Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer i ministar složni:

Analizirat ćemo stanje u Ini i zaštititi interese zaposlenika

22.05.2016., Zagreb - U povodu Medjunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zastite prirode u Republici Hrvatskoj casopis National Geographic Hrvatska organizirao s Ministarstvom zastite okolisa i prirode, JU Maksimir i Hrvatskom agencijom za okolis i prirod
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
27.10.2016.
u 23:00

Božo Petrov, predsjednik Sabora rekao je da bi se Martina Dalić morala izuzeti u odlučivanju o Ini, budući joj je suprug član Uprave Ine

Novi ministar energetike i zaštite okoliša Slaven Dobrović izvijestio je jučer da će slučaj Ina – MOL biti prvi zadatak njegova ministarstva, a i premijer Andrej Plenković najavio je “smirivanje lopte i nastavak pregovora”. To je i bilo logično nakon što je nedavno umjesto u sisačku rafineriju nafta prevezena u riječku rafineriju, što je bio prvi znak da je vrlo vjerojatno počeo MOL-ov plan preseljenja prerade nafte iz hrvatskih u mađarske rafinerije, na što su upućivale MOL-ove studije.

Nastavak pregovora?

Dodatno je MOL iskoristio slabiju komunikaciju bivše Vlade i nepostojanje strategije u energetici pa je pokušao pojačati već ionako postojeću kontrolu nad 50-postotnom energetskom potrošnjom u RH. U priču se uz MOL jače uključila i mađarska država, s obzirom na to da je tamošnji premijer Viktor Orban sudjelovao na sastanku direktora MOL-a. Na to je upozorio saborski zastupnik Tomislav Panenić pitajući se zašto MOL nama zamjera prevelik utjecaj države. No veću pomutnju oko rafinerija izazvale su krivo protumačene izjave ministra Dobrovića. U prvotnoj izjavi novinarima je rekao da “moramo shvatiti da je društvo u tranziciji, da idemo u postfosilno društvo, da se konzumacija derivata smanjuje te da neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti”, što je protumačeno da se u Vladi razgovara o gašenju rafinerija. Dobrović je brzo objasnio i rekao da je mislio na buduće razdoblje, a da je trenutačno prioritet zadržati rafineriju i radna mjesta te da o tome Vlada i dio Nadzornog odbora Ine razgovara. U obranu mu je stao i stranački kolega, predsjednik Sabora Božo Petrov.

– Dobrović je htio reći da sadašnji smjer, koji postoji zadnjih 15 godina, ako se nastavi, vodi prema zatvaranju Rafinerije Sisak. Za nas gašenje sisačke rafinerije nije dopustivo i ona zajedno s rafinerijom u Rijeci može opstati – rekao je Petrov. Na upit treba li se potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izuzeti od odlučivanja o Ini, s obzirom da joj je suprug član Uprave te kompanije, Petrov je kazao kako se mora više upoznati s tim slučajem.

– Ako je supružnik unutar Uprave, morala bi se izuzeti – odgovorio je Petrov.

Za sljedeći tjedan, najavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, dogovoren je hitan sastanak uprave Ine i predstavnika Vlade.

– Razmotrit ćemo međusobne odnose i strateške interese Hrvatske u našoj naftnoj kompaniji. Idemo smiriti loptu i konfuziju. Vlada još nije raspravljala o toj temi. Temeljito ćemo analizirati situaciju i informirati se o poslovanju Ine i o stanju pravnih procesa koji su u tijeku. Radit ćemo na tome da zaštitimo interese Hrvatske i svih zaposlenika Ine – poručio je Plenković.

Takvu izjavu hvali konzultant Jasminko Umičević i vjeruje da će Plenković sigurno formirati stručni tim za pregovore, a da podlogu u napravljenim analizama već ima. Da je dobro smiriti strasti, smatra i konzultant Davor Štern, te onda krenuti s pregovorima i napraviti platformu za izradu energetske strategije. No, kaže, postoji i mogućnost da se zajednički cilj ne nađe. U tom slučaju, dodaje, važnu bi ulogu trebao odigrati Goran Marić i novo Ministarstvo državne imovine, koje bi trebalo poraditi na osnivanju energetskog holdinga.

– Ako Mol u svojoj strategiji ne vidi budućnost za rafineriju, onda se dioničari moraju razići, a RH otkupiti MOL-ov udjel u Ini. U energetskom holdingu bio bi i HEP, koji ima novca da otkupi taj udjel – misli Štern.

Sisak ne da Rafineriju

Oglasila se i Ina te priopćila da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena.

– Rafinerija je danas počela s pokretanjem procesnih postrojenja za novi blok prerade koji bi trebao trajati do kraja studenog – rekli su u Ini. Pomutnja oko preživljavanja rafinerija digla je u srijedu na noge sindikate i čelnike Siska.

– Stožer za obranu rafinerije, u skladu s nedavnim izjavama predsjednice, očekuje od nove Vlade da poduzme nove i konkretne korake te zaštiti hrvatske strateške nacionalne interese. Ne bi smjeli čekati da radnici preuzmu stvari u svoje ruke, što smo mi spremni i učiniti – rekao nam je čelnik Stožera za obranu sisačke rafinerije Predrag Sekulić.

>> Panenić: Izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neizbježno

Komentara 5

GZ
Grm.zg
02:31 28.10.2016.

Ako je ovoj Vladi stalo do hrvatskih interesa, donijet će hitne mjere neutralizacije mađarskog utjecaja u toj gotovo uništenoj i "opelješenoj" kompaniji, sve do završetka arbitražnog postupka. MOL je toliko rastao i razvijao se na propadanju Ine, da otkup Ininih dionica od njih ne bi trebao doći u obzir. Neka Vlada napravi studiju o tome koliko je MOL, točnije mađarska država, profitirala na "grbači" Ine, i hrvatskih nacionalnih energetskih resursa, odnosno nafte i plina te energetskog tržišta, a ne da po stoti put najavljuje nekakva razmatranja "međusobnih odnosa", a pogotovo "strateških hrvatskih interesa u Ini". Rječnik Plenkovića je oportunistički, kukavički i dezorijentiran, a pritom se ne treba služiti nogometnim rječnikom ("smirit ćemo loptu"), nego državničkim i odlučnim, jer nije važan njegov odnos s mađarskim prijateljima i "kolegom Orbanom", nego budućnost države i naroda, koja ovaj put nije ugrožena tenkovima i puškama, nego daleko lukavijim i još gorim "oružjem". Tko ne zna o čemu je riječ, neka malo prekopa po osnovnim povijesnim priručnicima koji govore o tisućljetnim "vezama Ugarske i Hrvatske". Pa, nećemo valjda, nakon tolikih gorkih iskustava, iz jednog ropstva ući u drugo?!

BO
bo2walrus
07:30 28.10.2016.

Hahaha, sad će se kao zaštiti radnici ? Zar je netko ostao ? Toliko o 'brizi' vlade RH (ne odnosi se samo na ovu) za radnike INA-e. Uništene su i veće i bolje tvrtke od RNS-a, strategijama i potezima koji nemaju veze s tržištem, pa ni specifičnim karakteristikama poslovanja, ali o tome nitko ne smije ni zucnuti. Bilo je bitno da nešto kapne u poneki džep. Bivše direktore aka konzultante, treba po zatvorima razmjestiti.

BL
bellator luminis
10:17 28.10.2016.

Najgore od svega je što smo si sami krivi, tako je Račan analizirao pa poslje njega Sanader pa redom svi premjeri do sad i dok oni izanaliziraju kako skrpit proračun ostadoše nam gaće na štapu! Sad bi najradije okrivili Mađare koji uvjek igraju za svoj vlastiti interes(imaju pravo na to) a mi kao ni krivi ni dužni, nevinašca!! Mi jednostavno ne znamo upravljati sa svojom imovinom a u zaštiti državnih interesa smo prelakomi za osobnim dobitkom tko šljivi javni interes, zato smo tu gdje jesmo i to nije slučajno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije