Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDNJA VEČERA

Trenutak kad je Isus rekao da će ga jedan izdati

posljednja večera
Foto: Tom Pilston/News Syndication/PIXSELL
1/3
26.05.2016.
u 11:33

Najpoznatija Posljednja večera je upravo ona Leonarda da Vincija, nastala između 1495. i 1497. godine

Posljednju, oproštajnu večeru Isus je blagovao sa svojim učenicima na Veliki četvrtak u Jeruzalemu u dvorani koja se zove cenakul.

U to je vrijeme cenakul označavao u starorimskim kućama prostoriju na prvom katu, odnosno cijeli prvi kat.

Osim što je na posljednjoj večeri ustanovljena euharistija, središte kršćanskoga života, posljednja je večera trajna inspiracija umjetnicima, a najpoznatija je ona Leonarda da Vincija nastala između 1495. i 1497., a Leonardo je odabrao trenutak kad Isus objavljuje dok su blagovali: “Zaista, kažem vam, jedan od vas će me izdati”. (Mt 26, 21). Izraz posljednja večera ne pojavljuje se u Novom zavjetu, no sam događaj opisan je u sva četiri evanđelja: Evanđelju po Mateju, Evanđelju po Marku, Evanđelju po Luki i Evanđelju po Ivanu.

Kada su apostoli čuli tu vijest, različitim gestama i reakcijama izrazili su svoju zapanjenost i užas. Prema jednoj interpretaciji, s lijevog kraja stola uzbuđeno ustaje Bartolomej, pokraj njega Jakov mlađi i Andrija iznenađeno mašu rukama, Petar također ustaje i ljutito gleda prema sredini, a ispred njega je izdajica Juda, koji se povlači u šoku i desnom rukom pokazuje vrećicu s novcem kojim je plaćen za izdaju.

Ivanova reakcija pomalo je nejasna, jer se još ne zna tko je izdajica, pa mirno gleda naprijed, prekriženih ruku, a prilično smiren, u središtu kompozicije je Isus, dok su s njegove desne strane dvije skupine po tri učenika: Toma, Jakov stariji i Filip te Matej, Tadej i Petar.

Prema drugoj interpretaciji, Petar je u bijesu zgrabio nož, kojim će kasnije odsjeći uho slugi velikog svećenika Malhu, a prema njemu najmlađi apostol Ivan pada u nesvijest, dok Toma upire prstom u vis. Juda se udaljava od Isusa, oslonivši se laktom na stol, s time da on kod Leonarda sjedi na istoj strani stola s Isusom i apostolima, a ne njima nasuprot, kako ga se tradicionalno prikazuje. Njegovo lice jedino je u tami i ne reagira jasnom gestom na Isusove riječi.

Leonardova Posljednja večera je smještena na razinu gledateljeva očišta i iluzionistički ispunjava zid, tako da nam se čini kako se prostor otvara iza postojećeg prostora. Uspjeh ovog umjetničkog djela potječe iz Leonardove sposobnosti prikazivanja karaktera i dramatične napetosti, te njihovim smještanjem u dominantan i ujedinjujući arhitektonski interijer.

Komentara 33

Avatar nisamgladan
nisamgladan
12:44 26.05.2016.

"Blago onima koji nevidješe a vjeruju"

JO
jovanovic
12:33 26.05.2016.

v.list bi trebao da zna da na katolickim slikama posljednje vecere nije bila zena. Ali kao po obicaju mosoni u HR cine sve kako bi okaljali katolicku crkvu. Kroz povijest je bilo i gore bande nego sto ste vi pa smo opstali..lijep pozdrav

TU
turbina
13:58 26.05.2016.

...i pogodio je, izdao ga je karamarko i primio lovu od MOL-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije