Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustavni sudac

Traži se osoba prihvatljiva svim opcijama

Mladen Bajić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
18.12.2014.
u 16:05

U posljednje vrijeme sve se češće spominje ime Nine Vajić

Odmah po završetku izbora za predsjednika Republike SDP namjerava započeti s međustranačkim konzultacijama o novim izborima – za suce Ustavnog suda. Kandidat vladajuće stranke za trinaesto mjesto na Ustavnom sudu koje je već dugo ispražnjeno i dalje je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Zamjena za suca Krapca

Vladajući, međutim, traže još jednog kandidata koji bi trebao naslijediti suca Davora Krapca kojemu će mandat isteći u srpnju iduće godine.

Prema našim informacijama, u SDP-u još nisu izbrusili konačno ime osobe o kojoj će morati tražiti dogovor s HDZ-om, no vrlo se ozbiljno razmišlja da se ta funkcija ponudi Nini Vajić, profesorici međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu koja je 1998. godine, kao prva osoba iz Hrvatske, imenovana sutkinjom Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Dužnost sutkinje Europskog suda za ljudska prava obnašala je do 2012. godine, kada joj je istekao mandat, pa se vratila na Pravni fakultet.

– Želimo predložiti kandidate i na kraju imenovati suce koji bi svojim stručnim i moralnim kvalitetama vratili dignitet Ustavnom sudu – rekao nam je sugovornik iz vladajuće stranke kojemu će, s obzirom na njegovu funkciju, najvjerojatnije biti i povjeren posao konzultacija oko izbora ustavnih sudaca.

Premda još ništa nije definirano, doznajemo da se u kontekstu nasljednika Davora Krapca razmišlja o još dvoje profesora. Spominje se profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić te profesor građanskog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Alan Uzelac. Jedan od naših sugovornika na ovu temu kaže da bi rado u Ustavnom sudu vidio i Branka Hrvatina, predsjednika Vrhovnog suda, no neće lobirati za njega jer bi to otvorilo novi problem – traženje novog čelnika sudbene vlasti.

– Cilj je naći kandidate koji su kvalificirani za obnašanje iznimno važne funkcije sudaca Ustavnog suda, a koji će biti prihvatljivi svim političkim opcijama – kaže naš sugovornik koji je uvjeren da u tu kategoriju spadaju bivši glavni državni tužitelj Bajić, ali svakako i troje spomenutih pravnika, prije svega Nina Vajić.

Odnosi s HDZ-om

Još petorici ustavnih sudaca iduće godine istječe mandat (predsjednici Jasni Omejec, potom Snježani Bagić, Marku Babiću, Ivanu Matiji i Aldu Radoloviću), no on se završava tek u prosincu 2015. godine. Budući da ustavni suci mogu još šest mjeseci po isteku mandata obnašati dužnost, SDP je stava da prije idućih parlamentarnih izbora neće pokretati proceduru izbora nasljednika sudaca koji su upravo zakoračili u posljednju godinu ustavnosudske dužnosti. Kao osnovni razlog ističu odnose s HDZ-om u kojima se ni po jednome pitanju do sada nije pokazala kooperativnost.

Budući da se po novome suce Ustavnog suda bira po istoj proceduri po kojoj se mijenja i Ustav, dakle dvotrećinskom većinom, oko kandidata za tu dužnost nužan će biti dogovor najvećih parlamentarnih stranaka jer Kukuriku koalicija nema dvotrećinsku većinu. No, i da skupi dvije trećine glasova saborskih zastupnika, zbog legitimiteta samog Ustavnog suda poželjan je kompromis i dogovor vlasti i opozicije o njegovu sastavu.

>>Uspije li Ivo Josipović osvojiti drugi mandat, svojom će politikom SDP-u prouzročiti niz nevolja

>>Ustavni sud stao nakraj bizarnoj disfunkciji države

Komentara 9

TA
tamanitelj
16:12 18.12.2014.

Ovaj na slici to sigurno nije,, mislim da je Peđa najbolji izbor još ako nam bude pjevao naše prave domoljubne

AU
aurora1zn
17:05 18.12.2014.

Mladen Bajic moze samo sa Sanaderom zavrsiti u remetincu

Avatar emilsalis
emilsalis
16:51 18.12.2014.

Da bi se neovisnost ustavnih sudija obezbedila, potrebno je formirati i neovisnu komisiju o imenovanju TIH sudaca.Medjustranacki razgovori o mogucem kandidatu dovode neminovno i do uskih partijskih interesa (neminovne intsrumentalizacije Ustavnog Suda za partiske interese) U zapadnim Demokracijama se zatoo Ustavne sudije ne biraju svakih 7 godina vec dozivotno odn.do njihove napunjene 68 godine cime se i nj.mandat gasi !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije