđaju poput golemih spomenika urbanom propadanju. U tim dijelovima Amerike, unatoč naporima, nema socijalne mobilnosti. Sretni ste ako uopće imate posao. Michigan, Ohio, Pennsylvania, odnosno Pojas hrđe, predstavlja savezne države u kojima je Trump zacementirao svoj izborni uspjeh protiv Hillary Clinton.

Međutim, njegov je pristup lokalnom stanovništvu utemeljen na laži. Do devastacije industrije u tom području nisu doveli, kako je tvrdio Trump, ni loši međunarodni trgovinski sporazumi ni nesposobni pregovarači.

Propast tamošnje industrije rezultat je tehnološkog napretka koji je omogućio poduzećima veću produktivnost uz manje radne snage, a pohlepa i korupcija većinom demokratskih lokalnih vlasti pobrinule su se za ostalo.

Drugim riječima, Pojas hrđe i dalje je hrđav jer ljudi odbijaju promijeniti se i krenuti dalje, ali teško je to reći tijekom predizborne utrke i ostati poželjan kandidat. Trump je postao popularan u Pojasu hrđe jer je njegovo lajanje odražavalo ideje glasača.

Trump je legitimizirao njihov osjećaj da su prevareni. Međutim, prijetnje američkim trgovinskim partnerima nisu ni poštene ni opravdane. Ali Trumpova će retorika svejedno upaliti. Proizvođači će dvaput razmisliti prije no što presele proizvodna postrojenja u druge države.

A ako ostanu u Americi, preselit će ih u savezne države s manje utjecajnim sindikatima, nižim porezima i boljim lokalnim vlastima. Automatizacija će se pobrinuti za ostalo. Kako će onda ovakva oštra retorika pomoći Pojasu hrđe? Neće.

Jedino što može spasiti Pojas hrđe jest promjena, a na promjenu ne utječe predsjednički mandat. Međutim, Trumpov stav o Kini predstavlja pogodak „u sridu“. Kina ne igra po istim pravilima kao i ostali te koristi prihode koje osigurava takvom nesimetričnošću kako bi rasla i širila svoju vojnu moć.

Ipak, smatram da će prevladati staloženije glave i pohlepa, kako to obično biva. I Trump i Kinezi odlični su trgovci i stoga vjerujem da će Kina dodatno ulagati u SAD i djelomično popustiti po nekim pitanjima poput kineskog juana.

Tako će izumrijeti Trumpova agresivna retorika protiv Kine. A tu je i uspavana Europa, koja će biti prepuštena vlastitim (često) loše promišljenim idejama. TTIP je vjerojatno mrtav, ali slobodna trgovina živi i dalje.

Ujedinjeno Kraljevstvo postići će dogovor sa SAD-om i ostaviti ostatak Europe u oblaku prašine. A što je s Hrvatskom? Nismo dovoljno značajni da bismo Americi bili zanimljivi – što može biti i pozitivno s obzirom na to da je naša predsjednica u ranim stadijima kampanje podržala Hillary.

Na svu sreću, Trump nije zlopamtilo ... Ipak, nezamijećenost ima svoje prednosti: to znači da sami možemo odabrati svoju sudbinu. Ako je to točno, moramo samo odlučiti gdje se želimo nalaziti za četiri godine. No na ovo pitanje od presudne važnosti svi hrvatski političari izbjegavaju dati konkretan odgovor još od postizanja nezavisnosti.

>> Trump prisegnuo pa poručio: 'Islamski ću radikalizam izbrisati s lica zemlje!'

Komentara 26

Avatar Rinzaj
Rinzaj
16:06 21.01.2017.

došao sam do onog pasusa gdje se kaže da je Trumpov pristup lokalnom stanovništvu utemeljen na laži, jer su roboti devastirali američku industriju... a dakle ne ulaganje visokih financija u treći svijet, da bi se potom, daleko od bilo kakvogog patriotizma i zbog golog liberalnog profita, uvozila jeftino stvorena roba u skupu Ameriku, a onda sam prestao čitati

KA
Karloho
16:21 21.01.2017.

trump ce sigurno nesto napraviti,odnosno vec je napravio prvi svoj dan kao predsjednik .Evropom vladaju klimavci,buja europska neucikonkovita administracija,donose se zakoni koji unistavaju nacionalne drzave i koji se ne mogu provoditi.Engleska je to uocila i na vrijeme izisla,a opet ce s ostatkom ourope trgovati i imati utjecaj kao i prije.Svijet vise nece biti isti poslije Trumpa,a to je jako dobro....

PP
pp
16:03 21.01.2017.

Neloš tekst kao prikaz jedne perspektive. Ali ima ih vise. Točno je da je napredak tehnologije djelomice kriv, ali je isto tako djelomično odgovorno i to o čemu Trump govori. I on je tu već dosta toga napravio. Carrier, Ford, GM su upravo tvornice koje su htjeli otvoriti u Meksiku vratili u Ameriku i to upravo u pojas hrđe, u Michigan. Prema tome Trump nije lažnjak. I on će im pomoći. A ako napravi samo dio toga to može pokrenuti i ostatak i dovesti do promjene i dinamike potrebne za razvoj i rast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije