Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
migrantska kriza

Troje djece izbjeglica roditelji više ne žele

tinejdžeri afganistanci
Foto: Branimir Bradarić
1/18
03.11.2015.
u 07:55

Danas u Slavonski Brod stižu prve izbjeglice iz Bapske i Opatovca, a od sutra će ih dovoziti vlakovima iz Šida

Otkako je prije nešto više od mjesec dana počela raditi služba traženja, Hrvatski crveni križ spojio je više od 760 izbjegličkih obitelji koje su se rastavile tijekom transporta. Do razdvajanja je došlo zbog gužvi nastalih pri ukrcaju u autobuse, brojenju, odlasku na različite lokacije i prelasku granica. Pronađeno je i trinaestero djece u dobi od 7 do 11 godina koja su ostala bez roditelja. Desetero su roditelji izgubili negdje na putu i u međuvremenu su obitelji spojene. No roditelji preostalo troje djece, nađene u Opatovcu, a inače iz Afganistana i Pakistana, nisu ni krenuli na put.

– Ni sami ne znamo kako su se ta djeca našla u izbjegličkoj masi. Oni sada predstavljaju golem problem jer ih roditelji ne žele natrag jer ih ne mogu hraniti. Troje napuštenih povjereno je nadležnom centru za socijalnu skrb – kaže predsjednik Hrvatskoga crvenog križa Josip Jelić.

Tinejdžeri idu na Zapad

Neslužbeno doznajemo da je riječ o tinejdžerima. Bez obzira na to što su na put krenuli bez roditelja, koji se nadaju da će djeca stići do zapadnih zemalja, to neće biti sasvim jednostavno. Naime, nakon što se pronađu njihove obitelji, a u Ministarstvu unutarnjih poslova vjeruju da će se u tome uspjeti, oni će biti vraćeni obiteljima. Ti maloljetnici neće biti među onim izbjeglicama koji će danas u osam sati doputovati vlakom iz Bapske i Opatovca u novootvoreni zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu.

U toj će prvoj skupini biti 1000 izbjeglica. Unatoč najavama, prema kojima je direktna linija Šid – zimski kamp Slavonski Brod trebala biti uspostavljena jučer, a koju su dogovorili ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović, to je odgođeno za sutra jer, po svemu sudeći, srbijanska strana nije odradila sve potrebne pripreme.

Na kolodvoru jedan šator

Na željezničkom kolodvoru u Šidu, ispred objekta policijske postaje gdje će se izbjeglice ukrcavati u hrvatske vlakove, postavljen je tek jedan šator koji bi ih trebao zaštiti od kiše. Preko puta se užurbano radi na uređenju još jednoga kampa.

– To će biti treći kamp za smještaj izbjeglica na području općine i moći će primiti oko 1000 osoba – rekao je općinski povjerenik za izbjeglice i migracije Ivica Jović.Dodaje da ipak sve ovisi o tome koliko će Hrvatska transportirati izbjeglica prema Sloveniji i hoće li biti kakvih nepredviđenih problema.

– Prije postignuti dogovor funkcionira i vjerujem da će funkcionirati i dalje, uz dobru koordinaciju svih zemalja na ruti. Dnevno će u centar u Slavonskom Brodu iz Šida dolaziti od šest do sedam tisuća izbjeglica – kazao je ministar Ranko Ostojić.     

>> Čak 40% izbjeglica ima suicidalne misli i isto toliko djece doživjelo je nasilje

Komentara 64

PL
Placid
08:21 03.11.2015.

Da se vi novinari bavite stvarnim novinarstvom već ste mogli znati da ti 'migranti" djecu zlorabe za proboj granica i ograda. Veliki broj te djece uopće nisu od tih ljudi koji ih nose, već su sama poslana na put. OO tome postoje već brojna izvješća. Počnite se baviti novinarstvom i ne forsirajte lažnu sliku ove vojske koja prodire u Europu.

DU
Deleted user
08:32 03.11.2015.

Za izbjeglice ima novca i toplih šatora,za našu sirotinju kartonske kutije i kontajneri,ostati će te nam u lijepom sjećnju bando nesposobna.

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
08:04 03.11.2015.

Koliko je Ranko rekao da ce doci izbjeglica u HR? e moj Ranko nisi nizasta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije