Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
400 mlrd. dolara vrijednosti

Trgovina oružjem u 2016. 'eksplodirala'

20.02.2016., Zagreb - Na Hrvatskom vojnom ucilistu dr. Franjo Tudjman, danas je odrzan Dan otvorenih vrata. Posjetitelji su prisustvovali prezentaciji sveucilisnih studijskih programa i programa Kadet, a takodjer im je omogucen obilazak Kampusa i takticko
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
21.02.2017.
u 16:53

Hrvatska je među državama u kojima je porast izvoza oružja najintenzivniji jer godišnje raste za 20 do 30 posto

Svjetska trgovina oružjem u 2016. je eksplodirala i na najvišoj je razini još od vrhunca hladnog rata, od sedamdesetih do negdje 1985. Prema podacima Stockholmskog instituta (SIPRI), 100 najvećih poduzeća u 2015. godini prodalo je oružja i vojne opreme u vrijednosti od 370 milijardi američkih dolara, a transferi oružja i opreme su u razdoblju od 2012. do 2016. uvećani za 8,4 posto. Dakle, može se procijeniti da je ta brojka narasla na oko 400 milijardi dolara.

Trgovina uglavnom raste zbog porasta potražnje na Bliskom istoku i u Aziji, a podaci govore da je globalni uvoz i izvoz oružja dosegnuo u proteklih pet godina najvišu razinu od 1950. godine. U idućim godinama treba očekivati još veći skok s obzirom na Trumpov ultimatum članicama NATO-a da počnu trošiti 2% BDP-a na vojsku, a što će, računa se, godišnje značiti desetke milijardi uvoza (uglavnom iz SAD-a).

Kina najviše raste

Udio zemalja Bliskog istoka i monarhija u Perzijskom zaljevu u globalnom uvozu oružja skočio je sa 17 na 29 posto. Zanimljivo, ali pad cijena nafte ovdje se uopće nije odrazio na potrebe tih država koje su izvoznici nafte. Očito je da traže način kako se osigurati u aktualnim ratnim zbivanjima, koja uglavnom potresaju islamske države. Vodeći svjetski izvoznik je i dalje SAD, s tržišnim udjelom od 33 posto (prije 5 godina 28%), druga je Rusija s 23 posto, nešto slabija nego u prethodnom petogodišnjem razdoblju. Treća je Kina sa 6,2 posto udjela...

Što se zemalja uvoznica oružja tiče, najviše uvozi Indija, koja je čak i Saudijsku Arabiju potisnula na drugo mjesto. Ujedinjeni Arapski Emirati su treći (4,6%), slijede Kina (4,5%), Alžir (3,7%), Turska i Australija (3,3%), Irak (3,2%)...

U 2015. SAD je izvezao oružja i opreme za oko 210 milijardi dolara, zemlje Zapada za 96 milijardi, a Rusija za oko 30 milijardi dolara. U zadnjih pet godina u postotku rasta izvoza najveći rast bilježi Kina, gotovo 80 posto, Ukrajina (više od 50%), Južna Koreja (više od 30%)...

Hrvatski izvoz 220 mil. dolara

Kada se s tim trendovima usporede podaci koji se odnose na izvoz hrvatskog oružja i opreme, Hrvatska je među državama kojima je porast izvoza najintenzivniji, jer godišnje raste 20 do 30%. Prema neslužbenim podacima, u 2016. godini izvezli smo vojne robe za oko 220 milijuna dolara. Više od polovice tog izvoza odnosi se na karlovački HS Produkt, koji izvozi pištolje i jurišnu pušku VHS 2.

U Sjedinjene Američke Države, koje su i dalje najznačajniji kupac tih pištolja, u 2016. godini izvezeno je pola milijuna komada pištolja, a ostali dio proizvodnje u više od 30 zemalja, pretežno Azije i Afrike. Hrvatska je u svijet u 2016. godini izvezla oko 600.000 komada pješačkog naoružanja, dakle osim pušaka i pištolja i bacače granata, snajpere, lansere raketa, granate 40 mm, rakete za VBR-e... Išle su i kacige, oprema za razminiranje, usluge remonta i modernizacije municije (nekih vrsta granata), brodova i mornaričkih sustava.

U idućem razdoblju očekuje se da će biti kapitaliziran dugogodišnji trud oko dobivanja krupnijih poslova, primjerice izvoza oklopnih transportera Patria te brodova i brzih čamaca vojne i policijske namjene. Na vojnom sajmu IDEX u Abu Dhabiju, koji je upravo u tijeku, iz Hrvatske izlaže 16 tvrtki. 

>> Trgovina oružjem porasla na najvišu razinu od Hladnog rata

Komentara 1

CU
cungalunga
17:14 21.02.2017.

bravo, izvoz izvoz i samo izvoz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije