Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trošak predsjednice

Za Josipovića i njegove savjetnike 2,5 mil. kuna

Ivo Josipović Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
26.03.2015.
u 20:43

Tih neplaniranih 6+6 plaća za 11 bivših dužnosnika osjetit će se jer je to iznos šest posto proračuna Ureda, koji iznosi 41,1 milijun kuna

U 2015., prvoj godini mandata, novoizabrana predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović planirala je veće uštede u proračunu Ureda na Pantovčaku. Još je u izbornoj kampanji bila obećala da zbog recesije valja uštedjeti i na troškovima Ureda pa je kritizirala i to da je na Pantovčaku zaposleno gotovo 150 ljudi.

Nova je predsjednica i krenula štedljivo, no računicu će joj pokvariti – Ivo Josipović i deset njegovih savjetnika te službenika koji su, poput njega, iskoristili zakonsko pravo i aktivirali ostvarivanje tzv. prava na naknadu nakon prestanka dužnosti. Riječ je o pravu da oni idućih šest mjeseci primaju punu plaću koju su imali dok su radili za Josipovića, a zatim još pola godine imaju pravo na polovicu tog iznosa. U Uredu predsjednice izračunali su da će neplanirani trošak za dužnosničke plaće 11 osoba (I. Josipović, Z. Gareljić, S. Perković, T. Obradović Mazal, Z. Vrabec Mojzeš, D. Juričić Spasović, M. Kocijan, D. Šilović Karić, L. Šiljak, A. Šimundža i P. Furdek) u pola godine stajati proračun 1,6 milijuna kuna.

"Morat ćemo se pokriti i štedjeti"

Procjena je da će do kraja godine taj trošak iznositi ukupno oko 2,5 milijuna kuna. Kako predsjednički proračun za 2015. iznosi 41,1 milijun kuna, tih će se neplaniranih 6+6 plaća za 11 bivših dužnosnika osjetiti, jer ovdje je riječ o šest posto cijelog proračuna Ureda.

– Morat ćemo se pokriti i štedjeti, kažu na Pantovčaku, svjesni da će im ova godina biti “napeta” kada je riječ o proračunu. Više od polovice proračunskog novca (22,6 mil. kn) odlazi na plaće administracije. Računaju, međutim, kako će se osjetiti i to da je predsjednica, dosad, profesionalno angažirala samo 13 dužnosnika. Za razliku od Josipovića, koji je plaćao 34 profesionalna savjetnika i dužnosnika. Upravo se tu nalazi “pričuva” na kojoj na Pantovčaku temelje optimizam da će uspjeti uštedjeti te istodobno plaćati Josipovića i njegove ljude dok na to imaju zakonsko pravo.

>>Kolinda Grabar-Kitarović ugostila hrvatsku reprezentaciju

>>Visia Croatica jedina predala ponudu, o Imunološkom se oglasila i Grabar-Kitarović

Komentara 45

KL
Klarahrv
21:05 26.03.2015.

Znaci to je pravi put! To je pravda i pravednost.

SU
suncesmokvemaslina
21:33 26.03.2015.

koji je to lažljivac, kad se vraća na svoje radno mjesto?

Avatar šokac_divani
šokac_divani
21:05 26.03.2015.

Pod hitno je potrebno ukinuti ove nemoralne povlastice "bivših" - sve te plaće i nekakvi uredi bivših predsjednika su idi.otarija i nisu primjereni zemlji koja je u teškoj gospodarskoj krizi i s deficitom državnog proračuna od 15 milijardi kuna godišnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije