navigacija Hrvatska 2
Bolest u vojnom sustavu

Tri tragedije u osam mjeseci: U MORH-u nema provjere psihijatra

Psihijatar s KBC-a Zagreb Herman Vukušić upozorava na bolest u vojnom sustavu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U posljednjih osam mjeseci u Oružanim snagama RH dogodile su se tri neugodne tragedije sa smrtnim ishodima, što nije malo u sustavu koji broji samo 15.000 pripadnika. 

Prva dva slučaja, pogibija 56-godišnjeg brigadira HV-a i 22-godišnje kadetkinje ocijenjeni su kao samoubojstvo i nesretni slučaj.

Sigurnosni problem

Posljednji slučaj ubojstva i samoubojstva, koji je počinio bojnik HV-a Željko Košta (50), toliko je morbidan i tragičan da se javnost nije moglo izgurati. Ovakva učestalost smrtnih slučajeva pokreće uzbunu jer znak je bolesti sustava, a pridoda li se tome i podatak da se stotine vojnika tuže na sudu s MORH-om te da je u samo posljednje dvije godine država platila odštetu vojnicima od oko 250 milijuna kuna (!?) - razloga za zabrinutost stanjem u vojnom sustavu ima više. Početkom svibnja 2015. zabrinuta obitelj obavijestila je javnost da je nestao 56-godišnji brigadir Jure Zadro, i to nakon što ga vojska nije u 10 dana uspjela pronaći.

Nekoliko dana poslije, tijelo muške osobe pronađeno je na obali Save te identificirano kao nestali brigadir. Taj je nestanak uzdrmao vojni sustav s obzirom na to da je bila riječ o načelniku Odjela veze pri Glavnom stožeru OS RH. Preko Zadre je išla komunikacija s Afganistanom, NATO-om, a on je imao pristup kodovima i šiframa. Nestanak Zadre tako je postao i problem za nacionalnu sigurnost. U vojnim krugovima se spominjalo da je imao obiteljskih problema. No i dalje je radio na sigurnosno osjetljivom mjestu premda je, tvrde insajderi, često kockao u jednom kazinu u zapadnom dijelu Zagreba. Četiri mjeseca poslije, potkraj kolovoza, u 6.45 sati ujutro na prostoru Hrvatskog vojnog učilišta, četiri kata ispod svoje sobe, pronađena je 22-godišnja kadetkinja Martina Ćuk.

Rušenje vojnog standarda

Bila je najbolja na godini i u 2016. je trebala postati poručnica. Smrt je bila misteriozna, a javnosti je rečeno da je posrijedi bio nesretni slučaj. Saznalo se, međutim, da je poginula u vrijeme rođendanske proslave. To je već bio čudan podatak. U to je vrijeme, naime, bila završena školska godina i kadeti nisu više imali što raditi u studentskim sobama. Rođendanska proslava započela je u obližnjem kafiću, a nastavila se u krugu vojarne, dakle kadete je netko onako vesele pustio. Insajderi tvrde da je vojna istraga pokazala da je društvo bilo pod utjecajem alkohola, a navodno i droge. Kasnije se saznalo da su obavještajne vojne agencije više puta upozoravale HV-u na ponašanje kadeta. Prema posljednjim informacijama, obitelj stradale kadetkinje podignula je tužbu protiv Oružanih snaga.

Treći slučaj, koji je sablaznio javnost, zbio se ovih dana, a otkrilo se da je Košta alkoholičar, obiteljski nasilnik, opterećen kreditima i alimentacijama i da mu od oko 7000 kuna za život nije ostajala često ni kuna. I ovdje se spominje kocka. Da se na vojnike često u sustavu gleda samo kao na brojke, da su važnije uštede nego rušenje vojnog standarda i briga o mentalnom zdravlju, dokazuje i primjer jednog aktivnog generala koji je, nakon što je tužio MORH, nedavno dobio 703.000 kuna odštete. To je znak da je nešto trulo u vojnom sustavu.

Psihijatar s KBC-a Zagreb Herman Vukušić, poznavatelj stanja u OS RH, kaže da je, nažalost, psihijatrijska prevencija izostala. Što je neodrživo jer je RH u NATO-u. U OS RH postoje tek psiholozi, no oni se brinu o kadrovskim pitanjima, izostaje psihijatrijska provjera, a vojnici se nakon povratka iz Afganistana obraćaju psihijatrima privatno i to skrivaju. - Ako se javiš izvan sustava psihijatru i sazna se, ne napreduješ - tumači Vukušić. Kaže da se njemu javilo dosta vojnika koji su iskusili traume u mirovnim misijama. Primjećuje da se u OS RH očito ne drže teze da su ljudi najvažniji, a podatak da se stotine vojnika tuži s MORH-om Vukušiću je prvi znak bolesti sustava.    

>>Novi detalji zločina u Španskom: Zatukao ih čekićem i izbo nožem

>>Da su država i društvo reagirali, tragedija se mogla izbjeći

Tri velike tragedije unutar sustava Oružanih snaga

1.  Bojnik Željko Košta - Zaprepastio je javnost kada je usmrtio suprugu, kćer (4) i teško ozlijedio supruginu baku te potom skočio kroz prozor

2.  Brigadir Jure Zadro - Nestao potkraj travnja, a njegovo tijelo nađeno je nakon dva tjedna na obali rijeke Save kod Ivanje Reke

3.  Kadetkinja Martina Ćuk - Njezino mrtvo tijelo pronađeno je potkraj kolovoza u ranim jutarnjim satima na prostoru Vojnog učilišta

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (6 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

43
Registracija
 • alphazulu99 alphazulu99

  10.01.2016 u 23:55h

  Nakon sto su otjerali iz sustava ljude koji su obranili i oslobodili u RH na njihovo mjesto su dosli likovi poput ovoga koji je u stanju ubiti vlastito dijete. Lik je 1991. imao 25 godina, u vojsku je dosao 1996. Znaci sa 30 godina. Otjerali smo sposobne ljude, a primili psihopate poput ovoga.
  11 79% 3
 • kritičar_2 kritičar_2

  10.01.2016 u 22:36h

  Očito da u vojsci vlada nered,isto,kao i u državi.Na čelne pozicije HV-a većinom su postavljeni bivši oficiri JNA ili kursisti škole rezervnih oficira iz Bileće,Zadra i Banja Luke.Za krvnika iz Španskog nije vidno gdje je bio i šta je radio od "91. do "96. Vjerojatno je studirao prometne ili je možda bio na "specijalizaciji" u Minhenu.
  12 67% 6
 • grubi

  10.01.2016 u 23:11h

  ..... država platila odštetu vojnicima od oko 250 milijuna kuna (!?) .... Pa zamjenica ministra Tafra je pravnica koja kaže da je 20 i nešto godina u sustavu obrane i ključna je osoba u donošenju propisa koji su očigledno nezakoniti s obzirom na ishode parnica. Koja je njena odgovornost u svemu ovome ? Hoće li nadoknaditi štetu državi zbog svojeg (ne)postupanja ?
  10 100% 0
 • deziderij

  11.01.2016 u 15:01h

  Zašto nisam nimalo zaćuđen što u MORH-u nema psihijatrijske provjere ? A gdje je uopće ima ? Kad je netko od političara imao bilo kakav liječnički pregled prije stupanja na dužnost ? Nikada. Valjda se podrazumjeva da su svi zdravi i fizički i psihički. Ali ako netko treba da se zaposli kao čistač ili čistačica ili s bilo kojim drugim zanimanjem pregleda ga se od glave do pete. I onda se pojavi drug Milanče i njemu slični psihijatrijski slučajevi pa imamo živa .ranja.
  1 50% 1
 • ema ema

  11.01.2016 u 12:35h

  U MORH-u očito vlada nered već godinama. Obzirom da ispada da nisu sposobni organizirati obranu od grudanja a kamoli nekog ozbiljnog napada, da im je kadar često psihološki manjkav, da se zaposlenici igraju šerifa i vojske, vrijeme je za radikalne promjene. Pitanje je samo tko će to napraviti. Dok se mi pitamo - državom nam šetaju razni šizofrenici u uniformama.
  2 100% 0
 • stalno lazu stalno lazu

  11.01.2016 u 10:58h

  Najbolji su planovi oni koji se pripremaju dvadeset godina. Dva smo svijeta razlicita osim kad treba jedan od tih svjetova dodatno podjelit. Sad tko je djelio i djelit će i dalje dok može su tko? Ovaj rat je smisljen i podmetnut domicilnom stanovnistvu od strane dominantnije narodnosti koji su cas ovi čas oni. Selo je bilo na udaru gradova susjednih država. Ukidali se vojni rokovi zbog love. Gdje je otisao novac koji se dotad ulagao?
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare