Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan nakon ostavke

Trijumf na odlasku: Konačno NE gradnji štetne HE Ombla!

'08.06.2012., Zagreb, - U Ministarstvu zastite okolisa i prirode, Mirela Holy dala je izjavu za medije povodom ostavke na mjestu Ministrice zastite okolisa i prirode.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/3
Autori: Marko Špoljar, Marko Biočina
09.06.2012.
u 12:00

Tri od četiri nezavisna revizora potvrdila stav bivše ministrice Holy da je podzemna hidroelektrana opasna za okoliš

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poslalo je u Vladu revizijska izvješća prastare studije utjecaja na okoliš vezane za gradnju hidroelektrane Ombla – i od četiri nezavisna izvješća samo je jedno pozitivno, dok ostala tri "spuštaju rampu" gradnji podzemne elektrane pokraj Dubrovnika.

Otvoreno protiv Čačića

Zanimljivo, izvješća su u Vladu stigla dan nakon što je Mirela Holy, koja se oduvijek protivila gradnji Omble, odstupila s ministarskog mjesta. Tako će stručno "Ne Ombli!" ostati trajni politički testament sada već bivše ministrice koja je i jučer ponovila kako njezino ministarstvo, na žalost, nije niti će imati ikakve mehanizme da zaustavi projekt HE Ombla.

– Hoće li se Ombla unatoč tri negativna mišljenja graditi, ne mogu vam reći. To će biti isključivo politička odluka Vlade. Ministarstvo o tome neće odlučiti – rekla je jučer Mirela Holy na svojoj oproštajnoj konferenciji za novinare.

Pokretanje revizije studije tog projekta bio je jedan od prvih ministarskih poteza Mirele Holy, temeljen na predizbornom stavu Kukuriku koalicije kako se radi o ekološki i ekonomski štetnom projektu koji treba zaustaviti. Taj stav sadržan je i u koalicijskom Planu 21, no nakon što je vlast izborena, očekivano su se stajališta promijenila. Za poticanje gospodarskog rasta nužne su investicije, a Ombla je, uz Plomin 3, bila jedini projekt iole spreman za realizaciju. Zaslužan za to bio je HDZ, za čijeg mandata su dobivene ključne dozvole, uključujući i prihvaćanje 13 godina stare Studije utjecaja na okoliš, te osigurano financiranje kreditom EBRD-a. U tadašnjem vrhu države i HEP-a malo su marili za prigovore ekoloških aktivista o tome kako je studija zastarjela, u dijelovima proturječna sama sebi te da je ekonomsku opravdanost rizičnog projekta podzemne hidroelektrane u pitanje doveo i sam EBRD.

Dolaskom Holy situacija se promijenila, a ekološke udruge doživljavale su je kao saveznika. S druge strane, stav sličan svojim prethodnicima iz HDZ-a preuzeo je i novi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji se otvoreno protivio najavama Mirele Holy o reviziji projekta. Jasno je i zašto. Iako Ministarstvo zaštite okoliša nije imalo formalnih mogućnosti zaustaviti projekt, moglo je dati preporuku Vladi. Uz negativno mišljenje, Vladina odluka o nastavku projekta bila bi politički vrlo teška.

Upitan i Plomin 3

Ipak, što god da bi se dogodilo s Omblom, ti događaji učvrstili bi poziciju Mirele Holy pred donošenje jedne druge odluke, one o Studiji utjecaja na okoliš termoelektrane Plomin 3. Radi se o znatno većoj investiciji i od Omble, no i taj projekt imao je brojne protivnike, naročito zbog odabira ugljena kao energenta, što je suprotno lokalnim prostornim planovima, ali i nekim zakonskim aktima. Ipak, za razliku od projekta u Dubrovniku, tu je Ministarstvo zaštite okoliša formalno imalo ovlasti zaustaviti projekt, odbijajući Studiju utjecaja na okoliš. Hoće li se to dogoditi još je neizvjesno, no sudeći prema izjavama ministrice i nekih njezinih najbližih suradnika, može se zaključiti kako su i taj projekt smatrali problematičnim. Utoliko, MZOP je pod vodstvom Holy postao ključna prepreka realizaciji bučno najavljivanog HEP-ova investicijskog ciklusa. Ima li ta činjenica veze s njezinim odlaskom, može se samo nagađati iako je sama bivša ministrica jasno poručila kako za svoje probleme krivi interesne lobije kojima se zamjerila.

– Činjenica je da sam se zamjerila većem broju interesnih skupina, ali ne mogu nagađati tko bi mogao stajati iza toga – rekla je na oproštajnoj sjednici. Bivša ministrica očito smatra da "curenje" maila tri mjeseca nakon što je napisan nije slučajno jer, kako je rekla, činjenica je da se svaki njen potez pratio s više pozornosti nego što realno zaslužuje. Utoliko, vjerojatno ne smatra slučajnošću ni trenutak objave, samo nekoliko dana prije nego što će biti objavljeni revizijski izvještaji koji ozbiljno ugrožavaju gradnju hidroelektrane Ombla. Ti izvještaji sada bi mogli biti njezina konačna politička baština, ali i golem problem za Vladu. Vidljivo je to bilo već i jučer kad je prvo novinarima obećano da će revizijski izvještaji biti objavljeni na web stranicama Ministarstva, a zatim je to odgođeno, bez objašnjenja.

Zavjet šutnje

Iz Vlade su, pak, poručili kako izvještaje zasad ne mogu objaviti, ali i kako zasad ne mogu davati nikakve komentare o budućnosti projekta HE Ombla. Vladin zavjet šutnje prekinula je jedino neformalna izjava osobe iz najužeg kruga oko prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. – Ovo nije kraj Omble – rekla je za Večernji list. Zapravo, i više nego znakovito.

Ključne riječi

Komentara 50

AA
aabbcc
18:08 09.06.2012.

. Odlasci ministara treba da budu normalna stvar jer niko nije Bogom dat a ponesto da iz toga i ostali da nauce i ne zloupotrebljavaju svoj polazaj....

DO
doktorica
12:04 09.06.2012.

pa naravno da je u pitanju bio interesni lobi,briga njih za ekologiju samo im je novac važan.....

PE
peroM
13:16 09.06.2012.

u mojem komentaru "He Ombla je i ekonomski isplativa i štetna za okoliš. " trebalo je pisati HE Ombla je NEisplativa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije